Ruské ministerstvo obrany: Odrazili sme „veľkú ofenzívu“ v Doneckej oblasti
05 | 06 | 2023 I Diana Zaťková

Pri útoku v Donecku zahynulo 250 ukrajinských vojakov, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Rusko tvrdí, že odrazilo „veľkú ofenzívu“ v Doneckej oblasti a zabilo stovky ukrajinských vojakov, ale tieto tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť, informuje The Guardian.

Protiofenzíva? Tak už vážne začala?

Ukrajinskí predstavitelia to nekomentovali a v posledných dňoch zdôraznili potrebu utajenia operácií, keďže očakávania na veľkú protiofenzívu rastú. Ukrajinskí vojenskí dôstojníci predpovedali, že každej takejto protiofenzíve budú predchádzať a budú sprevádzané fintami a diverznými útokmi s cieľom „vyformovať bojisko“ a spôsobiť čo najväčší zmätok v ruských radoch.

Ministerstvo obrany v Moskve uviedlo, že Ukrajina zaútočila šiestimi mechanizovanými a dvoma tankovými prápormi.

„Ráno 4. júna nepriateľ spustil rozsiahlu ofenzívu v piatich sektoroch frontu v smere na juh Donecka,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení zverejnenom v aplikácii Telegram o 1:30 moskovského času.

"Cieľom nepriateľa bolo prelomiť našu obranu v najzraniteľnejšom, podľa jeho názoru, sektore frontu," uviedlo. "Nepriateľ nedosiahol svoje úlohy, nemal úspech."

Ministerstvo tvrdí, že bolo zabitých 250 ukrajinských vojakov a zničených 16 tankov, tri bojové vozidlá pechoty a 21 obrnených transportérov.

Videá z bojov zverejnené online ukázali, že údajne išlo o ukrajinské obrnené vozidlá, ktoré vybuchli na poliach pri Velyka Novosilka, 60 míľ západne od mesta Doneck, ale z videí nebolo možné zistiť, kedy boli natočené a aký bol výsledok bitky. 

Denná aktualizácia ukrajinského generálneho štábu v nedeľu nespomínala veľkú ofenzívu v Donecku, ale hlásila 29 stretov v Doneckej a Luhanskej oblasti a 15 náletov na nepriateľské jednotky v celej krajine.

Ukrajinský minister obrany Oleksiy Reznikov zverejnil v nedeľu na Twitteri správu, v ktorej citoval pieseň od Depeche Mode Enjoy the Silence.„Slová sú veľmi zbytočné, môžu len ublížiť,“ píše sa v tweete.

Optimizmus amerického generála
Protiofenzíva Ukrajiny bude veľmi silná, tvrdí americký generál. Americký generál, bývalý riaditeľ CIA David Petraeus je presvedčený, že ukrajinská protiofenzíva bude veľmi silná. Obranné sily Ukrajiny počas nej „dosiahnu kombinovaný vojenský... Čítať ďalej
05 | 06 | 2023 | Milan Laca

Už nemôžu čakať

Zelenskyj povedal, že Ukrajina nemá všetky západné zbrane, ktorými chcela začať protiofenzívu, ale už nemôže čakať. Varoval, že „zahynie veľké množstvo vojakov“.

Ukrajina pripravila 12 brigád, odhadom 60 000 vojakov, aby viedli útok, o ktorom dúfa, že dokáže vytlačiť ruských útočníkov, ktorých je spolu asi 300 000, zo svojho územia.

Najhoršia geopolitická nočná mora Washingtonu
USA vsadili na to, že konflikt na Ukrajine sa zmení na strategické zlyhanie. No zdá sa, že vojna na Ukrajine smeruje buď ku krvavej patovej situácii, alebo k úspešnej ruskej opotrebovacej vojne. V tomto kontexte niektorí tvrdia, že najhoršia... Čítať ďalej
05 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik