Fico odpovedal nemeckej TV ČO ĎALEJ S UKRAJINOU? Redaktorka mu musela dať za pravdu (VIDEO)
05 | 06 | 2023 I Eka Balašková

„Západné krajiny postoj Smeru vyhodnocujú tak, že nechce, aby sa pomáhalo Ukrajine a ako inak sa má Ukrajina brániť pred agresorom, aký je teda reálny postoj Smeru voči Ukrajine,“ zaujímalo novinárku z nemeckej ARD počas nedeľnej (4.júna) tlačovej besede Smeru-SSD.

Fico novinárke odpovedal, že zasielanie zbraní na Ukrajinu problém nevyrieši – prinesie to len ďalšie státisíce mŕtvych, pretože Rusko sa Krymu nevzdá. Fico tiež vysvetlil, že väčšina sveta nemá záujem podporovať konflikt, pretože sa ich netýka, vnímajú ho, ako lokálny konflikt. Pripomenul, že aj nemecké firmy sa vracajú na ruský trh aj napriek sankciám, ktoré reálne vôbec nefungujú, pretože Rusko ekonomicky rastie.

Hovoria to isté

Robert Fico v nedávnej minulosti navštívil niekoľko miest na východe Slovenska, kde žije množstvo Ukrajincov, ktorí zastávajú rovnaký názor, ako aj Smer.

„Pokračovať v podpore Ukrajiny zasielaním zbraní nevyrieši tento problém. To je náš postoj, náš suverénny názor,“hovorí Robert Fico s tým, že je v poriadku, ak niekto nesúhlasí, no Smer chce, aby ho oponenti rešpektovali tak, ako Smer rešpektuje ten ich.

Smer-SD kritizuje mediálnu kampaň, ktorú má na Slovensku organizovať NATO
Smer-SD kritizuje mediálnu kampaň, ktorú má na Slovensku organizovať NATO. Jej cieľom je podľa šéfa strany Roberta Fica zvýšiť počet Slovákov, ktorí podporujú vojenskú pomoc Ukrajine a tiež zvýšiť podporu pre NATO. Fico to považuje za priamy zásah... Čítať ďalej
04 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

Nedobrá prognóza

„Ak bude pokračovať zbrojenie Ukrajiny, výsledkom budú len ďalšie stotisíce mŕtvych bez akéhokoľvek riešenia. Hovoria o tom aj nemecké médiá, že ak sa niekto domnieva, že dôjde k odklonu Ruska od Krymu, alebo že Rusko urobí nejaké ústupky, veľmi sa mýli. Konečná vojna nie je riešením tohto problému,“vysvetľuje Fico s tým, že Smer hovorí o okamžitom zastavení všetkých operácií a o nutnosti začať rokovať, hľadať kompromis.

Nie sú ojedinelí

Robert Fico upozorňuje, že spolu s USA má EÚ, teda zhruba päťsto miliónov rovnaký názor na Ukrajinu. Vojna podľa nemu vyhovuje zbrojárskemu priemyslu, ktorý na tom zarába.

„Ale tu je iný svet. Máte Indiu, Čínu, tí majú dohromady tri miliardy obyvateľov a na ten konflikt sa pozerajú úplne inak. Hovoria, že je to lokálny konflikt, ktorý si má vyriešiť Európa,“vyvracia Fico názor o všeobecnej podpore Ukrajiny v ozbrojenom konflikte.

Dva odlišné svety

Fico hovorí, že pri rokovaniach s diplomatmi tí z EÚ a USA hovoria o podpore konfliktu a o vojne, zničení Ruska; no Smer hovorí o mieri a uvažuje reálne. A k realite patrí aj to, že mimoriadne ožíva aj záujem o obchodné kontakty nemeckých firiem s Ruskom, čo mu odobrila aj novinárka. Ficovi dávajú za pravdu aj dáta a štatistiky, podľa ktorých Európa dosiahla s Ruskom mierny obchodný prebytok na úrovni 200 mil. eur.

Európa "znovuobjavuje" ruský trh. Slovensko ho vypratáva
Kým bolo Česko-Slovensko sovietskym „satelitom“, naša ekonomika bola prirodzene orientovaná na tento trh. Po páde socializmu sa aj naša ekonomika otvorila Západu, no ruský trh sme úplne neopustili. Až do minulého roku – väčšina zvyšných kontraktov... Čítať ďalej
05 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Fungujú sankcie?

„Asi nefungujú, pretože hospodársky rast v Rusku je vyšší, ako je priemer v rámci celej EÚ. Tak potom načo to celé bolo dobré? My nechceme nič iné a za to sme označovaní dobre že nie za kriminálnikov, keď tvrdíme, že nechceme, aby tam pokračovali vojenské operácie,“uzatvoril Robert Fico.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik