ESĽP prijal Haščákove sťažnosti pre zásah v sídle Penty (FOTOGALÉRIA)
05 | 06 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) prijal sťažnosti Jaroslava Haščáka v súvislosti so zásahom v bratislavskom sídle finančnej skupiny Penta z decembra 2020. TASR o tom informoval jeho advokát Martin Škubla s tým, že by sa prípad mohol stať tzv. impact case, ktoré sa rozhodujú rýchlejšie vzhľadom na ich význam pre ochranu ľudských práv. Slovensko sa má podľa neho k prípadu vyjadriť do 20. septembra.

Slovensko verzus ochrana ľudských práv

"Na základe oznámenia ESĽP a odkazov na použiteľnú judikatúru v ňom je možné predpokladať, že procesná diskusia ESĽP so slovenskou vládou a sťažovateľom bude najmä o zlyhaní štátu pri plnení pozitívneho záväzku štátu nevystavovať J. Haščáka únikom z vyšetrovania do médií vrátane nesplnenej povinnosti štátu tieto úniky riadne vyšetriť," povedal Škubla. Poukázal na to, že jeho klient sa z hľadiska účinných prostriedkov nápravy "točí až doteraz v bludnom kruhu".

Ministerstvo spravodlivosti potvrdilo, že sťažnosti boli Slovensku Európskym súdom pre ľudské práva oficiálne oznámené. "Keďže ide o prebiehajúce konanie pred medzinárodným súdnym orgánom, nebudeme sa vyjadrovať k procesnej stratégii Slovenskej republiky ako žalovanej strany ani k možnému budúcemu obsahu vyjadrení Slovenskej republiky v konaní. Stanovisko štátu bude obsiahnuté v jeho vyjadreniach, ktoré budú predložené v konaní pred ESĽP," reagoval pre TASR Timotej Lauko z tlačového oddelenia rezortu.

GRAF: Ako za dvoch Čaputovej vlád KLESLA na Slovensku životná úroveň
Štatistický úrad dnes zverejnil ako za dvoch Čaputovej vlád klesla na Slovensku životná úroveň. Kým ona odmietla odvolať Hegera, klesali ľuďom reálne mzdy, pretože vláda nebojovala s vysokými cenami energií a potravín. Upozorňuje na to vo svojom... Čítať ďalej
05 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Impact case

Ozrejmil, že klasifikácia prípadu ako možný "impact case" znamená, že môže ísť o prípad dôležitý pre rozvoj systému ochrany ľudských práv, ktorý vyvoláva nové otázky týkajúce sa výkladu a aplikácie Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. "Prípady takéhoto charakteru ESĽP riešil, samozrejme, aj doteraz, nedávno však ESĽP zaviedol určitú kategorizáciu prípadov s cieľom zefektívniť svoje procesy. Takáto klasifikácia žiadnym spôsobom neprejudikuje rozhodnutie ESĽP, v praxi má dosah iba na procesný postup ESĽP a strán konania," doplnil.

fotokoláž TASR
FOTO TASR – Jakub Kotian
Na snímke spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák.
Na snímke spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák.
FOTO TASR – Jakub Kotian
Na snímke spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák.

 

K zásahu ozbrojených policajtov došlo 1. decembra 2020 v bratislavskom Digital Parku v súvislosti s kauzou Gorila. Vtedajšieho šéfa Penty a finančníka Jaroslava Haščáka spolu s ďalšími obvinili z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti, niekoľko týždňov bol vo väzbe. Generálna prokuratúra SR obvinenie koncom augusta 2021 zrušila. Ministerstvo spravodlivosti SR sa neskôr v mene štátu finančníkovi ospravedlnilo za nezákonne vznesené obvinenie a väzobné stíhanie. Finančníka a ďalších ľudí v súvislosti s kauzou v decembri 2022 opäť obvinili.

NEUVERÍTE! GEORGOVI SOROSOVI OD SLOVÁKOV, S LÁSKOU ZUZANA
To ani nemôže byť pravda! Mimovládna organizácia Georga Sorosa Nadácii otvorenej spoločnosti dostala od Čaputovej vlády finančnú injekciu. Z tej cifry sa vám zakrúti hlava. "Čaputovej odborníčka a dočasná ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny... Čítať ďalej
05 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik