Zelenskyj priznáva strach z návratu Trumpa
05 | 06 | 2023 I Diana Zaťková

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pripustil, že sa obáva možného návratu Donalda Trumpa do Bieleho domu v roku 2024.  Následne poprosil o ďalšie raketové systémy Patriot americkej výroby, informuje americký portál Breitbart.

rozhovore pre Wall Street Journal prezident Volodymyr Zelenskyj priznal, že má obavy z možného znovuzvolenia Donalda Trumpa v budúcom roku. Uviedol, že si nie je istý, ako presne by republikánsky vodca reagoval, keby Rusko napadlo Ukrajinu počas jeho prezidentovania.

Prekazí Trump Zelenského vojnové úsilie?

Ukrajinská hlava štátu tiež ocenila reakciu Bidenovej administratívy, ktorá od vlaňajšieho začiatku invázie pravidelne odovzdávala zbrojnú pomoc východoeurópskemu národu v hodnote miliárd dolárov. Na otázku, ako sa cíti vo vzťahu k Donaldovi Trumpovi, Zelenskyj priznal, že mu viac vyhovuje jednanie s Bidenom a že návrat vlády pod vedením republikánov by mohol byť pre jeho vojnové úsilie ťažký.

„Prezident Biden je prezidentom počas totálnej vojny a bol nám nápomocnejší ako by bol prezident Trump,“ povedal Zelenskyj, pričom svoje vyhlásenie spresnil, že kým bol Trump v kancelárii, „neprebiehala vojna v plnom rozsahu“.

"V situácii, ako je táto, keď existuje podpora, máte strach zo zmien," povedal Zelenskyj. "A aby som bol úprimný, keď spomínate zmenu administratívy, cítim to rovnako ako ktokoľvek iný... Chcete zmeny k lepšiemu, ale môže to byť aj naopak."

Optimizmus amerického generála
Protiofenzíva Ukrajiny bude veľmi silná, tvrdí americký generál. Americký generál, bývalý riaditeľ CIA David Petraeus je presvedčený, že ukrajinská protiofenzíva bude veľmi silná. Obranné sily Ukrajiny počas nej „dosiahnu kombinovaný vojenský... Čítať ďalej
05 | 06 | 2023 | Milan Laca

Výroky o mierovom urovnaní sú Zelenskému nepríjemné

Ukrajinskému prezidentovi je tiež nepríjemné tvrdenie Donalda Trumpa, že bude schopný vyjednať mierové urovnanie ukrajinskej vojny do 24 hodín, a dodal, že 45. americkému vodcovi je jedno, že ukrajinské územie – konkrétne Krym – „okupuje“ Rusko od čias jeho prezidentovania po tom, čo bolo v roku 2014 anektované počas Obamovej administratívy.

Donald Trump

Potrebuje ďalšie Patrioty

Zelenskyj údajne využil rozhovor aj ako príležitosť poprosiť Západ o ďalšie raketové systémy Patriot, pričom tvrdil, že jeho krajina v súčasnosti nemá dostatok obranných zbraní na ochranu frontovej línie aj civilistov v mestách.

"V súčasnosti existuje jedna zbraň schopná zastaviť niektoré typy rakiet vypustených Ruskou federáciou proti nášmu civilnému obyvateľstvu, školám, infraštruktúre a energetickému systému," povedal. "Jediný systém na svete je Patriot."

Ukrajinský prezident dospel k záveru, že „50 Patriotov“ by stačilo na ochranu Ukrajiny pred ruskými leteckými útokmi „z väčšej časti“, čo znamená, že takéto zbrane by boli mimoriadne prospešné pre akúkoľvek ukrajinskú protiofenzívu.

Ruské ministerstvo obrany: Odrazili sme „veľkú ofenzívu“ v Doneckej oblasti
Pri útoku v Donecku zahynulo 250 ukrajinských vojakov, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Rusko tvrdí, že odrazilo „veľkú ofenzívu“ v Doneckej oblasti a zabilo stovky ukrajinských vojakov, ale tieto tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť, informuje... Čítať ďalej
05 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Počet ako pre polovicu sveta

V súčasnosti má Ukrajina minimálne dve batérie Patriot, ktoré zahŕňajú odpaľovacie zariadenia, výkonný radarový systém, riadiacu stanicu a ďalšie vybavenie.  Každý jeden Patriot údajne stojí viac ako jednu miliardu dolárov, preto Zelenského požiadavka až 50 Patriotov je pre Západ non sens.

Aby toho nebolo málo, podľa Raytheonu, amerického výrobcu zbraňového systému, sa vyrobilo len „240 palebných jednotiek Patriot“ pre celý svet, pričom jednotlivé rakety najnovšej generácie pre platformu stoja každá 4,1 milióna dolárov.

Takýto dar by v konečnom dôsledku prevýšil hodnotu toho, čo už urobili samotné Spojené štáty, pričom Bidenova administratíva vyčlenila Ukrajine bezpečnostnú pomoc v hodnote približne 37 miliárd dolárov a ďalšie miliardy dolárov amerických daňových poplatníkov boli poslané v iných formách pomoci.

Bezpečnosť zariadenia nie je ani zďaleka zaručená, ak sa pošle na Ukrajinu, pričom jedna z dvoch batérií, ktoré sa už v krajine nachádzajú, bola údajne úspešne zasiahnutá ruským úderom, hoci americkí bezpečnostní predstavitelia trvali na tom, že spôsobené škody boli minimálne.

Belgicko vyšetruje Ukrajinu! Aké budú dôsledky?
Belgicko žiada Ukrajinu o objasnenie správ, že pušky vyrobené v Belgicku používali proukrajinské sily na boj proti ruským jednotkám na západnej hranici Ruska, uviedol v pondelok belgický premiér Alexander De Croo. O téme informuje The... Čítať ďalej
05 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik