Oznámenú protiofenzívu neoznámia, rovno začnú (aj keď koľkokrát začali)
05 | 06 | 2023 I Milan Laca

Začiatok ofenívy noznámia.

Ukrajinské Mnisterstvo obrany zverejnilo video, v ktorom naznačili protiofenzívu s tým, že o jej začatí nevydajú žiadne oznámenie.

Povedala to námestníčka ministra obrany Hanna Malyar, aj tajomník Rady národnej bezpečnosti Oleksiy Danilov v rozhovore pre talianske noviny  Corriere della Sera.

Budú mlčať

Na videu, ktoré zverejnilo ministerstvo obrany, bolo vidieť, že vojak si drží prst na perách a nápis „Plány milujú ticho. Danilov pre talianske noviny povedal, že stratégiou Ukrajiny je získať späť svoje hranice a taktiku neustále upravujú. Poznamenal, že vojensko-politické vedenie "pokojne vyberá, čo robiť"  a tiež potvrdil slová prezidenta Volodymyra Zelenského, že ozbrojené sily sú pripravené na protiofenzívu . Tajomník Národnej bezpečnostnej rady zároveň zdôraznil, že ozbrojené sily "budú konať v najlepšom čase".

Britské rojčenie o zbraniach
Nekupujte ruské zbrane. Ak ich máte, vráťte ich! Britský minister odporučil krajinám, ktoré nakúpili ruské zbrane, aby ich vrátili výrobcovi. Nefungujú... Minister obrany Ben Wallace odporučil štátom, ktoré nakúpili zbrane od Ruska, aby ich... Čítať ďalej
04 | 06 | 2023 | Milan Laca

Bude a podarí sa...

Zelenskyj už nedávno povedal, že  je pre neho ťažké určiť dátum, kedy sa začne protiofenzíva. Zároveň zdôraznil, že táto dlhoočakávaná protiofenzíva môže nejaký čas trvať, vyústiť do vysokých nákladov a strát ukrajinských vojakov, ale Kyjev pevne verí, že sa všetko podarí.

...ale dajte!

Ukrajinský prezident zároveň vyzval Západ, aby vslal veľké množstvo sxstémov protiraketovej obrany PatriotIch počet by sa mal podľa neho zvýšiť na 50. Zdôraznil tiež, že Ukrajina nedostala sľúbený počet zbraní od západných krajín a vyjadril nespokojnosť s meškaním dodávok.

Západ tvrdí iné

Spojené štáty a ich západní spojenci sú zároveň presvedčení, že odovzdali Ukrajine všetky potrebné zbrane, aby Ozbrojené sily mohli začať protiofenzívu. Podľa hovorcu Bieleho domu Johna Kirbyho, Západ vyhovel všetkým ukrajinským žiadostiam o ofenzívu. To, že Ukrajina potrebuje na úspešnú protiofenzívu viac zbraní a momentálne to nestačí, povedal v rozhovore pre britský denník The Times aj zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny Igor Žovkva. Dodal tiež, že údery ruských síl proti cieľom na Ukrajine vyčerpávajú zásoby rakiet protivzdušnej obrany, vrátane amerických systémov Patriot.

Tajný plán NATO na vojnu s Ruskom je realitou
NATO pripravilo tajný plán pre prípad kolízie s Ruskom, píšu médiá. NATO pripravilo tajný plán pre prípad vojenského stretu s Ruskom, napísal pre Responsible Statecraft autor Ian Davis. Väčšinu z neho vypracovali stáli predstavitelia aliancie v... Čítať ďalej
03 | 06 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme