Boje v ruskom Belgorode - aj za účasti Poliakov (VIDEO)
05 | 06 | 2023 I Milan Laca

Guvernér Belgorodu informoval o bojji ruských síl so sabotérmi v Novej Tavolžanke.

Guvernér Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov zverejnil na svojom telegramovom kanáli video, v ktorom uviedol, že ruské sily teraz bojujú so sabotérmi v dedine Novaja Tavolžanka, ktorá sa nachádza na hranici s Ukrajinou.

Boje

"Teraz prebieha bitka s DRG (sabotážna a prieskumná skupina. - Kommersant)  v Novej Tavolžanke. Dúfam, že sú všetky zničené. Podľa hlásení to nemôže byť inak,“ povedal Vjačeslav Gladkov. Guvernér sa vyjadril aj k videu Ruského dobrovoľníckeho zboru (bojujúceho na ukrajinskej strane - pozn. red.). V ňom diverzanti navrhli, aby sa Gladkov s nimi stretol v chráme v Novej Tavolžanke na výmenu dvoch ruských vojnových zajatcov.

Problém

„Jediná vec, ktorá mi bráni v rokovaní s nimi, sú naši chlapci, ktorí sú v ich rukách. S najväčšou pravdepodobnosťou ich zabili, akokoľvek ťažko sa mi to hovorí. Ale ak sú nažive, potom od 17:00 do 18:00 na  medzinárodnom automobilovom kontrolnom bode "Šebekino". Zaručujem bezpečnosť,“ povedal guvernér Vjačeslav Gladkov.

Poľskí dobrovoľníci vstúpili do ruskej Belgorodskej oblasti spolu s jednotkami  LDK a LSR z ukrajinskej strany.

RDK (ruský dobrovoľnícky zbor na Ukrajine) vysvetlil  úlohu Poľského dobrovoľníckeho zboru pri operáciách v Belgorodskej oblasti vRusku  в операциях в Белгородской области. Podľa vyhlásenia, poľskí bojovníci plnia úlohy, spojemé s  prepravou zajatcov, vojenskou a zdravotníckou logistikou, avšak len na území štátnych hraníc Ukrajiny. 

Poľsko sa dištancuje
Poľskí žoldnieri na Ukrajine nemajú nič spoločné s oficiálnou Varšavou, povedal Stanislav Žarin, hovorca koordinujúceho ministra špeciálnych služieb republiky. "Poľský dobrovoľnícky zbor, spomínaný v médiách, nie je žiadnym spôsobom spojený s poľskými ozbrojenými silami, ani so žiadnou poľskou inštitúciou," napísal na Twitteri. Žarin tiež dodal, že činy týchto ľudí na Ukrajine by sa nemali spájať s úradmi vo Varšave.

Brusel sa bude pýtať na zbrane...

Brusel „pri prvej príležitosti“ bude od Kyjeva požadovať objasnenie, v súvislosti s používaním zbraní vyrobených v Belgicku, sabotérmi v regióne Belgorod, informovali noviny Le Soir, s odvolaním sa na svoj zdroj. Belgický minister obrany Ludivine Dedonder  a minister zahraničných vecí Aja Labib budú pri najbližšej príležitosti kontaktovať ukrajinské úrady so žiadosťou o objasnenie. Brusel zdôraznil, že zbrane boli určené výlučne pre ukrajinskú armádu, aby "chránila svoje územie a obyvateľstvo ". Podľa zdroja je toto ustanovenie uvedené v sprievodných dokumentoch pri každej dodávke.

Tajný plán NATO na vojnu s Ruskom je realitou
NATO pripravilo tajný plán pre prípad kolízie s Ruskom, píšu médiá. NATO pripravilo tajný plán pre prípad vojenského stretu s Ruskom, napísal pre Responsible Statecraft autor Ian Davis. Väčšinu z neho vypracovali stáli predstavitelia aliancie v... Čítať ďalej
03 | 06 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme