Američania: Dlhá vojna na Ukrajine by mala byť VOJNOU EURÓPY!
05 | 06 | 2023 I Diana Zaťková

Je tu jedna vec, na ktorej sa zdanlivo každý pozorovateľ vojny na Ukrajine zhodne: táto vojna sa tak skoro neskončí. Skonštatovali to pre National Interest vedúci pracovník v Defence Priorities a vedúci výskumný pracovník Centra pre štúdium štátnikov Katolíckej univerzity v Amerike Gil Barndollar a výskumný asistent v Centre pre štúdium štátnictva a bývalý výskumný pracovník Agentúry pre obrannú bezpečnostnú spoluprácu Luke Cocchi. Američania majú pre Európu odkaz: Dodáme zbrane, ale ZAPLAŤTE!

Zdá sa, že víťazstvo nehrozí ani jednej strane

Nádej Ruska – a mnohé z očakávaní sveta – na rýchle víťazstvo zmaril ohromujúci odraz Ukrajiny minulú zimu. Napriek spoločným stratám asi 300 000 vojakov sa obe krajiny stále snažia o víťazstvo. Zdá sa, že to nehrozí ani jednej strane. Ruský zimný nápor bol krvavým neúspechom, zatiaľ čo nedávny únik spravodajských informácií ministerstva obrany zahŕňal pochybnosti USA o perspektívach chystanej protiofenzívy Ukrajiny. Vladimir Putin a Volodomyr Zelenskyj, politicky zovretí vlastnými ultranacionalistami, nie sú momentálne schopní urobiť veľké ústupky pre mier, dokonca ani keby chceli.

Ukrajinská vytrvalosť počas dlhej vojny sa však takmer výlučne spolieha na vonkajšiu pomoc. Väčšina vojenskej pomoci – 47 miliárd dolárov z celkových 69 miliárd k dnešnému dňu – pochádza zo Spojených štátov. Táto situácia nie je pre Ameriku, Európu ani Ukrajinu žiaduca ani udržateľná.
Američania sú už rozdelení
Po pätnástich mesiacoch bojov sú Američania čoraz viac rozdelení, pokiaľ ide o účet za túto vojnu. Prieskum agentúry Reuters /Ipsos zaznamenal celoročný pokles americkej verejnej podpory poskytovania vojenskej pomoci Ukrajine zo 73 percent na 58 percent. S tvrdohlavou pretrvávajúcou infláciou, rastúcimi výzvami Číny a prebiehajúcim zúčtovaním federálneho dlhu je ostražitosť Američanov v súvislosti s veľkým a dlhodobým záväzkom pomoci Ukrajine oprávnená.
 

Prezident Joe Biden poskytol Ukrajine kalibrovanú, ale konzistentnú podporu. Jeho potenciálni súperi v roku 2024 pravdepodobne nebudú takí vytrvalí. Obaja poprední republikánski kandidáti, Donald Trump a guvernér Floridy Ron DeSantis, považujú vojnu za „regionálny spor“ a snažia sa o rýchle vyriešenie

Pre Spojené štáty nie je Ukrajina životne dôležitým národným záujmom. Dokonca aj liberálni internacionalisti ako Robert Kagan z Brookings Institution pripustili, že konflikt „nepredstavuje priamu hrozbu pre „národný záujem“. Stratégia národnej obrany Bidenovej administratívy správne označuje Čínu, nie Rusko, ako „najdôslednejšieho“ strategického konkurenta pre Spojené štáty. Pre Ameriku je porážka Putinovej invázie správna vec, ale nie je to zásadná vec.

Belgicko vyšetruje Ukrajinu! Aké budú dôsledky?
Belgicko žiada Ukrajinu o objasnenie správ, že pušky vyrobené v Belgicku používali proukrajinské sily na boj proti ruským jednotkám na západnej hranici Ruska, uviedol v pondelok belgický premiér Alexander De Croo. O téme informuje The... Čítať ďalej
05 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Neschopná Európa?

Ukrajina je pre Európu oveľa dôležitejšia, aj keď očividná vojenská neschopnosť Ruska znamená, že bezprostredné ohrozenie zvyšku kontinentu je minimálne. Štyria členovia NATO hraničia s Ukrajinou; Európske štáty však zostávajú neochotné a neschopné kontrolovať Rusko samy.

Hoci sa európske krajiny podieľajú takmer rovnakým percentom na svetovom HDP ako Spojené štáty americké a môžu sa pochváliť ďalšími 100 miliónmi občanov, európske krajiny zápasia, kolektívne aj individuálne, o splnenie materiálnych požiadaviek ukrajinského vojnového úsilia. Desaťročia trvajúce zanedbávanie obrany má za následok mizivé zásoby munície. Nemecko a Veľká Británia, ktoré majú dva z najväčších obranných rozpočtov na kontinente, čelia strašnému nedostatku munície pre svoje vlastné sily: každá z nich má dostatok munície tak na týždeň intenzívnych bojov.

Hoci celkové výdavky Európskej únie na obranu v minulom roku presiahli 200 miliárd eur, politici EÚ rýchlo zistili, že financovanie je sporné bez výrobnej kapacity. Európsku obrannú priemyselnú základňu tvorí niekoľko desiatok veľkých firiem a 2 500 menších firiem – o desaťtisíce menej ako majú Spojené štáty. Obranná priemyselná základňa kontinentu je plytká a nedokáže vyrábať sofistikované zariadenia vo veľkom rozsahu. Európa, ako sa Ukrajinci rýchlo dozvedeli, prevádzkuje až päťkrát viac rôznych verzií kľúčových zbraňových systémov, ako sú tanky a delostrelectvo, ako Spojené štáty. Európsky cieľ pre revitalizovanú obrannú priemyselnú základňu je rok 2030, ale toto je mimoriadne optimistický cieľ.

Americkému zbrojárskemu priemyslu už len ruže pokvitnú

Americká obranná priemyselná základňa má tiež problémy s uspokojením potrieb Ukrajiny, no americkí výrobcovia zbraní sú v lepšom stave ako európski. Model viacročných akvizičných zmlúv americkej armády podnietil nárast úsilia a vytvoril stabilný, rozšíriteľný tok výroby! Spojené štáty vstúpili do roku 2023 s produkciou 14 000 155 mm delostreleckých granátov mesačne – o 236 000 nábojov menej, než je mesačná požiadavka Ukrajiny. Zmeny v politike obstarávania umožnili veľkú expanziu: výroba 155 mm nábojov sa do piatich rokov šesťnásobne zvýši.

Spojené štáty medzičasom čerpali zo svojich zásob. Aj keď to vyvoláva obmedzený stupeň strategického rizika, väčšina týchto zbraní a munície bola vyčlenená na potenciálnu vojnu proti ZSSR a potom Rusku. Ak dokážu ochromiť ruskú armádu v ukrajinských rukách, robia to, čo mali.

Zelenskyj priznáva strach z návratu Trumpa
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pripustil, že sa obáva možného návratu Donalda Trumpa do Bieleho domu v roku 2024. Následne poprosil o ďalšie raketové systémy Patriot americkej výroby, informuje americký portál Breitbart. V rozhovore pre... Čítať ďalej
05 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

A Európa bude platiť a platiť

Zatiaľ čo európsky obranný priemysel začína pomalú a bolestivú cestu k dostatku, európske peniaze môžu túto medzeru vyplniť prostredníctvom amerických zbraní a munície. Napríklad ukrajinskí tankisti čoskoro začnú cvičiť na americkom hlavnom bojovom tanku M1 Abrams. Spojené štáty majú v sklade viac ako 3 000 M1, čo je oveľa viac, ako si vôbec myslia, že bude treba. Európski členovia NATO by si mohli kúpiť americké M1 a zaplatiť za ich dodávku na Ukrajinu.

Pre schopnejších členov aliancie je dobrou voľbou zaplatenie väčšiny nevojenskej pomoci, ktorá v súčasnosti predstavuje 89 miliárd dolárov.

Existuje vraj dobrý precedens pre takéto usporiadanie: počas prvej vojny v Perzskom zálive boli Spojené štáty schopné získať viac ako 50 miliárd dolárov od tridsiatich deviatich členov koalície, hoci len šestnásť krajín malo sily v bojovej zóne. Japonsko, ktoré má podľa ústavy zakázané vysielať vojakov, zaplatilo 13 miliárd dolárov z vojnových nákladov.

Z dlhodobého hľadiska potrebuje Európa silnejšiu obrannú priemyselnú základňu a oveľa väčšie zásoby munície. Ale pre bezprostrednú budúcnosť môže nákup od Američanov vybaviť ukrajinské jednotky a zabezpečiť, aby mala Európa priestor na vyzbrojenie – čo Rusko určite urobí.

Nedávny zbrojný balík Nemecka v hodnote 3 miliardy dolárov bol dobrou správou, ale je potrebných oveľa viac. Európa sa musí znovu vyzbrojiť a presadiť na svojom vlastnom kontinente, upozorňujú Američania.

A my sa pýtame: Dokedy ešte bude na zbrane a na chlieb nie?

Bývalý lekár Obamu a Trumpa: Biden nie je spôsobilý byť prezidentom
Americký prezident Joe Biden nie je mentálne ani fyzicky schopný vykonávať svoju funkciu, odkázal Ronny Jackson, lekár predchádzajúcich šéfov Bieleho domu Donalda Trumpa a Baracka Obamu. Jackson je momentálne republikánskym kongresmanom za štát... Čítať ďalej
05 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik