Víkend záhrad v Trnavskom kraji
03 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Do Víkendu otvorených záhrad a parkov (3. a 4. 6.) sa v tomto roku z Trnavského kraja zapája desať záhradníckych skvostov. Všetky sú otvorené pre verejnosť, v niektorých je pripravený aj sprievodný program. Informuje TA SR.

V okrese Trnava možno navštíviť Včelársku záhradu v Smoleniciach, Fándlyho faru v Naháči, pestovateľov ruží v Dolnej Krupej. Záujemcov pozývajú aj kúpeľný park v Piešťanoch a Španie lúky v blízkych Moravanoch nad Váhom, tiež zámocký park v Hlohovci a múzejná záhrada v Seredi. Na Záhorí sa pripojila bylinková záhrada zámku v Holíči a pri Dunajskej Strede je otvorená Dream Farm v Ňárade. O aktivitách informuje web podujatia.

Ňáradskí farmári chcú vo svojej regeneratívnej organickej záhrade ukázať, že pestovanie zeleniny nie je o burine a rýľovaní, ale o biodiverzite a zveľaďovaní. Otvorené budú mať v nedeľu (4.6.). V Holíči bylinková záhrada dotvára príjemné prostredie zámku, jej história siaha do čias, kedy slúžil ako letné sídlo cisárovnej Márie Terézie a jej manžela. Z Naháča ide pozvánka do záhrady fary kňaza, spisovateľa, poľnohospodára Juraja Fándlyho. V ponuke je výklad o včelárstve a ovocinárstve. Raritou je Fándlyho jabloň – odroda, ktorá nekvitne a rodí plody bez jadierok. Takýto strom majú aj v záhrade Mestského múzea v Seredi, kde Fándly takisto pôsobil. V sobotu ponúkajú komentované prehliadky a na druhý deň je pripravená Rodinná nedeľa.

Včelárska záhrada Včelovina pod Smolenickým zámkom prezentuje včelárstvo a spracovanie včelích produktov prostredníctvom umelecky stvárnených edukatívnych prvkov. Najnovším je trvalkový labyrint s veľkým kovovým srdcom - Labyrint sveta a raj srdca.

Jeden z najkrajších anglických parkov na území Slovenska pri kaštieli v Dolnej Krupej je spojený s menom významného záhradníka empírovej doby Belgičana Henricha Nebbiena. Má rozlohu 172 hektárov a na sobotu pozýva na Deň ruží, ktorého súčasťou je aj hlasovanie o najkrajší exemplár. Susediace rozárium pomenované po pestovateľke, Ružovej grófke Márii Henriete Chotekovej ponúka aktuálne 2500 ruží vyše 250 odrôd.

V Zámockom parku v Hlohovci budú sláviť Deň detí, v nedeľu (4.6.) ponúkajú komentovanú prehliadku. Prírodno-krajinársky park láka rozľahlým 200-ročným platanovým hájom. Kúpeľný park v Piešťanoch ponúka počas víkendu prehliadku so sprievodcom okolo známych stromov, fontán, sôch, termálnych jazier i zrejúcich bazénov na spracovanie známeho piešťanského bahna.

Košičania si od dnes priplatia za MHD
Cestovanie košickou mestskou hromadnou dopravou (MHD) je od štvrtka drahšie. Do platnosti vstúpil dodatok k tarife Dopravného podniku mesta Košice (DPMK). Okrem iného už zľavnené cestovné lístky (CL) tvoria polovicu z tých základných. Zjednotili sa... Čítať ďalej
01 | 06 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik