Tajný plán NATO na vojnu s Ruskom je realitou
03 | 06 | 2023 I Milan Laca

NATO pripravilo tajný plán pre prípad kolízie s Ruskom, píšu médiá.

NATO pripravilo tajný plán pre prípad vojenského stretu s Ruskom, napísal pre Responsible Statecraft autor Ian Davis. Väčšinu z neho vypracovali stáli predstavitelia aliancie v Bruseli za zatvorenými dverami a volené orgány ho nevideli.

Budú schvaľovať
Podľa neho budú žiadať od  nadchádzajúceho summitu NATO vo Viľňuse schválenie „tisícok strán tajných vojenských plánov“. Tie budú, po prvý raz od studenej vojny, podrobne popisovať scenár priamej konfrontácie s Ruskom. Ako píše autor, stáli vojenskí predstavitelia v centrále NATO v Bruseli a ďalší predstavitelia bloku, pripravovali tieto dokumenty tajne, bez akéhokoľvek predchádzajúceho posúdenia zákonodarcov a nezávislých expertov.
"Sme pripravení to spustiť"
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore, ktorý v sobotu zverejnil denník Wall Street Journal, vyhlásil, že jeho krajina je pripravená začať protiofenzívu. Doteraz Ukrajina čakala na dodávky ďalších zbraní. Informuje web... Čítať ďalej
03 | 06 | 2023 | Ivan Brožík
Pochybnosti
„Keďže NATO, po začatí konfliktu na Ukrajine zvyšuje svoj vplyv na svetovú scénu, nedostatok transparentnosti, ktorý charakterizuje procesy dlhodobého vojenského plánovania v rámci aliancie, predstavuje vážny problém pre demokratický dohľad,“ napísal  Davis.
Ako argument uviedol aj slová predsedu Vojenského výboru NATO admirála Roba Bauera, ktorý 10. mája povedal, že krajiny aliancie by mali byť pripravené na možný konflikt v každej chvíli. Summit NATO v litovskej metropole bude 11. až 12. júla.
Aj Amerika má tiež svoj plán 
V Spojených štátoch začali hovoriť o novej operácii NATO proti Rusku po porážke Ozbrojených síl Ukrajiny.

Bývalý poradca Pentagonu McGregor hovorí o možnej operácii USA na Ukrajine po porážke jej armády.

Čo sa môže stať
Keď Spojené štáty odmietnu uznať porážku kyjevského režimu, môžu vstúpiť do operácie na Ukrajine, povedal plukovník Douglas McGregor v rozhovore pre YouTube kanál Judging Freedom . "Vo Washingtone pretrvávajú nálady na podporu Kyjeva. Obávam sa, že americké vzdušné a pozemné sily spolu so silami NATO môžu na poslednú chvíľu poslať na územie západnej Ukrajiny, aby sa pokúsili nejako zachrániť ukrajinskú vládu pred úplným zničením", povedal McGregor.
Varovanie
"Po páde Bachnutu (Arťomovska) začali dokonca aj v Bielom dome hovoriť o tom, že ozbrojené sily Ukrajiny nemôžu vyhrať", poznamenal McGregor. Zároveň varuje, že pre túto kritickú situáciu sa môžu na Západe rozhodnúť pre otvorenú intervenciu, ktorá bude mať katastrofálne následky.
Riešenie
Najlepším spôsobom riešenia krízy, by podľa neho, bolo vyhlásenie Ukrajiny za neutrálny štát, ako to navrhla Moskva ešte pred eskaláciou situácie. "Táto príležitosť sa však už vinou západných krajín premeškala", povedal McGregor".
Pristúpi Moskva na novú zmluvu s USA?
Spojené štáty vyzvali Rusko, aby uzavrelo novú zmluvu po uplynutí platnosti START. Washington navrhuje Moskve predĺžiť zmluvu o kontrole zbrojenia medzi Ruskou federáciou a Spojenými štátmi (START). Na výročnom stretnutí National Arms Control... Čítať ďalej
03 | 06 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme