SMER ponúka riešenie domácnostiam, ktoré nemajú na hypotéky
03 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Podľa Roberta Fica ide o štátnu bonifikáciu úverov. Viac vysvetlil na tlačovej besede. Redakcia HD vám ponúka jej spracovanú textovú podobu, ako aj videozáznam.

Robert Fico v tejto súvislosti uviedol, že sa obáva, že kroky Európskej centrálnej banky nasvedčujú tomu, že pri hypotekárnych úveroch treba rátať s až 6 percentnými úrokmi. A vláda sa tvári, že to má vyriešiť trh.

Na hypotéky už mnohí jednoducho "nemajú"

Výsledkom týchto stúpajúcich sadzieb je, že prudko klesá záujem o tento typ zabezpečenia si bývania. Nastáva zložitá situácia pre mnohé slovenské domácnosti v momente, kedy budú o chvíľu končiť fixácie úrokových sadzieb a všetci, ktorí mali pred piatimi rokmi fixovanú úrokovú sadzbu, zrazu skočia do reálneho trhového prostredia a budú naraz platiť z 2 percentných úrokov až 5 alebo 6 percent. U niekoho to v realite môže znamenať, že mu vyskočí hypotekárna sadzba až na dvojnásobok.

Princíp štátnej bonifikácie hypotekárnych úverov

SMER - SSD v minulosti – za podstatne lepších čias – ako sú 5 percentné sadzby pri hypotékach, prišiel s myšlienkou tzv. štátnej bonifikácie úrokových sadzieb pri hypotékach. „Toto bolo zavedené už počas našej prvej vlády a celý princíp spočíval v tom, že ak bola úroková sadzba 4 percentá, tak z týchto 4 percent dve percentá zaplatil štát, percento zaplatila banka, teda dohromady tá bonifikácia bola tri percentá zo strany štátu a banky a potom ten zostatok platil samotný človek, ktorý si túto hypotéku zobral,“ vysvetlil Robert Fico. Dodal, že o takúto bonifikáciu mohol žiadať človek do 35 rokov, išlo o hypotéku maximálne vo výške 50 tisíc eur a príjem žiadateľa nemohol byť vyšší ako 1,3 násobok priemernej mzdy.

Mohlo by to byť po voľbách aj takto

Pokiaľ by bol SMER – SSD súčasťou vlády, žiadatelia hypoték by sa rozdelili do dvoch skupín. Prvá by boli noví žiadatelia a bol by návrat k tomu, čo bolo odskúšané – k štátnej bonifikácii úrokových sadzieb, no hranica úveru by bola zvýšená na 100 tisíc eur. No a 2 percentá by zaplatil štát, 1 percento banka a zostatok žiadateľ.


A druhá kategória sú ľudia, ktorí už hypotéku majú. Očakáva sa v najbližších dvoch rokoch tzv. refixácia u cca 340 tisíc hypotekárnych úverov. Teda tí, čo si pred 5 rokmi fixovali roky, automaticky skočia na trhovú úroveň a budú platiť už dnes reálne úroky, kde sa môže stať, že sa bavíme o 6 percentách.

Slabá agentka, silný antiamerikanizmus
Medzi názory a komentáre, ktoré uverejňuje redakcia HD, sa z času na čas „pripletie (v dobrom zmysle) aj esej. A to je prípad nasledujúceho textu autorky, ľavicovej političky, spisovateľky a novinárky, Gabriely Rothmayerovej. Esej je kritické... Čítať ďalej
03 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik