Ofenzíva uviazla medzi vlastnými mínami
03 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Prečo ešte nezačala protiofenzíva? Ukrajinskí ženisti vyrážajú v noci do polí likvidovať vlastné míny. Konštatuje spravodajský web novinky.cz.

Prvou prekážkou, ktorú musia vojaci Ukrajiny prekonať, nie je ruská obrana, ale jej vlastná. Ukrajina rovnako ako Rusko položila pozdĺž frontovej línie tisíce min. K postupu na okupované územie sa teraz ukrajinské jednotky potrebujú dostať cez tieto línie. 

Odmínovanie trvá už týždne

Tento druh odmínovacích prác prebieha už týždne. Akonáhle je cesta uvoľnená, postavia sa značky – niekedy osvetlené, s lúčmi smerujúcimi od ruských pozícií – aby ukázali cestu vpred.

Ukrajina potrebuje odmínovať tretinu územia, ale chýbajú ženisti. To je prvý krok, až potom môže prísť ofenzívaj proti Rusom.

Začne sa to v Záporoží?

Kde presne sa protiofenzíva začne, sa nevie. Špekulácie sa ale silne sústredia na oblasť Záporožie. Ak sa Ukrajina pretlačí na juh, možno sa jej podarí odrezať most spájajúci okupovaný Krym s pevninským Ruskom, napísal Washington Post.

Rusi podľa denníka Záporožie premenili na pevnosť so sieťami zákopov a ďalšími prekážkami, ktoré možno vidieť aj z vesmíru. Aby Ukrajinci získali územie späť, budú musieť tieto opevnenia preraziť.

Ukrajina bude mať SUPERARMÁDU
USA pomôžu Ukrajine vybudovať „superarmádu“. Washington bude naďalej podporovať Ukrajinu a pomáhať jej budovať „armádu budúcnosti“. Vyhlásil to americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken počas návštevy Fínska, informuje " Európska pravda... Čítať ďalej
02 | 06 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik.