Michal Kaliňák: Ich nestačí nevoliť, ich treba vyhnať
03 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Michal Kaliňák tvrdí, že je nutné zrušiť jeden volebný obvod v parlamentných voľbách. „Je to nezmysel, ktorý škodí voličom, stranám aj krajine,“ myslí si expert strany Hlas-SD na samosprávu.

Kaliňák pripomína, čo toto riešenie do politiky prináša. S nedôverou sleduje diametrálne odlišné výroky Martina Klusa (SaS). Slovensko ako jeden volebný obvod priniesol do politiky Vladimír Mečiar. On však mal celkom inú predstavu o ďalšom jeho fungovaní.

Jeden volebný obvod

Michal Kaliňák pripomína, že „vďaka“ jednému volebnému obvodu máme v tomto volebnom období 70 poslancov s menej, ako preferenčnými krúžkami, 49 poslancov získalo menej, ako 3000 „krúžkov“ a 13-ti poslanci sú v parlamente vďaka 1500 preferenčným krúžkom. Pritom 1500 ľudí, to je jedna bežná slovenská obec.

Martin Klus kritizoval

"Podporujeme myšlienku, že veľkosť volebného obvodu má kopírovať teritórium, pre ktoré sa schvaľuje legislatíva volenými poslancami,"  nechal sa počuť dávnejšie Martin Klus.

„Teraz sledujem, že zrazu stočil: "Jeden volebný obvod spravil zo slovenských strán servisné organizácie svojich predsedov. Neteším sa, že zmenil názor. Lebo mu neverím. U neho a jemu podobných je sila presvedčenia úmerná osobným záujmom,“ myslí si Michal Kaliňák a dodáva, že „Takýchto ľudí nestačí nevoliť, treba ich jednoducho z politiky vyhnať.“

VIDEO: Podľa Vladimíra Mečiara je Fico samovrah
1. januára 1993 oznámil vznik SR na námestí SNP a získal si prívlastok "otca vlasti". Takmer 81-ročný expremiér Vladimír Mečiar pri tejto príležitosti pripomína nie len tento okamih, ale vyvracia mýtus o tom, že je autorom jednoobvodového volebného... Čítať ďalej
02 | 01 | 2023 | Eka Balaskova

Mečiarovo dedičstvo

To, že Slovensko je jeden volebný obvod, vďaka ktorému máme v parlamente strany bez členskej základne a regionálnych štruktúr a preto je politika centralizovaná, sa vyčíta Vladimírovi Mečiarovi. On sám sa však bráni, že to nie je tak a vysvetľuje, že v r. 1990 sa vytvorili tzv. Národné výbory, kde sa všade priamo volili miestni ľudia, ale tam bolo nutné urobiť územné členenie.

"Navrhol som tento systém, ktorý bol pre mňa nevýhodný a vystúpil som s tým, že to nie je dobré riešenie, že to je len na tie jedny voľby a treba prejsť na priamy systém volenia delegátov do parlamentu," zdôrazil Mečiar.

"Nebol to môj vynález, bol to vynález opozície a médií. Od tej doby je dvadsaťosem rokov a nového zákona niet," doplnil Mečiar.

Na snímke expremiér SR Vladimír Mečiar počas konferencie Právny štát alebo právo na pravdu / TASR - Jakub Kotian

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik