Kosovo nepatrí do Rady Európy
03 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

"Kosovo nepatrí do Rady Európy, prijímací proces musí byť okamžite zastavený," požaduje zahraničnopolitický hovorca poslaneckého klubu nemeckej strany AfD Petr Bystron. Informuje tamojší web pi-news.net.

Situácia v Kosove eskaluje: pri nedávnych stretoch medzi demonštrantami a medzinárodnými jednotkami umiestnenými v krajine (KFOR) došlo na oboch stranách k vážnym zraneniam. Napriek tomu sa EÚ pokúša urýchlene začleniť Kosovo do Rady Európy a EÚ. Poprední politici AfD ostro kritizovali kroky EÚ.

Okamžite zastaviť!

"Kosovo nepatrí do Rady Európy, prijímacie konanie musí byť okamžite zastavené," požaduje zahraničnopolitický hovorca poslaneckého klubu AfD Petr Bystroň. Takmer štvrť storočia po nezákonnom bombardovaní Republiky Juhoslávie zo strany NATO a následnom nútenom oddelení provincie Kosovo zostáva tento región sudom s prachom. Žiadny zo sľubov, ktoré USA a EÚ dali, nebol splnený – napriek enormnému toku peňazí.

Protektorát USA a EÚ

Umelo vytvorená entita Kosovo stále nie je schopná prežiť bez vonkajšej pomoci a neexistujú žiadne známky riešenia napätia so Srbskom. V skutočnosti je to protektorát USA a EÚ. „Len v rámci nemeckej rozvojovej pomoci do Kosova pritiekla takmer jedna miliarda eur. Okrem toho existujú ďalšie fondy EÚ a náklady na misiu NATO. Je to bezodná jama, “ kritizuje hovorca rozvojovej politiky AfD Markus Frohnmaier.

Napriek masívnemu tlaku zo strany EÚ a mesiacom nasadenia osobitného vyslanca Lajčáka v regióne nedochádza k žiadnemu zblíženiu medzi Srbmi a kosovskými Albáncami. Naopak: Srbsko kvôli nedávnym útokom samozvanej kosovskej polície proti príslušníkom srbskej menšiny uviedlo srbskú armádu do pohotovosti a rozmiestnilo vojakov na hranici s Kosovom.

Srbsko odmieta diktát

Srbské obyvateľstvo naďalej odmieta štruktúry vnútené zo zahraničia: volebná účasť v posledných miestnych voľbách bola 3,5 percenta. Medzitým sa cudzie vojenské jednotky pokúšajú presadiť vymenovanie starostov, ktorých volí iba 3,5 percenta populácie.

Ofenzíva uviazla medzi vlastnými mínami
Prečo ešte nezačala protiofenzíva? Ukrajinskí ženisti vyrážajú v noci do polí likvidovať vlastné míny. Konštatuje spravodajský web novinky.cz. Prvou prekážkou, ktorú musia vojaci Ukrajiny prekonať, nie je ruská obrana, ale jej vlastná. Ukrajina... Čítať ďalej
03 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik.