Ján Richter: Čaputovej vláda ROBÍ CHYBU!
05 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Pomoc občanom nie je len o rozdávaní cestovín! Poslanec NR SR a niekdajší minister sociálnych vecí Ján Richter upozorňuje, že prezidentkina vláda robí chybu v tom, že mieni pomôcť len tým sociálne najslabším vrstvám obyvateľstva. Vďaka tejto politike sa medzi ne totiž prepadá stále viac občanov.

Richter upozorňuje, že podľa toho, čo vie od premiéra a ministra pôdohospodárstva, väčšiny domácností sa táto pomoc týkať nebude. Poukazuje na predošlé vlády, ktoré zdražovanie tiež ignorovali a vďaka tomu sú v problémoch mnohé domácnosti aj z tzv. strednej vrstvy. Richter si myslí, že by mal prejsť návrh Smeru na zníženie koncových cien. Pred voľbami prichádza s myšlienkou štátneho holdingu aj Sme rodina.

Nie pre všetkých

Prezidentkina vláda plánuje riešiť drahé potraviny. Podľa Jána Richtera však pomoc nebude plošná.

„Ako avizujú premiér a minister pôdohospodárstva, nepôjde o plošnú pomoc, ale iba o pomoc pre sociálne slabšie skupiny. Väčšina slovenských domácností opäť vyjde naprázdno. Presne tak, ako to bolo počas troch rokov amatérskej Matovičovo-Hegerovskej vlády. Tá totiž celé roky extrémne zdražovanie ignorovala a nárast cien potravín, energií, nákladov na bývanie či služieb,“píše na sociálnej sieti Richter s tým, že za tie roky sa problém bytostne týka aj pracujúcich a seniorov.

Smer má návrh

„Zostáva preto dúfať, že sa aspoň v parlamente sa nájde dostatok poslancov, ktorí nakoniec aj v druhom čítaní podporia návrhy strany SMER -SSD, ktoré by mali prispieť k zníženiu koncových cien základných potravín,“konštatuje Richter, ktorý rozdávanie potravinových balíčkov nepovažuje za systémový.

Sme rodina verí, že našla liek na vysoké ceny potravín
Na nedávnom sneme Sme rodina si strana odhlasovala pomerne ambiciózny program, s ktorým chce osloviť voličov. Jedným z jeho bodov je aj cenová dostupnosť potravín pre Slovákov. Ako to chcú docieliť, prezradil Milan Krajniak. Donedávna minister... Čítať ďalej
31 | 05 | 2023 | Eka Balašková

A kde boli doteraz? Žeby vo vláde?

Nie je tomu tak dávno, čo sa aj Richterov nástupca nechal počuť, ako do detailov má riešenie cien pripravené hnutie Sme rodina. To by chcelo vytvoriť štátny holding, ktorý by združoval poľnohospodárov, výrobcov, spracovateľov a predajcov slovenských potravín, ktoré by boli jednak kvalitné a mali by prijateľné ceny.

Štát by sa mal podľa neho stať silným hráčom od výroby, cez spracovanie, prepravu, až po predaj potravín, pretože na každom z týchto článkov stúpa marža a potraviny na pultoch sú predražené zhruba o 30 percent.

Potravinár Lapšanský: Ak neprestanete zavádzať, pekári pôjdu do štrajku!
Ministerstvo pôdohospodárstva v piatok oznámilo dohodu s obchodnými reťazcami o zastropovaní cien niektorých potravín, pričom s touto iniciatívou prišli práve obchodné reťazce. Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) ich však... Čítať ďalej
20 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Končí aj protiinflačná garancia

V marci ministerstvo pôdohospodárstva s reťazcami ohlásili tzv. protiinflačnú garanciu 

„Protiinflačná garancia znamená, že si každý reťazec sám určí 30 – 100 druhov potravín, pri ktorých budú garantovať rovnakú cenu v období troch mesiacov. Celkovo ide o 400 jedinečných položiek,“vysvetlil vtedy minister Vlčan, no nakoniec aj tento krok vedeli reťazce využiť vo svoj prospech. Navyše aj platnosť tejto "garancie" onedlho vyprší.

Ryža, cestoviny či zelenina 

Tisícky domácností dostanú od štátu bezplatne cestoviny, zeleninu, ryžu, ale napríklad aj hygienické pomôcky. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR si pre domácnosti, ktoré sú v zložitej sociálnej situácii pripravilo takmer 150-tisíc potravinových a 66-tisíc hygienických balíčkov. Uvádza to ústredie práce v tlačovej správe.

Spoločná distribúcia balíčkov sa začala na sklonku mája. Počas aktuálnej distribúcie balíčkov rozdá ústredie práce o 54-tisíc balíčkov viac ako počas prvej tohtoročnej distribúcie. Dôvodom je zvýšenie počtu balíčkov pre jednotlivé kategórie domácností.

Fico odpovedal nemeckej TV ČO ĎALEJ S UKRAJINOU? Redaktorka mu musela dať za pravdu (VIDEO)
„Západné krajiny postoj Smeru vyhodnocujú tak, že nechce, aby sa pomáhalo Ukrajine a ako inak sa má Ukrajina brániť pred agresorom, aký je teda reálny postoj Smeru voči Ukrajine,“ zaujímalo novinárku z nemeckej ARD počas nedeľnej (4.júna) tlačovej... Čítať ďalej
05 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok

Matovičov odborný káder na prostitútky
Hovorí sa, že "ryba smrdí od hlavy", ale nie o tomto je nasledujúci krátky text s naozaj výpovedným videom. Chváli sa ním na sociálnej sieti poslanec NR SR za OĽaNO - Jožo Pročko. Status nemá veľa slov, skôr jedno, ktoré Pročko opakuje ako... Čítať ďalej
03 | 06 | 2023 | Ivan Brožík