Generál Šandor: Ak Ukrajina dostane silnú zbraň, nebude váhať použiť ju
03 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Na hlavné mesto Ruska zaútočili drony. Odkiaľ sú a čo to znamená? Podľa vojenského analytika Andora Šandora ide o ukrajinskú robotu, no hypotéz existuje viac.

Drony však útočili aj v Kyjeve a generál Šandor hovorí o niekoľkých variantách, s ktorými ako analytik pracuje. V každom prípade však varuje pred dodávkou stíhačiek F-16 Ukrajine. Síce to môže zvrátiť priebeh konfliktu, no pre Západ to nemusí byť najlepšia vyhliadka. Ako jednu z možností vidí aj to, že dronový útok na Kyjev urobili samotní Ukrajinci – je to jedna z taktických možností.

Nehlásia sa k tomu

„Len ťažko si viem predstaviť útoky na ruskom území, ktoré by boli vykonané čisto len partizánmi, teda bez nejakej pomoci, a to rôzneho typu, ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby. Všetko, čo sme videli doteraz, hoci sa k tomu Ukrajina logicky nehlási, je jej prácou,“myslí si analytik, ktorý s tým síce nemá problém, no stále má na zreteli otázku, či je pre nás dobré, že tieto útoky sa realizujú zbraňami, ktoré dodávame aj my. Ukrajincom to podľa Šandora vyhovuje, pretože „špinavú prácu“ za nich urobili ľudia nepriateľskí k Putinovi.

Ofenzíva uviazla medzi vlastnými mínami
Prečo ešte nezačala protiofenzíva? Ukrajinskí ženisti vyrážajú v noci do polí likvidovať vlastné míny. Konštatuje spravodajský web novinky.cz. Prvou prekážkou, ktorú musia vojaci Ukrajiny prekonať, nie je ruská obrana, ale jej vlastná. Ukrajina... Čítať ďalej
03 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Falošné útoky

Podľa Šandora neobstojí ani argument, že ruská vláda sa falošnými útokmi snaží vyburcovať obyvateľov k ochotnejšej mobilizácii, pretože Rusi majú stále dosť možností mobilizácie.

„Ukrajinci im k tomu nahrávajú aj tým, že podporujú akcie ruského dobrovoľníckeho zboru . Alebo Rusi zadokumentujú, keď Ukrajinci majú hákový kríž na českom delostreleckom systéme Dana. Už sme ich počuli hovoriť aj toto: ,pozrite sa, už nás opäť ohrozujú nemecké tanky s hákovými krížmi!'. To je dostatočné na to, aby presvedčili dostatok Rusov,“ myslí si Šandor a dodáva, že Rusi „nie sú odkázaní“ na likvidáciu vlastných budov. Veď ak niekto chce utiecť, utečie tak či tak.

Slušná bojová sila

Je tu aj možnosť, že Rusko sa Západ snaží odradiť od toho, aby dodal Ukrajine stíhačky F-16. Šandor si netrúfa odhadnúť, do akej miery by to zmenilo situáciu.

„F-16, to je už pomerne slušná bojová sila, problém ale je, ako by si poradili s ruskou protivzdušnou obranou. Malému dronu sa ju podarí oklamať, stíhačkám ale zďaleka tak nie. Je u nich veľmi problematický nielen výcvik ukrajinských pilotov, aj keď to bude nakoniec to najľahšie, ale musí sa vyriešiť, kto bude vykonávať logistiku, opravy a zaisťovať celý systém. A tiež z ktorých letísk budú operovať, či na nejakom ukrajinskom letisku bude personál členskej krajiny Aliancie, alebo či budú lietať napríklad z poľského Ržešova,“ uvažuje Šandor s tým, že  to môže byť vnímané ako ďalšie posunutie červenej čiary, čo Rusov rozhodne nepoteší. Hoci Ukrajinci sľúbili, že na území Ruska ich nepoužijú, takých sľubov tu už  bolo niekoľko, čo aj Šandor chápe. Ukrajina má problém s ruskou agresiou a ak dostane do rúk zbraň, ktorá by mohla zvrátiť konflikt, nevie si predstaviť, že ju v konečnom dôsledku nepoužije.

Stíhačka F-16/pixabay

„Ako Západ by sme si mali uvedomiť, či je správne vyzbrojovať Ukrajinu. Oni ako napadnutá krajina sa budú snažiť robiť všetko pre to, aby z konfliktu vyšli čo najlepšie. Preto by som bol s lietadlami F-16, ale nielen s nimi, veľmi opatrný,“dodáva Šandor.

Útok na Kyjev – urobili si to sami?

Podľa generála Šandora aj to je jedna z možností. Je to totiž taktika, ktorou sa môžu snažiť narušiť akúkoľvek ruskú protiofenzívu.

„Do akej miery to bude pre Rusov fatálne, to neviem v tejto chvíli posúdiť. Bude záležať, koľko tých akcií budú schopní urobiť a ako úspešne. Ale že majú historicky dobrú skúsenosť s partizánskym a guerillovým vedením boja, o tom nikto nepochybuje,“pripomína Šandor.

"Sme pripravení to spustiť"
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore, ktorý v sobotu zverejnil denník Wall Street Journal, vyhlásil, že jeho krajina je pripravená začať protiofenzívu. Doteraz Ukrajina čakala na dodávky ďalších zbraní. Informuje web... Čítať ďalej
03 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Vnútorný nepriateľ nie je žiadna sláva

„Drony majú predsa len schopnosť prekonať protivzdušnú obranu lepšie, tak by som skôr povedal, že je lepšie hodiť to na Ukrajincov, než si priznať, že majú doma piatu kolónu, ktorá je schopná zasahovať takýmto spôsobom,“ uzatvára Šandor.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik