Ukrajina bude mať SUPERARMÁDU
02 | 06 | 2023 I Milan Laca

USA pomôžu Ukrajine vybudovať „superarmádu“.

Washington bude naďalej podporovať Ukrajinu a pomáhať jej budovať „armádu budúcnosti“. Vyhlásil  to americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken počas návštevy Fínska, informuje " Európska pravda ", s odvolaním sa na agentúru Reuters.

Aká bude?

Súčasťou takejto armády budú, podľa neho, „moderné letectvo, integrovaná protilietadlová a protiraketová obrana, moderné tanky a obrnené vozidlá, národný potenciál na výrobu munície, ale aj výcvik na udržanie bojovej pripravenosti síl."

Zelenskyj žiada NEMOŽNÉ: BEZPEČNOSTNÉ ZÁRUKY pre Ukrajinu a Moldavsko
Volodymyr Zelenskyj vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby na Ukrajine a v jej susednom Moldavsku zaviedlo konkrétne „bezpečnostné záruky“, ktoré týmto krajinám poskytnú trvalú ochranu pred Ruskom. Bezpečnostné záruky sa považujú za dlhodobé... Čítať ďalej
02 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Všestranná podpora

Blinken zdôraznil, že Spojené štáty budú podporovať mierové iniciatívy pre Ukrajinu. Washington bude zároveň Ukrajinu naďalej vojensky podporovať, keďže predpokladom efektívnej diplomacie je schopnosť Kyjeva odradiť a brániť sa proti agresii, dodal štátny tajomník USA.

Už začali, alebo pokračujú...

Tento týždeň Spojené štáty informovali o schválení ďalšieho balíka vojenskej pomoci Ukrajine  vo výške 300 miliónov dolárov. Zahŕňa dodatočnú protivzdušnú obranu, delostrelectvo, protitankové zbrane a muníciu, najmä pre ručné zbrane. Ide najmä o doplnkovú muníciu pre systémy protivzdušnej obrany Patriot, rakety protivzdušnej obrany AIM-7, systémy protivzdušnej obrany Avenger, protilietadlové systémy Stinger, presnú leteckú muníciu, protilietadlové strely Zuni a muníciu pre bezpilotné letecké systémy.

Všetko však už majú...

Podľa vyhlásenia Anthonyho Blinkena zo začiatku mája,  má Ukrajina všetky potrebné zdroje, vrátane zbraní, aby získala späť územia, ktoré dobylo Rusko.  Informovala o tom  televízia CNN, s odvolaním sa na Blinkenovo vyhlásenie na spoločnej tlačovej konferencii s britským ministrom zahraničia Jamesom Cleverleym. „Majú všetko, čo potrebujú, aby pokračovali v úspešnom znovuzískaní území, ktoré Rusko dobylo za posledných 14 mesiacov", povedal Blinken. Zdôraznil, že nejde len o zbrane, ale aj o výcvik ľudí. "Verím, že Ukrajinci budú schopní obsluhovať systémy, ktoré im dávame a samozrejme je opäť dôležité, aby mali správne plány, aby boli úspešní."  9. mája Pentagon oznámil schválenie nového balíka vojenskej pomoci Ukrajine vo výške 1,2 miliardy dolárov.

Budapešť nechce Ukrajinu v NATO. Zelenského nová "finta"
Prijatie Ukrajiny do NATO by nemalo byť na programe summitu, povedal Szijjártó. O otázke vstupu Ukrajiny do NATO by sa na júlovom summite aliancie nemalo diskutovať, povedal maďarský minister zahraničných vecí Peter Szíjjártó po stretnutí... Čítať ďalej
01 | 06 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik.