Pristúpi Moskva na novú zmluvu s USA?
03 | 06 | 2023 I Milan Laca

Spojené štáty vyzvali Rusko, aby uzavrelo novú zmluvu po uplynutí platnosti START.

Washington navrhuje Moskve predĺžiť zmluvu o kontrole zbrojenia medzi Ruskou federáciou a Spojenými štátmi (START). Na výročnom stretnutí National Arms Control Association to oznámil Jake Sullivan, poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť. Zmluva sa skončí  v roku 2026.

Sú pripravení

„Nie je v záujme našich krajín začať otvorenú súťaž v strategických jadrových silách,“ povedal prezidentov poradca (citovaný agentúrou Associated Press). "Namiesto toho, aby sme čakali na vyriešenie všetkých našich bilaterálnych rozdielov, Spojené štáty sú teraz pripravené zapojiť Rusko do riadenia jadrových rizík a vypracovania dohody po roku 2026," povedal Jake Sullivan.

Biden priznal - pomáhame Kyjevu pred náletmi (VIDEO)
Biden povedal, že USA posielajú Ukrajine varovania pred ruskými raketovými útokmi. Prezident priznal, že podporu Kyjeva zo strany kolektívneho Západu poskytujú najmä vďaka schopnostiam amerického letectva a vesmírnych síl. Dávajú... Čítať ďalej
02 | 06 | 2023 | Milan Laca

Nepotrebujú jadrové zbrane

USA nepotrebujú budovať svoje jadrové sily, aby prekonali svojich konkurentov na úspešné odstrašenie, povedal Sullivan. „Oznámením pozastavenia START-3 sa Rusko tiež verejne zaviazalo dodržiavať hlavné ustanovenia zmluvy, čo naznačuje potenciálnu pripravenosť pokračovať v obmedzovaní strategických jadrových síl do roku 2026. Súhlasíme,“ povedal prezidedentov poradca. 

Dohodu chcú dodržiavať 

Ako poznamenala agentúra AFP, Washington chce, aby dve popredné jadrové mocnosti sveta dodržiavali podstatu dohody – limit 1550 hlavíc pre každú z nich. USA budú tiež rokovať s Čínou o jej rýchlo rastúcom jadrovom arzenáli, ktorý je jadrom budúceho mechanizmu kontroly zbrojenia.

Z čoho má NATO obavy?
NATO sa obáva „červeného pravého háku“ zo strany ruskej Severnej flotily. NYT: NATO má obavy, že ruská Severná flotila môže zasadiť „červený pravý hák“, napísali noviny. Analytici sa domnievajú, že keďže Moskva neposlala svoje lode do Spojených... Čítať ďalej
02 | 06 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme