Gröhling sa obul do Čaputovej ministra financií: Na žiakov KAŠLETE!
02 | 06 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Kde je tá podpora vzelania? Exminister školstva a podpredseda strany SaS Branislav Gröhling vyzval Čaputovej ministra financií Michala Horvátha, aby vyčlenil dodatočné peniaze na učebnice. Poukázal pritom na to, že rezort na ne dal výrazne menej peňazí ako v predchádzajúcich rokoch.

"Žiaci potrebujú okrem kvalitného učiteľa aj kvalitné učebnice. Príspevok 7,50 eura je naozaj nízky a školy hľadajú spôsoby, ako zabezpečiť dostatok učebníc. Chcel by som preto touto cestou vyzvať ministra financií Michala Horvátha, aby vyčlenil pre školstvo financie na učebnice," povedal.         

Gröhling skonštatoval, že v roku 2020 prispel rezort školstva na učebnice sumou 15 miliónov eur, v roku 2021 do nich investoval 14 miliónov eur. "V roku 2022 investovalo ministerstvo školstva do učebníc sumu 18 miliónov eur vrátane financií z plánu obnovy. Ale v máji roku 2023 už pod novým vedením vyčlenilo ministerstvo školstva na učebnice iba päť miliónov eur, čo je menej ako tretina," podotkol.

Exminister v tejto súvislosti upozornil, že rodičom narástli aj náklady na potraviny a poplatky v jedálňach, materských školách či školských kluboch detí. "Dôvodom je hlavne prorodinný balíček, ktorý mestám a obciam zobral pol miliardy eur, a tie sa snažia teraz svoje rozpočty dorovnať cez zvýšené poplatky," doplnil. Na podobe príspevku na učebnice sa podľa jeho slov dohodli exministri školstva a financií Igor Matovič a Ján Horecký, nie súčasní šéfovia rezortov.

Minister školstva Branislav Gröhling sa za nenasadené rúško ospravedlnil. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Šéf rezortu školstva Daniel Bútora koncom mája povedal, že suma na učebnice sa ešte môže zmeniť, no garantovať to zatiaľ nevie. Zároveň pripustil, že v minulosti boli na učebnice vyčlenené vyššie prostriedky, ktoré sa na tento zámer podarilo presunúť.

Taraba: Najväčší bojovník proti hoaxom Naď KLAME až sa práši (VIDEO)
Tomáš Taraba (SNS/Život-NS) tvrdí, že nie je nič krajšie, ako keď bojovníci proti dezinformáciám musia priznať, že sú hoaxeri. Urobil tak podľa neho exminister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) po spoločnej tlačovej besede Smeru a SNS. SNS a Smer na... Čítať ďalej
02 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik