Dianím na Slovensku je znepokojená aj maďarská tlač
02 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Bývalý premiér Robert Fico na tlačovej konferencii v Bratislave, ktorú usporiadal líder najväčšej volebnej slovenskej opozičnej strany SMER, odhalil bezprecedentný pokus predošlej odvolanej vlády ovplyvniť blížiace sa jesenné voľby Slovenska. Dokumenty predložené verejnosti odhalili tajnú cestu 21 člennej delegácie do Bruselu medzi 18. a 19. aprílom, počas ktorej sa vysokopostavení účastníci údajne pokúšali zdiskreditovať opozíciu pred nemenovanými predstaviteľmi EÚ, informuje portál hungarytoday.

Hybridnú hrozbu vidia doma

Členovia vyššie uvedenej skupiny pochádzali z rôznych slovenských ministerstiev, polície, informačných služieb a množstva mimovládnych organizácií financovaných zo zahraničia alebo technologických spoločností. Ich cieľom bolo údajne presvedčiť predstaviteľov EÚ, že opozícia je zapojená do dezinformačnej kampane a je pri svojich rozhodnutiach ovplyvnená Ruskom. Podstatné je, že tvrdili, že ak sa v októbri dostane k moci koalícia nacionalistických a konzervatívnych strán, Slovensko vystúpi z NATO a EÚ. Okrem toho označili politické strany patriace k opozícii za „hybridnú hrozbu“ pre Slovensko, píše hungarytoday.

Taraba: Najväčší bojovník proti hoaxom Naď KLAME až sa práši (VIDEO)
Tomáš Taraba (SNS/Život-NS) tvrdí, že nie je nič krajšie, ako keď bojovníci proti dezinformáciám musia priznať, že sú hoaxeri. Urobil tak podľa neho exminister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) po spoločnej tlačovej besede Smeru a SNS. SNS a Smer na... Čítať ďalej
02 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Majú prehľad v prieskumoch

Hlavným ohniskom týchto ohromujúcich sťažností mohol byť Smer-SSD Roberta Fica, ktorý momentálne volil viac ako 20 percent a Republika, ktorú by volilo okolo 9 percent ľudí. Hoci obe možno považovať za euroskeptické strany, žiadna z nich nedeklarovala úmysel opustiť euroatlantické štruktúry v prípade víťazstva vo voľbách. O súčasnom stave slovenskej demokracie a mediálneho prostredia vypovedá aj to, že žiadne z novín ani tlačových médií nezverejnili podrobnosti o aprílovej návšteve, aj keď je ťažké uveriť, že taká významná delegácia zahŕňajúca predstaviteľov ministerstiev, polícia a známe mimovládne organizácie by zostali nepovšimnuté.

A zase Gerulata...

Medzi členmi delegácie bola údajne aj spoločnosť na analýzu dát Gerulata Technologies, ktorá nedávno zverejnila zoznam údajných ruských trollov, v dôsledku čoho podľa tlačovej správy Smeru boli stránky viacerých slovenských národných konzervatívnych spravodajských médií. Účty sociálnych médií boli odstránené. Zainteresované spravodajské portály však akékoľvek spojenie s Moskvou vehementne popreli. Riaditeľ Gerulaty sa nedávno sťažoval New York Times, že krátko pred ruskou inváziou na Ukrajinu boli „všetci proruskí hráči“ na Slovensku aktívní v „masívnej protiamerickej reakcii“, čím vznikol dojem Moskvou riadeného sprisahania. To sa nepotvrdilo ani nedávnym vyšetrovaním volieb v USA v roku 2020. Neoverený príbeh odzrkadľuje aj obvinenia voči maďarskej vláde Viktora Orbána, ktorá odmietla dodávať zbrane vojnou zmietanej Ukrajine, pripomína portál aj maďarské vnútropolitické súvislosti.

Mimovládka za mimovládkou

Súčasťou tajnej delegácie bol Stredoeurópsky inštitút ázijských štúdií (CEIAS), partnerská inštitúcia Gerulaty. K delegácii sa pripojila aj ďalšia mimovládna organizácia Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku (SFPA), ktorú okrem iných zahraničných darcov sponzoruje Veľvyslanectvo Spojených štátov amerických a Spojeného kráľovstva, Nórske fondy. Ďalší člen skupiny, mimovládna organizácia Konspiratori, je tiež čiastočne financovaná veľvyslanectvami USA, Veľkej Británie a Holandska. Adapt Institute , ktorý tiež odcestoval do Bruselu, uvádza ako svoju partnerskú spoločnosť aj Gerulatu.

Eduard Chmelár: Globsec ako sabat militaristov (VIDEO)
Konferencia GLOBSEC je za nami a jej priebeh pozorne sledoval aj politológ Eduard Chmelár. Ten ju charakterizoval dvoma slovami – sabat militaristov. K tomuto názoru ho doviedli diskusie o zbrojení bez toho, aby zaznelo slovo mier. Chmelár... Čítať ďalej
01 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Aha, kam vedú cestičky!

Ku skupine sa pripojila aj mimovládna organizácia MEMO98 , ktorá na svojej domovskej stránke zobrazuje logo Open Society Funds Georgea Sorosa, či už ako sponzor alebo partner. V neposlednom rade sa k skupine pridala aj výskumná skupina KINIT , medzi ktorej podporovateľmi opäť nájdeme Gerulatu, ale aj Globsec, zahraničnopolitický think-tank USA, ktorý stojí v popredí boja proti tzv. dezinformáciám v regióne, vysvetľuje čitateľom hungarytoday.

Máme problém...

Ak sa správy Roberta Fica ukážu ako pravdivé, ohlásená cesta do Bruselu sa zapíše do novodobej histórie Slovenska ako jeden z najdrzejších pokusov o manipuláciu ústavného poriadku zo strany vládnucej elity a s ňou spojených firemných a občianskych partnerov. Mlčanie médií nad cestou vyvoláva ďalšie otázky o slobode slova a transparentnosti v krajine Vyšehradskej štvorky.

LIBERÁLI UŽ VO SVOJICH ÚTOKOCH NA DEMOKRACIU PREKONÁVAJÚ AJ FAŠISTOV
Je fascinujúce, ako liberálne médiá obhajujú všetky totalitné praktiky, aké si len viete predstaviť - stačí, že sú namierené proti Smeru alebo proti alternatíve. Reaguje podpredseda Smeru-SSD Ľuboš Blaha vo svojom statuse na sociálnej sieti na... Čítať ďalej
02 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik