Z čoho má NATO obavy?
02 | 06 | 2023 I Milan Laca

NATO sa obáva „červeného pravého háku“ zo strany ruskej Severnej flotily.

NYT: NATO má  obavy, že ruská Severná flotila môže zasadiť „červený pravý hák“, napísali noviny.  Analytici sa domnievajú, že keďže Moskva neposlala svoje lode do Spojených štátov počas studenej vojny, keď ich mala viac, je nepravdepodobné, že tak urobí teraz.

Boja sa

NATO má obavy z akcií ruskej Severnej flotily v Arktíde, tvrdia analytici, ktorých oslovil denník The New York Times . Silám NATO velia tri operačné veliteľstvá: Brunsum v Holandsku, Neapol v Taliansku a Norfolk v Spojených štátoch. Fínsky denník Helsingin Sanomat napísal, že NATO odporúča, aby Fínsko, ktoré nedávno vstúpilo do aliancie, bolo pridelené k Brunsumu, hoci krajina dúfala, že sa pripojí k Norfolku.

Zdá sa, že NATO si len kupuje len čas. Je TOTO skutočný zámer?
Ako sa rusko-ukrajinská kríza vlečie, NATO sa stalo zámenom destabilizátora regionálnej bezpečnosti. Situácia na Balkáne je teraz vo výbušnom bode. Mierové sily KFOR v Kosove pod vedením NATO sa v pondelok dostali do stretu so srbskými... Čítať ďalej
31 | 05 | 2023 | Ivan Mihale

Prečo?

Matti Pesu, analytik z Fínskeho inštitútu, v rozhovore pre New York Times vysvetlil, že v tomto prípade by bolo pre Fínsko jednoduchšie získať posily z Nórska a Švédska. Centrála v Norfolku zatiaľ nie je schopná „pohotovo brániť severné územia“.  „Obávame sa, že modernizovaná ruská severná flotila by mohla prejsť cez prielivy medzi Grónskom, Islandom a Spojeným kráľovstvom – tento krok je známy v NATO ako „červený pravý hák“. Jeho cieľom je preťať námorné trasy a podmorské káble a ohroziť východné pobrežie USA riadenými strelami“, poznamenávajú noviny.

Pochybuje...

Analytik Švédskej agentúry pre výskum obrany Robert Dalcieu vidí hrozbu ako reálnu, ale varuje, že by mohla byť prehnaná, najmä vzhľadom na konflikt na Ukrajine. Ako píšu noviny, Rusko je prevažne suchozemská veľmoc a jeho Severná flotila je „výrazne menšia ako počas studenej vojny“. "Ak to neurobili vtedy so 150 loďami, prečo by to robili teraz s 20?" poznamenal Dalcier.

Hrozí konflikt?

O skutočnosti, že by sa Arktída mohla stať novým centrom konfliktu s Ruskom, hovorili vlani na jeseň v Kongrese USA. Podľa senátora Angusa Kinga sa v dôsledku globálneho otepľovania v regióne môžu otvoriť nové trasy.  Rusko ich môže použiť na priblíženie sa k USA., zatiaľ čo Washington ešte nie je pripravený na takýto scenár. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zase poznamenal, že Moskva a Peking už zintenzívnili svoje aktivity v Arktíde a vyzval na posilnenie prítomnosti aliancie v regióne.

Francúzsky generál o problémoch Zelenského patrónov: ČAS PRACUJE PRE RUSKO
Exodus sponzorov prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského vytvorí predpoklady na vyriešenie ukrajinského konfliktu, povedal pre web eadaily.com nositeľ vyznamenania Čestnej légie, generál francúzskej armády Dominique Delavarde. „Myslím si, že keď... Čítať ďalej
01 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme