To najnovšie z vojny na Ukrajine
01 | 06 | 2023 I Diana Zaťková

Hukot zbraní neutícha ani na deň detí. Osem ľudí utrpelo zranenia pri nočnom ukrajinskom ostreľovaní, ktoré pokračovalo do rána v ruskom meste Šebekino a poškodilo viacero budov, uviedol vo štvrtok guvernér miestneho regiónu Belgorod. Ranné zhrnutie prináša The Guardian.

Guvernér Vjačeslav Gladkov uvádza: „V okrese Šebekino neustále ostreľujú ozbrojené sily Ukrajiny. Osem ľudí utrpelo zranenia. Nie sú žiadni mŕtvi."

Povedal, že miestne úrady evakuujú civilistov, len čo sa ostreľovanie skončí. „Samozrejme, že životy civilistov a obyvateľstva sú ohrozené. Predovšetkým v Šebekine a v okolitých dedinách,“ dodal. Útok bol tento týždeň bol štvrtý svojho druhu.

  • Traja ľudia vrátane dieťaťa boli zabití po tom, čo Rusko v noci nadnes spustilo vlnu balistických rakiet na Kyjev. Ďalších 12 ľudí utrpelo zranenia, informovali predstavitelia mesta. Ukrajinské letectvo zostrelilo všetkých 10 rakiet vypustených na mesto. Zabitých a zranených zasiahli padajúce trosky. Náletové sirény sa opäť krátko rozozvučali okolo 7.30 h.

  • Francúzsky prezident Emmanuel Macron povedal, že vyjednaný mier na Ukrajine bude možno potrebné uprednostniť pred postavením ruského prezidenta Vladimira Putina pred súd za vojnové zločiny. V prejave v Bratislave povedal: „Ak o pár mesiacov budete mať priestor na vyjednávanie s existujúcou ruskou politickou mocou, otázka, ktorú budete mať, bude arbitráž medzi súdnym procesom a rokovaním. A budete musieť vyjednávať s vodcami, ktorých máte, de facto, aj keď ich deň potom budete musieť súdiť pred medzinárodnou spravodlivosťou... Inak sa môžete dostať do nemožnej situácie, keď poviete: „Chcem pôjdeš do väzenia, ale si jediný, s kým môžem vyjednávať."

  • Macron tiež naliehal na NATO, aby Ukrajine ponúklo „hmatateľné a dôveryhodné“ bezpečnostné záruky, pričom argumentoval, že je v záujme Západu tak urobiť, keďže Kyjev „dnes chráni Európu“ . Lídri sa stretnú v júli vo Vilniuse, hlavnom meste Litvy, aby prediskutovali členstvo Ukrajiny v NATO.

Macron vyzval, aby sa pripravili na zlyhanie protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny
Macron vyzval Západ, aby prehodnotil podporu Ozbrojených síl Ukrajiny s očakávaním dlhotrvajúceho konfliktu Francúzsky prezident Emmanuel Macron na zasadnutí bezpečnostného fóra Globsec v Bratislave vyzval, aby sa pripravili na revíziu podpory... Čítať ďalej
31 | 05 | 2023 | Ivan Mihale

  • USA oznámili nový balík zbraní pre Ukrajinu v hodnote 300 miliónov dolárov vrátane systémov protivzdušnej obrany a desiatok miliónov kusov munície, ale varovali Kyjev, že americké zbrane by sa nemali používať na útoky v Rusku. „Súkromne sme Ukrajincom dali jasne najavo – verejne sme to určite dali najavo – že nepodporujeme útoky v Rusku,“ povedal hovorca Národnej bezpečnostnej rady John Kirby.

  • Hovorca nemeckej vlády povedal, že Ukrajina má právo zaútočiť na ruské územie, keďže sa to kvalifikuje ako sebaobrana . Steffen Hebestreit v rozhovore pre nemecký spravodajský web Deutsche Welle povedal: „Medzinárodné právo umožňuje Ukrajine vykonávať údery na území Ruska za účelom sebaobrany.

  • Rusko neplánuje vyhlásiť stanné právo po utorňajšom rozsiahlom útoku bezpilotných lietadiel na Moskvu , uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov . Vyjadrenia Kremľa prišli po tom, čo niekoľko popredných ruských predstaviteľov a provojnových osobností vrátane čečenského vládcu Ramzana Kadyrova naliehalo na Putina, aby na útoky bezpilotných lietadiel reagoval vyhlásením stavu totálnej vojny.

Aj Venezuela chce vstúpiť pod krídla Číny a Ruska do BRICS
Venezuela by sa chcela stať súčasťou skupiny BRICS, pretože toto združenie vytvára nový svetový poriadok, uviedol v pondelok venezuelský prezident Nicolas Maduro. „Ak sa Venezuely opýtajú, či sa chceme niekedy pripojiť k BRICS – Venezuela povie... Čítať ďalej
31 | 05 | 2023 | Ivan Mihale

  • OSN navrhla, aby Kyjev, Moskva a Ankara začali s prípravnými prácami na tranzit ruského čpavku cez Ukrajinu v snahe zachrániť dohodu umožňujúcu bezpečný vývoz obilia do Čierneho mora, uviedol pre Reuters zdroj blízky rokovaniam . Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij vo svojom nočnom video prejave obvinil Rusko, že blokuje všetky aktivity v prístave Pivdennyi, pričom 1,5 milióna ton poľnohospodárskych produktov sa nemôže pohybovať.

  • V Bachmute, meste na východe Ukrajiny, ktoré bolo v poslednom roku vystavené ťažkým bojom, zostalo podľa starostu len 500 ľudí. Údaj z Oleksii Reva, o ktorom informovala ukrajinská tlačová agentúra UNIAN, predstavuje nepatrný zlomok z predvojnovej populácie 70 000 obyvateľov.

  • Jevgenij Prigožin, šéf ruskej žoldnierskej skupiny Wagner, uviedol, že požiadal prokurátorov, aby vyšetrili „zločiny“ spáchané vysokými predstaviteľmi ruskej obrany pred a počas invázie na Ukrajinu.

Je šéf európskej diplomacie hovorcom Kremľa?
"Rusko vyjednávať nebude, kategoricky vyhlásil - zjavne "v mene" zahraničnej diplomacie ruskej federácie šéf diplomacie EÚ. informuje web novinky.cz. Rusko nebude ochotné vyjednávať, pokiaľ sa bude snažiť vyhrať vojnu na Ukrajine, vyhlásil v... Čítať ďalej
01 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

  • Iracký občan bojujúci s Wagnerom bol zabitý na Ukrajine začiatkom apríla, čo je prvý potvrdený prípad, keď v konflikte zomrel niekto z Blízkeho východu, povedal Prigožin pre agentúru Reuters. Abbas Abuthar Witwit zomrel 7. apríla, deň po príchode do Wagnerovej nemocnice v Ruskom kontrolovanom východoukrajinskom meste Luhansk, informovala aj spravodajská stránka RIA FAN.

  • Rusko tvrdilo, že zničilo poslednú veľkú vojnovú loď ukrajinských námorných síl, Jurij Olefirenko, ktorá bola podľa neho umiestnená v južnom prístave Odesa . Ruské letectvo uviedlo, že zaútočilo na loď 29. mája. Ukrajina to nekomentovala.

  • Analýza z Kyiv Post naznačuje, že asi 90 % z 500 rakiet a bezpilotných lietadiel vypustených Ruskom v máji pri útokoch na Ukrajinu zlyhalo, a to za cenu 1,7 miliardy dolárov . Ukrajinské letectvo ich zničilo 533, vrátane 401 bezpilotných lietadiel Shahed-136, z ktorých každý stojí približne 20 000 dolárov.

  • Podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev povedal, že Británia je „večným nepriateľom Moskvy“. Každý britský predstaviteľ, ktorý napomáhal vojne na Ukrajine, môže byť považovaný za legitímne vojenské ciele, povedal.

ZÁPADNÁ PROPAGADA! Šéf Wagnerovcov popiera, že plánovali puč proti Putinovi
Šéf ruskej polovojenskej skupiny Wagner poprel, že sa jeho skupina žoldnierov chystá uskutočniť prevrat proti Kremľu. Podľa Prigožina prišiel tento západný propagandistický blud po mesiacoch špekulácií, že by sa mohol snažiť zvrhnúť a nahradiť... Čítať ďalej
31 | 05 | 2023 | Diana zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik