Eduard Chmelár: Globsec ako sabat militaristov (VIDEO)
01 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Konferencia GLOBSEC je za nami a jej priebeh pozorne sledoval aj politológ Eduard Chmelár. Ten ju charakterizoval dvoma slovami – sabat militaristov. K tomuto názoru ho doviedli diskusie o zbrojení bez toho, aby zaznelo slovo mier.

Chmelár podobným konferenciám vyčíta, že namiesto riešenia problémov ich vyhrocujú s tým, že dokonca aj ľudí „nainfikujú“ myšlienkou ohrozenia, napríklad Čínou. Tá sa na rozdiel od USA podľa neho snaží o neutrálnu politiku vo svete. Cez zahranično-politickú situáciu Chmelár hovorí o vlastizrade  a nebezpečných silách, ako Progresívne Slovensko, ktoré sa za pomoci „pozývacieho listu“ na Slovensku snažia urobiť akýsi prevrat, z ktorého obviňujú Smer-SSD.

Príde aj na Eskimákov

Chmelár tvrdí, že takéto konferencie problémy vo svete nevyriešia. Naopak, podľa neho budú len eskalovať napätie a ako príklad uvádza diskusiu o posune NATO k polostrovu Kola, kde majú Rusi svoje vojská.

“O chvíľu nám budú hovoriť, že nás strašne ohrozujú už aj Eskimáci,”konštatuje Chmelár a konštatuje, že tento ročník GLOBSECu sa dá vnímať aj ako konferencia o vytváraní nových frontových línií v rozdelenom svete.

Eduard Chmelár/TASR

Prečo je Čína nepriateľ?

„Netuším, prečo by sme mali byť nepriatelia s Číňanmi. Čo nám oni robia? Čím nás ohrozujú? Prečo by sme nemali hľadať cesty k sebe aj so zdanlivými, alebo skutočnými nepriateľmi?,“vyčíta GLOBSECu Chmelár s tým, že v medzinárodných vzťahoch sa potrebujeme vrátiť k humanistickej podstate vzťahov, zatiaľ čo my tu pestujeme deliace čiary a umelé hranice.

ONA sa stáva šampiónkou v arogancii - my sme pre ňu "oni"
Málokedy sa človek cíti tak naštvaný, ako pri čítaní agentúrnych správ v poslednom období. Nie, agentúra za to nemôže, ide o ich obsah. Najnovšie som sa dozvedel, že pre tú "jemnú, milú, citlivú a vnímavú" dušu pani prezidentky sme my, čo zmýšľame... Čítať ďalej
31 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Podpora GLOBSEC = podpora vojne

“Uvažujte a nedajte sa vohnať do propagandistických schém, ktorými sme stále viac atakovaní do pozície žoldnierov v novej studenej vojne,” hovorí vo svojom videu Chmelár a v tejto súvislosti kritizuje aj slovenskú prezidentku Čaputovú. Jej prejav mu znel ako propaganda počas vojny v Iraku, pričom Ameriku nemožno vnímať len cez americkú politiku. Aj keď práve politika USA v medzinárodných vzťahoch nie je udržateľná.

Dlh voči Srbom

V našom najvyššom štátnom záujme je podľa Chmelára neuznanie Kosova ako samostatného štátu, navyše sme to Srbsku dlžní práve za rok 1999. Nepáči sa mu preto názor niektorých slovenských europoslancov, ktorí by Kosovo radi uznali.

Vlastizrada aj podľa Chmelára

Aj stredajšiu tlačovú besedu Smeru-SSD Chmelár sledoval so záujmom. Nechápe výrok Daniela Mila. Ten žiadal NATO o vyslanie tímu, ktorý by zabránil Smeru vyhrať voľby, pretože Smer chce, aby Slovensko vystúpilo z EÚ a NATO.

Šutaj Eštok: Do slovenských volieb NESMIE ZASAHOVAŤ NIKTO! (VIDEO)
Skupina slovenských štátnych úradníkov a mimovládok mala v štruktúrach EÚ a NATO informovať o tom, že slovenská opozícia je hybridnou hrozbou a pokiaľ vyhrá parlamentné voľby, Slovensko môže opustiť NATO. Mali preto žiadať od týchto štruktúr... Čítať ďalej
01 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Kto tu robí štátny prevrat

„Všetci pritom vedia, že vo vzťahu k týmto štruktúram panuje na Slovensku konsenzus a žiadna relevantná politická sila nemá niečo také v úmysle,“ hovorí Chmelár a tiež sa nevyhol charakterizovať to ako vlastizradu. Toto už nie je akési umelé vytváranie nepriateľov, ale predstavitelia vlády tu predvádzajú vymýšľanie nepriateľov štátu. Hrozbu štátneho prejavu pritom nevidí v Smere, ale v silách, akou je PS.

Čaputová, Šimečka, foto: FB/Eduard Chmelár

Reálna kriminalizácia opozície

„Sú to veľmi nebezpečné veci, proti ktorým by každý mal protestovať. Aj prívrženci tých politických strán. To už nie je férový politický zápas, to je snaha kriminalizovať opozíciu, snaha izolovať ju od riadneho politického zápasu, oni vlastne žiadajú Brusel, aby zasiahol! To je predsa škandál!,”upozorňuje Chmelár.

„Títo ľudia sa vlastne sťažujú na to, že tu môže vyhrať v demokratických voľbách niekto iný ako oni,” konštatuje politológ s tým, že za najhoršiu „škodnú“ v predvolebnom boji označil Progresívcov.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik