Bude vyšetrovanie úmrtí: Kryty v Kyjeve boli ZAMKNUTÉ!
01 | 06 | 2023 I Diana Zaťková

Starosta Kyjeva potvrdil, že príslušníci orgánov činných v trestnom konaní vyšetrujú okolnosti, ktoré viedli k úmrtiu troch ľudí vrátane dieťaťa počas posledného ruského útoku na ukrajinské hlavné mesto. Ľuďom sa nepodarilo dostať do uzamknutého krytu a následne ich zasiahli padajúce trosky. V dôsledku nočného ostreľovania bolo podľa neho zranených 19 ľudí, informuje The Guardian.

Mestský úrad vo svojom príspevku v Telegrame citoval Vitalija Klička: „Policajti vyšetrujú polikliniku a jej územie v okrese Desnyan v hlavnom meste. Začalo sa trestné stíhanie."

Pokračoval: „Úlomok rakety spadol pri vchode do zdravotníckeho zariadenia štyri minúty po vyhlásení leteckého poplachu. A ľudia zamierili do úkrytu. Teraz vyšetrovanie zisťuje, či bol prístrešok otvorený.“

Kličko povedal, že poškodené boli tri školy, škôlka, šesť domov a policajná stanica.

Podľa ukrajinského ministerstva obrany bolo pri útoku použitých sedem balistických rakiet Iskander-M a tri riadené strely Iskander-K, z ktorých všetky boli zostrelené. 

V následnej správe Kličko obyvateľom pripomenul: „V každej mestskej časti sú za prácu útulkov zodpovední vedúci inštitúcií, kde sa útulky nachádzajú, a vedúci okresov. Za prístup a úpravu krytov, ktoré sú vyznačené na mape krytov v hlavnom meste, zodpovedajú prednostovia okresného úradu.“

Macron vyzval, aby sa pripravili na zlyhanie protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny
Macron vyzval Západ, aby prehodnotil podporu Ozbrojených síl Ukrajiny s očakávaním dlhotrvajúceho konfliktu Francúzsky prezident Emmanuel Macron na zasadnutí bezpečnostného fóra Globsec v Bratislave vyzval, aby sa pripravili na revíziu podpory... Čítať ďalej
31 | 05 | 2023 | Ivan Mihale

Kličko žiada o pozastavenie činnosti miestneho správcu pre obvinenie z „uzamknutého“ krytu

Starosta Kyjeva požiadal o pozastavenie činnosti správcu okresu a vedúceho zdravotníckeho zariadenia, kým bude pokračovať vyšetrovanie okolností smrti troch ľudí počas posledného ruského úderu na Kyjev.

Tvrdí sa, že traja ľudia sa pokúšali dostať do zamknutého vzdušného krytu, a keď uviazli vonku, boli zasiahnutí troskami po tom, čo ukrajinská protivzdušná obrana zachytila ​​rakety vypálené na hlavné mesto ruskými silami.

V správe na Telegrame starosta Vitalij Kličko napísal: "Apeloval som na kanceláriu prezidenta a vládu, ktoré sa dohodnú na vymenovaní a odvolaní šéfov okresov hlavného mesta, o pozastavení výkonu funkcie šéfa okresu Desnyan Dmytra Ratnikova, pričom pokračuje vyšetrovanie, či bol v noci otvorený prístrešok na poliklinike, v blízkosti ktorého zomreli traja ľudia. Ofunkciu by mal prísť aj šéf zdravotníckeho zariadenia, ktorého vymenovala okresná správa Desnyan.

Po úmrtiach v Kyjeve koná aj starosta Ľvova

Andrij Sadovyj, starosta ukrajinského mesta Ľvov na západe Ukrajiny, oznámil, že dnes večer sa uskutoční kontrola vzdušných krytov. Vyplýva to zo správ, že úmrtia v Kyjeve cez noc boli spôsobené tým, že ľudia sa nemohli dostať do zjavne uzamknutého krytu.

Starosta Ľvova v Telegrame napísal: "Tento večer by mal byť venovaný vašej vlastnej bezpečnosti. Večer otvorených útulkov, diskusia, stretnutia – nazvite si to ako chcete, ale musí to tak byť. Dnes od 18. do 20. hodiny musia byť otvorené všetky útulky nachádzajúce sa v bytových a nebytových priestoroch. Toto je príležitosť pre obyvateľov stretnúť sa, skontrolovať stav svojich úkrytov a znovu prerokovať ich fungovanie počas leteckej výstrahy. Týka sa to všetkých útulkov v meste."

Francúzsky generál o problémoch Zelenského patrónov: ČAS PRACUJE PRE RUSKO
Exodus sponzorov prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského vytvorí predpoklady na vyriešenie ukrajinského konfliktu, povedal pre web eadaily.com nositeľ vyznamenania Čestnej légie, generál francúzskej armády Dominique Delavarde. „Myslím si, že keď... Čítať ďalej
01 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik