Budapešť nechce Ukrajinu v NATO. Zelenského nová "finta"
01 | 06 | 2023 I Milan Laca

Prijatie Ukrajiny do NATO by nemalo byť na programe summitu, povedal Szijjártó.

O otázke vstupu Ukrajiny do NATO by sa na júlovom summite aliancie nemalo diskutovať, povedal maďarský minister zahraničných vecí Peter Szíjjártó po stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO v Oslo.

Nie! 

"Vstup agresívnej krajiny do NATO sa nemôže objaviť na programe rokovania. Myslím si, že v uzavretom kruhu panuje zhoda, že agresívnu krajinu nemožno akceptovať," povedal šéf maďarskej diplomacie.

Neklamme

Szíjjartó vyzval, aby nikoho neklamali a nevypracovávali žiadny harmonogram pre krajinu v konflikte. "Môžete sa krútiť, môžete presvedčiť Ukrajincov, že na summite dostanú akýsi harmonogram vstupu do NATO, ale to by bolo voči Ukrajincom nečestné. Nemôžete si vytvárať ilúzie, ktoré sa očividne neuplatnia," povedal minister.

Je šéf európskej diplomacie hovorcom Kremľa?
"Rusko vyjednávať nebude, kategoricky vyhlásil - zjavne "v mene" zahraničnej diplomacie ruskej federácie šéf diplomacie EÚ. informuje web novinky.cz. Rusko nebude ochotné vyjednávať, pokiaľ sa bude snažiť vyhrať vojnu na Ukrajine, vyhlásil v... Čítať ďalej
01 | 06 | 2023 | Ivan Brožík
Budapešť má problém
Ďalej zdôraznil, že Budapešť považuje výcvik ukrajinskej armády pod vlajkou NATO za neprijateľný, keďže aliancia by sa mala vyhnúť priamemu stretu s Ruskom. Výcvik vojenských špecialistov v oblasti zdravotníctva však nevyvoláva žiadne otázky, dodal minister zahraničia.
Nepresvedčil ich?
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zasa povedal, že ministri na neformálnom stretnutí v Oslo diskutovali o zblížení spojenectva s Kyjevom, vrátane zvýšenia štatútu komisie NATO-Ukrajina, na úroveň rady. Poznamenal, že NATO považuje vstup Ukrajiny do aliancie za reálny, no neodpovedal, či Kyjev dostane oficiálnu pozvánku počas summitu vo Viľňuse  11. až 12. júla.
Zelenského finta

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval všetky krajiny susediace s Ruskom, aby sa pripojili k EÚ a NATO.  "Nedávno sa ma jeden čínsky novinár spýtal, prečo NATO? Odpoveď je jednoduchá: keď neexistujú záruky bezpečnosti, existujú iba záruky vojny. Potrebujeme mier. Preto všetky európske krajiny, ktoré susedia s Ruskom a nechcú jeho útok, by sa mal stať plnohodnotnými členmi EÚ a NATO,“ povedal Zelenskyj na summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Moldavsku.

Rusko opäť varuje Západ!
Briti sú znepokojení vyjadrením Medvedeva o legitímnych cieľoch. Bývalý náčelník britského generálneho štábu povedal, že je znepokojený Medvedevovými slovami o "legitímnych cieľoch". Obáva sa... Bývalý náčelník Richard Dannat vyjadril... Čítať ďalej
01 | 06 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik.