Ako udusiť maďarské predsedníctvo EÚ
01 | 06 | 2023 I Diana Zaťková

Do pôsobenia Maďarska v horúcom kresle EÚ zostáva viac ako rok — ale boj oň je už v plnom prúde. Doteraz neexistuje žiadny zákonný spôsob, ako zastaviť akékoľvek predsedníctvo EÚ, no poslanci EÚ už predstavujú stratégie, ako zakrániť Maďarom, aby mali v rukách vedenie, informuje POLITICO.

Europoslanci sa boja maďarského predsedníctva

Poslanci Európskeho parlamentu v stredu predstavili stratégie, ktoré by mohli byť využité na oslabenie, ak nie úplné zrušenie maďarského predsedníctva EÚ v budúcom roku, uprostred eskalujúcich ťahaníc medzi inštitúciami EÚ a maďarským lídrom Viktorom Orbánom o spiatočníctvo v otázke právneho štátu.

Očakáva sa, že parlament tento týždeň odhlasuje nezáväznú rezolúciu, ktorá „spochybňuje“ schopnosť Budapešti úspešne predsedať Rade v druhej polovici roku 2024. Každých šesť mesiacov zastáva rotujúce predsedníctvo iná krajina EÚ, čo poskytuje určitý priestor na ovplyvňovanie širšej tvorby politiky v celej EÚ. 

„Je načase, aby sme začali hrať tvrdú hru,“ povedala Sophie in 't Veld, holandská europoslankyňa z liberálnej skupiny Renew Europe, na tlačovej konferencii so štyrmi ďalšími europoslancami z rôznych politických skupín, ktorí napísali parlamentný text . Návrh obsahuje spôsoby, ako „znížiť spoluprácu na nevyhnutné minimum“ počas maďarského predsedníctva, vysvetlila.

No zo strany národných vlád zhromaždených v Rade EÚ je malá chuť blokovať Budapešť v prevzatí predsedníctva.

Poslanci Európskeho parlamentu sa obávajú, že Maďarsko by mohlo využiť šesťmesačný mandát na presadzovanie politík, ktoré sú v rozpore s hodnotami EÚ v citlivom momente, tesne po európskych voľbách v júni a pri rozdeľovaní kľúčových pracovných miest v inštitúciách EÚ.

Je šéf európskej diplomacie hovorcom Kremľa?
"Rusko vyjednávať nebude, kategoricky vyhlásil - zjavne "v mene" zahraničnej diplomacie ruskej federácie šéf diplomacie EÚ. informuje web novinky.cz. Rusko nebude ochotné vyjednávať, pokiaľ sa bude snažiť vyhrať vojnu na Ukrajine, vyhlásil v... Čítať ďalej
01 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Ignorovanie demokracie

Maďarská ministerka spravodlivosti Judit Varga odmietla návrh parlamentu ako „nezmysel“ a obvinila zhromaždenie z ignorovania demokracie. 

"V tomto prípade Európsky parlament nehrá žiadnu úlohu - existuje už mnoho rokov jednomyseľné uznesenie Rady, ktoré tvorí poradie predsedníctiev," povedala Vargova v utorok novinárom v Bruseli.

Dokonca aj hlavní autori návrhu parlamentu pripustili, že neexistuje zrejmá zákonná cesta, ako zastaviť predsedníctvo. 

„Bude na nás, aby sme teraz vymysleli, čo môžeme s týmto predsedníctvom urobiť,“ povedala Gwendoline Delbos-Corfield, francúzska poslankyňa za Zelených, ktorá pomáhala s vypracovaním uznesenia. „Oficiálne texty zmlúv nie sú veľmi zhovorčivé o tom, čo môžeme alebo nemôžeme robiť. Dokonca ani odborníci, s ktorými som sa radila, nemajú veľmi jasno v tom, čo sa dá robiť,“ priznala v stredu na tej istej tlačovej konferencii.

Čína ukázala skupine G7 vztýčený prst
Čína posiela G7 do „patričných medzí“. Po obviňujúcich vyhláseniach proti Číne na summite G7 v Hirošime hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing vo svojom tweete apelovala na členov G7: „Ak je Čína hrozbou, čo sú potom... Čítať ďalej
31 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Sophie In 't Veld tvrdí, že Parlament „nie je úplne bezmocný“, ak sa Rada neriadi jeho želaniami.

Poskytla hypotetické situácie vrátane poskytnutia platformy pre vládnych disidentov, ako sú novinári alebo akademici, spolu s maďarskými vládnymi úradníkmi na podujatiach, a ukončenie účasti na rokovaniach v rámci trialógu, kde sa medzi inštitúciami EÚ uzatvárali zákulisné dohody – a nahradila to otvoreným hlasovaním. „Nemusíme sa spoliehať na predsedníctvo,“ povedala na tej istej tlačovej konferencii. 

"Mali by sme zbaviť toto predsedníctvo všetkého lesku a pôvabu: žiadne fotografické operácie, žiadne okázalé tlačové konferencie," povedala.

Sophie in't Veld, foto: Getty Images

Legálne mínové pole

Ďalší poslanci EP sa nevzdali nádeje, že vyprovokujú národné vlády zhromaždené v Rade k zablokovaniu maďarského predsedníctva. „Som chorý a unavený z toho, že som od Rady počúval, že mali dobrú diskusiu,“ povedal na tlačovej konferencii holandský poslanec za socialistov a demokratov Thijs Reuten s odkazom na maďarské predsedníctvo. "Sme ďaleko za týmto bodom, mali by sme konať teraz."

Návrh pravdepodobne prejde zhromaždením EÚ ako jeho najväčšia skupina, stredopravá Európska ľudová strana (alebo EPP – bývalý domov Orbánovej strany Fidesz) tlačí na akciu. Isabel Wiseler-Lima, poslankyňa Európskeho parlamentu za EPP na tlačovej konferencii, uviedla, že je „presvedčená“, že zmluvy EÚ umožňujú pozastavenie určitých práv z dôvodu zlyhania právneho štátu.

Iní zákonodarcovia EÚ však varovali, že zákaz predsedníctva Maďarsku môže byť legálnym mínovým poľom. 

„Z právneho hľadiska nie je jasné, ako je možné alebo realizovateľné vyradiť... (členskú krajinu EÚ) zo sledu rotujúcich predsedníctiev,“ povedal Juan Fernando López Aguilar, španielsky europoslanec, predseda výboru Európskeho parlamentu o občianskych slobodách a spravodlivosti a profesor ústavného práva pre Playbook . 

Enrico Letta, bývalý taliansky premiér, ktorý teraz vedie think-tank s názvom Inštitút Jacquesa Delorsa, navrhol odložiť maďarské predsedníctvo o niekoľko rokov a nie ho zrušiť. „Odloženie je najbruselskejším riešením, takže je to najlepšie,“ povedal novinárom na brífingu. 

Macron vyzval, aby sa pripravili na zlyhanie protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny
Macron vyzval Západ, aby prehodnotil podporu Ozbrojených síl Ukrajiny s očakávaním dlhotrvajúceho konfliktu Francúzsky prezident Emmanuel Macron na zasadnutí bezpečnostného fóra Globsec v Bratislave vyzval, aby sa pripravili na revíziu podpory... Čítať ďalej
31 | 05 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik