Moskvu napadli drony. Čo je známe o dronoch a ako chránia oblohu nad hlavným mestom?
31 | 05 | 2023 I Ivan Mihale

Systém protivzdušnej obrany Moskvy odrazil útok ukrajinských bezpilotných lietadiel

30. mája zaútočili bezpilotné lietadlá (UAV) na Moskvu a Moskovský región . Podľa medializovaných informácií sa razie zúčastnilo až 32 zariadení. Ruské ministerstvo obrany uviedlo , že do útoku bolo zapojených osem bezpilotných lietadiel, z ktorých päť bolo zostrelených protilietadlovým raketovým a delovým systémom Pantsir-S a tri boli potlačené systémami elektronického boja (EW). Server Lenta.ru hovorí o tom, ktoré drony by sa mohli zúčastniť útoku na Rusko a ako je organizovaná protivzdušná obrana (protivzdušná obrana) Moskvy.

Prekvapivý útok

Podľa otvorených údajov jedno z UAV, ktoré zaútočilo na Moskvu, narazilo na 25. poschodie obytného domu na Atlasovej ulici v Novej Moskve. V dôsledku toho boli rozbité okná bytov na 25., 24. a 23. poschodí. Ďalšie zariadenie narazilo do okna bytu, ktorý sa nachádza na 16. poschodí budovy na ulici Profsoyuznaya. Dron niesol nálož v tvare KZ-6 schopnú preniknúť do železobetónových dosiek s hrúbkou až pol metra, munícia však nefungovala.

Tretí UAV sa zrútil na 13. poschodí 30-poschodovej obytnej budovy na Leninskom prospekte. Zariadenie prenieslo aj náboj KZ-6, ktorý nefungoval. Ďalšie drony boli zachytené pri priblížení sa k hlavnému mestu v regiónoch Odintsovo, Istra a Krasnogorsk v Moskovskej oblasti. Takže v okrese Odintsovo sa niekoľko UAV zachytilo na stromoch, ktoré spočiatku nasledovali vo výške asi 60 metrov a vo vzdialenosti asi 500 metrov od seba.

Následky nárazu UAV do domu č. 11 na Atlasovovej ulici

Následky nárazu UAV do domu č. 11 na Atlasovovej ulici Foto: Vitalij Smolnikov / TASS

Po útoku dvaja ľudia vyhľadali lekársku pomoc. Podľa starostu Moskvy Sergeja Sobyanina si nevyžadovali hospitalizáciu. Bezprostredne po útoku UAV predstavila moskovská polícia plán Tajfún a obyvatelia zasiahnutých domov boli evakuovaní.

Ministerstvo obrany označilo incident za teroristický útok

V polovici popoludnia sa obyvatelia mohli vrátiť do svojich bytov. Okolnosti incidentu bezpečnostné zložky vyšetrujú. Kremeľ uviedol, že útok na Moskvu je odpoveďou Ukrajiny na úspešné akcie ruských jednotiek počas špeciálnej vojenskej operácie (SVO).

Upravené drony

Drony použité pri útoku, ako aj ich trosky, boli odoslané na preskúmanie, ktoré umožní zistiť ich modely, pôvod a dizajnové prvky. Medzitým už možno vyvodiť nejaké závery o dronoch, ktoré zaútočili na Moskvu a predmestia hlavného mesta. Nedá sa vylúčiť, že niektoré drony boli upravené v remeselných podmienkach a dostali náboje nízkeho výkonu.

Niekoľko bezpilotných lietadiel, ktoré sa zúčastnili útoku na Moskvu, sa teda podobá vojenskému UJ-22 Airborne vyrábanému ukrajinskou spoločnosťou UkrJet. Podľa otvorených údajov je maximálny autonómny polomer letu tohto UAV, schopného pohybovať sa vo výške 60 až 6000 metrov, 800 kilometrov, čo stačí na prekonanie vzdialenosti z území kontrolovaných ukrajinskou armádou do Moskvy (asi 500 kilometre). Podobné predmety použili ozbrojené sily Ukrajiny (AFU) na útok na Krasnodar .

800 kilometrov - maximálny dolet dronu UJ-22 Airborne

Medzitým sa útoku na región hlavného mesta mohli zúčastniť nie UJ-22 Airborne, ale im podobné drony, ktoré majú v spodnej časti krídla diagonálne nosníky – takzvané vzpery. Na druhej strane nemožno vylúčiť, že na útok na Moskvu a Moskovskú oblasť boli použité modifikácie už známych modelov bezpilotných lietadiel.

UJ-22 vo vzduchu

UJ-22 vo vzduchuFoto: Tariq Tahir / AR

Medzi ďalšie vozidlá, ktoré majú ozbrojené sily Ukrajiny a jednotky pod ich kontrolou a ktoré by mohli byť použité pri útoku na oblasť hlavného mesta, možno spomenúť prieskumné bezpilotné lietadlo Gorlitsa vyvinuté ukrajinskou spoločnosťou Antonov . Je vybavený západnými riadiacimi a telemetrickými systémami a je schopný prepraviť až 50 kilogramov nákladu. Ozbrojené sily Ukrajiny tiež disponujú lietadlom typu lietadla, ktoré sériovo vyrába ukrajinská letecká výrobná spoločnosť Skaeton.

Vrstvená obrana

Medzi parametre, ktoré zaisťujú úspešné zachytenie dronov, je možné uviesť oblasť ich štartu, výšku letu a typ materiálu, z ktorého sú UAV vyrobené. Zachytenie UAV vyrobeného z plastu a vypusteného v Rusku je teda oveľa ťažšie ako vysoko letiace kovové vozidlo, ktoré bolo vypustené mimo Ruska. Úlohu odpočúvania navyše komplikuje faktor prekvapenia a masívne používanie UAV. Na základe počtu zachytených UAV a absencie obetí medzi obyvateľmi Moskvy a Moskovskej oblasti možno usúdiť, že protivzdušná obrana hlavného mesta sa s nečakaným útokom úspešne vyrovnala.

Foto: Jovo Mamula / Wikimedia

Dôvodom je výstavba protivzdušnej obrany regiónu hlavného mesta, ktorá zahŕňa tri ešalóny, ktoré pôsobia proti všetkým známym vzdušným hrozbám na dlhé, stredné a krátke vzdialenosti. V prípade útoku na Moskovskú oblasť sa aktivoval posledný echelon protivzdušnej obrany, určený na porážku nízko letiacich dronov. Presne o tom informovalo ruské ministerstvo obrany, ktoré spomenulo použitie komplexov Pantsir-S a systémov elektronického boja na zachytenie nepriateľských UAV. Na ich použitie poukazuje najmä dočasná nesprávna prevádzka satelitných navigačných systémov pozorovaná v hlavnom meste Ruska.

Systém protivzdušnej obrany Moskvy zahŕňa tri vrstvy ochrany

Komplexy Pantsir-S, určené na krytie civilných a vojenských zariadení na blízko, sú vybavené automatickými zbraňami a riadenými strelami schopnými zachytávať malé ciele, medzi ktoré patria drony. Bojové vybavenie komplexu zahŕňa: bojové vozidlo (až šesť v batérii), protilietadlové riadené strely, 30 mm náboje, transportné nakladacie vozidlo (jedno pre dve bojové vozidlá) a údržbárske vybavenie. Komplex má vysokú odolnosť proti šumu, dosiahnutú spojením radarových a optoelektronických prostriedkov do jedného systému.

ZÁPADNÁ PROPAGADA! Šéf Wagnerovcov popiera, že plánovali puč proti Putinovi
Šéf ruskej polovojenskej skupiny Wagner poprel, že sa jeho skupina žoldnierov chystá uskutočniť prevrat proti Kremľu. Podľa Prigožina prišiel tento západný propagandistický blud po mesiacoch špekulácií, že by sa mohol snažiť zvrhnúť a nahradiť... Čítať ďalej
31 | 05 | 2023 | Diana zaťková
 

Vežová inštalácia bojového vozidla Pantsir-S obsahuje dva bloky šiestich protilietadlových rakiet a pár kanónov. Rozsah raketového úderu je až 20 kilometrov, výška - až 15 kilometrov. Rýchlosť rakety je 1300 metrov za sekundu, hmotnosť hlavice s tyčovými údernými prvkami je 20 kilogramov. Kanónová výzbroj "Pantsir-S" používa dve dvojhlavňové protilietadlové delá 2A38M, schopné zasiahnuť vzdušné ciele v zóne v dosahu - do 4 kilometrov, na výšku - do 3 kilometrov.

Dve striedavo strieľajúce hlavne Pantsir-S sú schopné vystreliť až 2500 rán za minútu

V závislosti od úlohy môže Pantsir-S a jeho modifikácie fungovať v automatickom režime, vrátane nezávislého vyhľadávania, detekcie, identifikácie, výberu, určenia cieľa, zachytenia a ostreľovania cieľa. "Shell-S" predpokladá prácu ako súčasť vrstveného systému protivzdušnej obrany, v rámci ktorej je mu priradená úloha systému krátkeho dosahu.

Modulárny princíp výstavby komplexu zahŕňa rôzne scenáre použitia bojového vozidla Pantsir-S - najmä jeho inštaláciu na lode a mobilné platformy. V Moskve si bolo možné všimnúť, že za posledných šesť mesiacov sa inštalácie Pantsir-S začali umiestňovať na strechy civilných a vojenských zariadení, čo nemohlo ovplyvniť posilnenie protivzdušnej obrany Moskvy.

EW systémy

Keď už hovoríme o systémoch elektronického boja určených na boj proti UAV, stojí za zmienku najmä komplex Pole-21, ktorý v marci úspešne znefunkčnil ukrajinský úderný dron Tu-141 Strizh, ktorý sa pokúšal zaútočiť na objekt v regióne Tula . Špecifické charakteristiky Pole-21 neboli zverejnené, ale je známe, že komplex je schopný kontrolovať vzdušný priestor v okruhu viac ako 50 kilometrov.

Okrem mobilných systémov elektronického boja stojí za zmienku aj prenosné systémy, medzi ktoré patria napríklad protidronové delá Harpya. Sú schopné pristáť s nepriateľským vozidlom na vzdialenosť asi 500 metrov. Pištoľ vyšle signál bezpilotnému cieľu, v dôsledku čoho sa zablokuje jej komunikácia s operátorom, dron zamrzne na mieste a letí späť alebo stratí kontrolu a pristane.

V súčasnosti takéto zbrane dostáva stále viac zamestnancov orgánov činných v trestnom konaní, ktorí sa zaoberajú ochranou strategicky dôležitých objektov.

Na sociálnych sieťach diskutujú o zničnení objektu vojenskej rozviedky Ukrajiny v Kyjeve
Na webe boli zverejnené fotografie veliteľstva Hlavného spravodajského riaditeľstva (GUR) Ministerstva obrany Ukrajiny zo satelitu. Porovnávací zostrih fotografií z 25. a 30. mája zverejnila Ukraina.ru . Rusko v noci 30. mája údajne zasiahlo... Čítať ďalej
31 | 05 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik