A JE TO TU! Fico vytiahol ŠOKUJÚCE informácie, reaguje aj Pellegrini
31 | 05 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Skupina slovenských štátnych úradníkov a mimovládok mala v štruktúrach EÚ a NATO informovať o tom, že slovenská opozícia je hybridnou hrozbou a pokiaľ vyhrá parlamentné voľby, Slovensko môže opustiť NATO. Mali preto žiadať od týchto štruktúr intervenciu. Tvrdí to opozičný Smer-SD a označil to za koordinovaný postup na diskreditáciu opozície. Považuje to za zásah do volebnej kampane. Strana chce žiadať vysvetlenia v kontrolných výboroch parlamentu, avizuje aj iniciovanie mimoriadnej schôdze.

Šéf Smeru-SD Robert Fico priblížil, že v apríli mala prísť do Bruselu skupina pozostávajúca z predstaviteľov Úradu vlády SR, niekoľkých ministerstiev, Slovenskej informačnej služby, polície, Národného bezpečnostného úradu, ale aj ľudia z mimovládnych organizácií. Fico sa pýta, kto stál za organizáciou tohto výjazdu.

Skupina úradníkov a mimovládok mala podľa Fica žiadať európske štruktúry, aby na Slovensku zasiahli vzhľadom na nepriaznivý vývoj v neprospech "rozpadnutej vládnej koalície" a prezidentky Zuzany Čaputovej. Mali tiež skonštatovať, že NATO musí čo najskôr riešiť otázku volieb, "pretože vyhrá Fico a Pellegrini a Slovensko vystúpi z NATO". Predstaviteľ polície mal požiadať NATO o vyslanie špeciálneho tímu.

Podozrenie na spáchanie trestného činu

Fico odmieta vyhlásenia o tom, že pokiaľ jeho strana vyhrá voľby, Slovensko by opustilo NATO. "Rešpektujeme a vážime si záväzky, ktoré má SR voči týmto organizáciám," povedal na stredajšej tlačovej konferencii. Dodal, že nikto z opozície nie je žiadnou hrozbou pre demokraciu.

Smer-SD chce požiadať predsedov kontrolných výborov parlamentu o zvolanie spoločného zasadnutia, na ktorom by si predvolali všetkých účastníkov výjazdu a budú chcieť predloženie všetkých záznamov z tejto cesty. Chcú sa tiež obrátiť na generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby zvážil, či nedošlo k spáchaniu trestných činov.

Hlas-SD neprišiel, ale vyjadrili sa tiež

Fico dodal, že na brífing pozvali aj predstaviteľov Hlasu-SD, no účasť odmietli. Ak sú informácie o rokovaní slovenskej delegácie na pôde NATO a EÚ pravdivé, Hlas-SD žiada zverejnenie kompletnej informácie o zložení, cieľoch a obsahu rokovaní. Strana to uviedla v reakcii na Ficove slová. Poslanci pôsobiaci v Hlase-SD sú pripravení zúčastniť sa na rokovaniach kontrolných výborov parlamentu aj na prípadnej mimoriadnej schôdzi.

"Účasť na parlamentných voľbách je jednou z posledných demokratických možností, ktorá občanom Slovenskej republiky ostala na rozhodovanie o správe vecí verejných. Musia byť nielen slobodné a demokratické, ale sa takými aj javiť. Preto je neprípustné, aby bola verejnosť zahlcovaná podozreniami o možnej manipulácii volieb z tej či onej strany, a zároveň na ne nedostávala jasné vysvetlenia," uviedol líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Rovnako HLAS žiada jasnú odpoveď kompetentných orgánov na výroky exministra obrany Jaroslava Naďa, že podľa spravodajských informácií mala Ruská federácia finančnými prostriedkami ovplyvňovať slovenskú volebnú kampaň. "Ak je táto informácia pravdivá, pýtam sa, čo vtedajšia Hegerova vláda urobila, aby zabezpečila nezávislosť slovenských parlamentných volieb. Ak pravdivá nie je, pýtam sa, či sa týmito výrokmi pán Naď nedopúšťa trestného činu," dodal Peter Pellegrini.

Aktuálne: Soroš pristál na Slovensku! Chce vidieť Čaputovej vládu
Alex Soros je na Slovensku! Syn finančníka Georgea, ktorý postupne prebral aktivity svojho otca sa v pondelok „ukázal“ aj na Slovensku. Okúpať sa do Podhájskej, či pozrieť si Spišský hrad rozhodne neprišiel – dôvodom jeho návštevy je konferencia... Čítať ďalej
29 | 05 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme