Útok dronov na Moskvu. Čo sa udialo vo vojne... (VIDEO)
30 | 05 | 2023 I Milan Laca

Drony zaútočili na Moskvu.

Ráno 30. mája sa uskutočnil útok bezpilotných lietadiel na ruské hlavné mesto. Niektoré z nich spôsobili menšie škody na budovách.

Obrana zasiahla

Ruský minister obrany Sergej Šojgu vyhlásil, že z ôsmich ukrajinských bezpilotných lietadiel boli tri potlačené elektronickým bojom v Moskve a päť ďalších zostrelili komplexom Pancir v Moskovskej oblasti.

Kam udreli

Došlo k incidentom v obytných domoch v Moskve.  V dôsledku nárazu dronov boli domy poškodené." V Moskovskej oblasti boli zaznamenané pády dronov 500 metrov od Iľjinskej diaľnice v meste Krasnogorsk a v mestskej časti Odincovo". Ruský Vyšetrovací výbor kvalifikoval útok dronnmi na Moskvu a Moskovský región ako teroristický čin.

Útok dronov na Moskvu

 

Čo vyhlásil Putin

Systém protivzdušnej obrany fungoval počas útoku bezpilotných lietadiel na Moskvu uspokojivo, ale je potrebné urobiť veľa, povedal ruský prezident. Je si istý, že Kyjev zaútočil na obytné budovy v Moskve a Moskovskej oblasti v reakcii na ruský úder na jedno z rozhodovacích centier – veliteľstvo vojenskej rozviedky Ukrajiny.

Vyhlásenie ruského Ministerstva obrany
Armáda zaútočila na centrá na Ukrajine, kde sa pripravovali teroristické útoky, hovorí sa v správe.  "Ozbrojené sily Ruskej federácie uskutočnili skupinové útoky s použitím vysoko presných vo vzduchu odpaľovaných zbraní dlhého doletu na centrálne rozhodovacie body, kde pod vedením špecialistov zo západných spravodajských služieb plánovali teroristické útoky  na územie Ruska". Ministerstvo tvrdí, že všetky ciele zasiahli.  Ukrajinská strana tieto útoky nekomentovala, nevyvrátila, ani nepotvrdila.
O čom informuje Kyjev 

Ukrajinský server Ukrajinská pravda, s odvolaním sa na ruské zdroje napísal, že podľa rôznych správ zaútočilo v noci 30. mája na Moskvu 25 až 32 dronov. Poškodené boli najmenej dve výškové budovy. Podľa neho väčšinu dronov zostrelili na prístupe k ruskej metropole. "Uvádza sa, že väčšinu z nich údajne zostrelili jednotky protivzdušnej obrany na predmestí Moskvy a niektoré drony sa údajne zachytili o stromy a elektrické drôty, pretože leteli veľmi nízko. Ukrajinské velenie útoky dronov nekomentovalo.

Ruský zatykač na Američana po jeho vyjadreniach o zabíjaní Rusov
Senátor Lindsey Graham, RS.C. , je hľadaný formou zatykača v Rusku pre komentáre, ktoré predniesol počas piatkovej návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Informuje Foxnews. Ruské ministerstvo vnútra vydalo zatykač na Grahama v... Čítať ďalej
30 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Rusko útočí

Počas dňa ruskí útočníci nepostúpili žiadnym smerom, kde by sa pokúsili spustiť ofenzívu. Ukrajinskí bojovníci kontrolujú juhozápadný okraj Bachmutu (Arťomovska), vyhlásila námestníčka ministra obrany Hanna Maljar v telegrame  "Východ je epicentrom nepriateľských akcií. Nepriateľ sa nevzdáva ceľa dobyť Donecký a Luhanský región.  

Ruské rakety stále útočia

Iskandery útočia na Kyjev, aj na letisko Chmeľnica. Od večera ,29. mája, došlo na Ukrajine k dvom masívnym ostreľovaniam.  Prvé - nočne - bolo kombinované, prilietali rakety a drony. Podľa vyhlásenia Vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny zničili 67 vzdušných cieľov zo 75 (takmer všetky riadené strely zostrelili. 

Zasiahli vojenské letisko

K najvýraznejším následkom útoku patril zásah na vojenskom letisku v Starokonstantinove v Chmeľnickom regióne, kde bolo podľa regionálnych úradov poškodených päť lietadiel a pristávacia dráha. Došlo aj k požiarom skladov pohonných látok a mazív a skladu bojového materiálu.

Útoky na celej Ukrajine

Výbuchy bolo počuť na celej Ukrajine.Škody zaznamenali v Kyjeve,  Odese, v Ľvovskej oblasti. Celkovo pri nočnom útoku letelo do západných oblastí Ukrajiny šesť riadených striel a desať dronov. Potom nasledoval nový útok. V Kyjeve a regióne došlo k mnohým výbuchom. Podľa vojenského velenia išlo o útok 11 rakiet Iskander rôznych typov. Podľa velenia Ozbrojených síl Ukrajiny boli všetky zostrelené,  aj s pomocou systému protivzdušnej obrany Patriot. 

Turecký odkaz USA riadne nasrdí
Predstaviteľ tureckého ministerstva vnútra Suleiman Soylu prirovnal „proamerickú politiku“ k zrade vlasti. Informuje o tom portál T24, z ktorého cituje web eadaily.com. Minister povedal, že "všetkých, ktorí v krajine podporujú politiku... Čítať ďalej
30 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme