Noví ministri na staré problémy kopia nové
30 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Základnou črtou neschopných politikov je podľa Tomáša Tarabu (SNS/Život-NS) boj s novými veternými mlynmi. A práve na tom ukazuje neschopnosť prezidentkinej vlády, ktorá ide kričať o hoaxoch, ale nerieši už zdedené problémy po neschopnej Hegerovej vláde.

Tá podľa neho (okrem iného) svoju neschopnosť čerpať eurofondy zakrýva bojom proti dezinformáciám. Dôkazom toho je vystúpenie Zuzany Čaputovej na konferencii GLOBSEC. Taraba si všíma aj možné programové vyhlásenie vlády, ktoré podľa neho parlament neprijme. V tejto súvislosti upozorňuje aj na fakt, prečo majú na Slovensku vplyv alternatívne médiá. Vo veci dezinformácií sa premiér Čaputovej vlády Ódor stretol aj s eurokomisárkou Věrou Jourovou.

Veterné mlyny

Taraba vláde a prezidentke, ktorá ju menovala vyčíta, že „nepohla“ s dedičstvom neschopnosti minulej vlády.  Takmer žiadne diaľnice, zbabrané nemocnice, nedočerpanie eurofondov a množstvo ďalších problémov, ktoré evidentne nie je schopná riešiť ani prezidentkina vláda, pretože spoločne sa „vrhli“ na hon na čarodejnice – dezinformácie.

Zdroj: tasr | Zuzana Čaputová

Republiku, pardon, demokraciu si rozvracať nedáme!

Nie, nečítate titulok Rudého práva z čias Klementa Gottwalda. To prezidentka SR poukazuje na to, že dezinformačné kampane útočia na demokraciu zneužívaním jej výdobytkov.

"Pod zámienkou slobody slova rozvracajú demokraciu," skonštatovala o konšpiračných a dezinformačných vlnách. Upozornila aj na to, že z týchto kampaní, snažiacich sa okrem iného vytvárať obraz nezáujmu autorít o národné problémy, profitujú extrémistické sily. Pripustila, že Európa si musí položiť otázku týkajúcu sa efektívnejšej regulácie obsahu v on-line priestore.

Čaputová na Globsecu: Pod zámienkou slobody slova nám tu rozvracajú demokraciu!
Hoci je európska jednota skúšaná dezinformačnými pokusmi, preukázala svoju hodnotu a efektívnosť pri bránení demokratických hodnôt a zvládaní globálnych výziev. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla vo svojom vystúpení na medzinárodnej... Čítať ďalej
29 | 05 | 2023 | Diana zaťková/TASR

Štyri miliardy eurofondov prepadnú

„Všade sú hoaxeri, všade sú hoaxy. Nedávno si Čaputovej premiér Ódor stanovil základné priority pre programové vyhlásenie vlády. Medzi tie patrí priviesť naspäť zo zahraničia päťstotisíc ľudí, ktorí odišli. Za štyri mesiace, ktoré mu vo vláde zostávajú, to chce vyriešiť, teraz pridal ďalšiu tému, ktorou je boj s dezinformáciami,“konštatuje Taraba, podľa ktorého sa týmto z Ľudovíta Ódora stáva smiešna postavička, akými boli Heger či Remišová.

Problém: Slovač neverí mainstreamu

Tomáš Taraba vysvetľuje, že problémom je nedôvera Slovákov voči mainstreamu (neverí mu 37 percent Slovákov) a rovnaké percento dôveruje Zuzane Čaputovej. Na strane Ukrajiny je iba 40 percent ľudí a z toho vyplýva, že dve tretiny Slovákov sú „na opačnej strane, ako by oni potrebovali,“sumarizuje Taraba.

Silná alternatíva

„Preto Ľudovít Ódor ide do boja s hoaxami. Už som vám to povedal pán Ódor, vám vyslovená dôvera nebude. Vám žiadne programové vyhlásenie vlády neprejde. Ste obyčajný marketingový produkt Zuzany Čaputovej, ktorý má za cieľ, aby sa tá jej nepopularita nejakým nevídaným spôsobom vrátila naspäť,“myslí si Tomáš Taraba. Neverí však, že sa to stane, pretože verí vo vlastný rozum Slovákov. Hovorí o tom silná sieť alternatívnych médií, ktoré vznikli preto, že mainstream nedával politikom rovnaký priestor.

S európskou bojovníčkou proti dezinformáciám

"Myslím si, že vláda v rámci programového vyhlásenia vlády (PVV) prijme jednotnú stratégiu, ako šíriť pravdivé informácie, ako bojovať proti hoaxom a ako možno zaviesť do škôl viac kritického či strategického myslenia a nabádať k overovaniu faktov," povedal Ódor na stretnutí s eurokomisárkou Věrou Jourovou. Tá upozornila, že boj proti dezinformáciám je zásadný aj pre Európsku komisiu. Poukázala na to, že do spoločnosti sa prostredníctvom internetu šíri veľké množstvo nelegálneho obsahu, akými sú detská pornografia, nenávistné prejavy či extrémistický a teroristický obsah.

Zdroj: reprofoto YouTube | Myslieť môžete iba tak, ako vám dovolíme - eurokomisárka Jourová

"Zároveň vidíme, že sa zvyšuje vplyv dezinformácií, respektíve manipulácie," doplnila. Zo strany mainstreamu jej však neprekáža.

Ódor sa púšťa do boja proti hoaxom
Vláda by mohla v rámci programového vyhlásenia prijať jednotnú stratégiu v boji proti hoaxom. Vyplýva to z vyhlásenia premiéra Ľudovíta Ódora po pondelňajšom stretnutí s podpredsedníčkou Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věrou... Čítať ďalej
29 | 05 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik