Ad Naďova "búrka v šerbli"
30 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Exminister obrany prišiel s "investigatívnou" informáciou o možnom falšovaní volieb. Peniaze na tento účel si podľa neho bol prebrať slovenský občan a mali byť odovzdané strane Smer-SSD.

Robert Fico, predseda strany Smer reagoval na túto informáciu ironicky s tým, že voľby si zmanipulujeme aj sami. Hoci je Boris Kollár jedným z najvyšších ústavných činiteľov, tvrdí, že túto informáciu nemal a prezidentka ju nepotvrdila, ani nevyvrátila. Zato odborníci zaoberajúci sa štatistikou, právom, či hybridnými hrozbami hovoria, že takáto manipulácia volieb, akú podsúva Jaroslav Naď je takmer nemožná. Naďove obavy zo Smeru potvrdzuje aj jeho niekdajší ministerský kolega, Roman Mikulec (OĽaNO).

Manipulácia volieb

„Ako najvyšší ústavní činitelia sme dostali spravodajskú informáciu zo zahraničia, ktorá presne hovorí o osobe, čase a mieste, kedy bol slovenský občan v Rusku preberať finančné zdroje politickej strany Smer na manipuláciu volieb,“ uviedol Naď (Demokrati) v relácii. Konkrétne informácie povedať odmietal, pretože podľa neho ide o utajovanú informáciu. O tom, že túto informáciu mal, potvrdil aj vtedajší premiér Heger.

Boris Kollár reaguje na Naďovo obvinenie: Hrozba manipulácie volieb? NIČ O TOM NEVIEM (VIDEO)
V nedeľnej relácii Na telo bývalý minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) informoval o hrozbe manipulácií volieb z Ruska. Robert Kaliňák (Smer-SSD) hneď reagoval, že je vylúčené, že sa to potvrdí. "Dostávam veľa tajnej pošty, utajovaných... Čítať ďalej
29 | 05 | 2023 | Eka Balašková

Vtipkár Fico

Robert Fico reagoval pokusom o vtip – na mobil, ktorý nemá, sa mu dovolal Putin s otázkou, koľko chce percent vo voľbách, na čo mu Fico odpovedal, že voľby si Smer zmanipuluje aj bez ruských peňazí, ktoré ale môže Putin poslať na Matovičov účet na Belize. „Na takéto hlúposti inak reagovať nemôžeme," skonštatoval Fico.

Robert Fico, foto: FB/RF

O ničom nevie ani Kollár

„Ja o tej informácii neviem. Pýtajte sa toho, kto s tým prišiel. Ja túto informáciu nemám,“ reagoval predseda parlamentu. Na poznámku, že informácia odznela v politických reláciách, povedal: „Ja som to nepočul, vy ste to počuli, tak sa pani redaktorka pýtam, či ste si splnili občiansku povinnosť.“

Boris Kollár reaguje na Naďovo obvinenie: Hrozba manipulácie volieb? NIČ O TOM NEVIEM (VIDEO)
V nedeľnej relácii Na telo bývalý minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) informoval o hrozbe manipulácií volieb z Ruska. Robert Kaliňák (Smer-SSD) hneď reagoval, že je vylúčené, že sa to potvrdí. "Dostávam veľa tajnej pošty, utajovaných... Čítať ďalej
29 | 05 | 2023 | Eka Balašková

Naďova fantasmagória

Eduard Bárány, predseda volebnej komisie v parlamentných voľbách 2020 si myslí, že je to prakticky nemožné.

„Žeby doniesol kufrík do centrály politickej strany a všetci by sa potešili, že hurá, máme peniaze na kampaň, tak to je fantazmagória,“myslí si Bárány s tým, že ak by niekto takýto kufrík dostal, tak jediné, čo s nimi môže robiť je, že ich bude pomaly míňať.

Upozorňuje, že každá strana je povinná mať na účely volebnej kampane transparentný účet, na ktorom vidno pohyby peňazí. Keby prišla nejaká zvláštna suma, veľmi rýchlo by to vzbudilo pozornosť.

„Nevylučujem, že niektorá strana podvodne uvedie, že reklamných tričiek nebolo 300, ale len 200. Vylučujem však, že uvedú 10 bilbordov a budú ich mať 400,“ vysvetľuje odborník, podľa ktorého by takáto cesta slovenského občana do Ruska nemala žiadny význam.

K jeho názoru sa pridáva aj Daniel Milo, šéf Centra boja proti hybridným hrozbám, podľa ktorého u nás je manipulácia s výsledkami volieb v prospech niektorej zo strán prakticky nemožná.

Ako to funguje, štatistici?

„Jediný, kto môže zapísať výsledky za okrsok, schváliť ich a odoslať, je okrsková volebná komisia,“ vysvetľuje postupy hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová. Členov všetkých volebných komisií  delegujú parlamentné strany.

„Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán má 14 členov, z ktorých 10 delegujú politické strany a po jednom predsedovia Ústavného súdu, Najvyššieho súdu, NKÚ a generálny prokurátor,“upresňuje Morháčová.

Prezidentka nekomentuje, Mikulec sa hovoriť nezdráha

„O utajovaných skutočnostiach už z povahy veci prezidentka nemôže informovať verejnosť. Túto informáciu preto nemôže potvrdiť ani vyvrátiť,“upozornil hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Zuzana Čaputová, foto: FB/Zuzana Čaputová

„To, že Rusko vyvíja veľa aktivít na Slovensku s cieľom destabilizovať politickú situáciu a napomôcť nedemokratickým silám, aby sa vrátili k moci a odvrátili Slovensko od súčasného proeurópskeho a prozápadného smerovania na proruské, je fakt,“ myslí si exminister vnútra Roman Mikulec.

Ódor sa púšťa do boja proti hoaxom
Vláda by mohla v rámci programového vyhlásenia prijať jednotnú stratégiu v boji proti hoaxom. Vyplýva to z vyhlásenia premiéra Ľudovíta Ódora po pondelňajšom stretnutí s podpredsedníčkou Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věrou... Čítať ďalej
29 | 05 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik