Čína ukázala skupine G7 vztýčený prst
31 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Čína posiela G7 do „patričných medzí“. Po obviňujúcich vyhláseniach proti Číne na summite G7 v Hirošime hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing vo svojom tweete apelovala na členov G7: „Ak je Čína hrozbou, čo sú potom niektorí členovia G7 začínajúci vojny so suverénnymi štátmi? Informuje web srspol.sk.

"Čo sú tie krajiny, ktoré zvrhávajú legitímne vlády a ktoré z ničoho nič odstupujú od uzavretých multilaterálnych dohôd a ktoré nútia ostatné krajiny prerušiť svoje dodávateľské reťazce?“ – napísala tiež hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí.

Spojené štáty niečo dodržujú?

Príspevok sprevádzala infografika ukazujúca, od ktorých medzinárodných dohôd USA v posledných rokoch odstúpili. „Je to len pripomienka toho, ako Spojené štáty ‚dodržujú' medzinárodné pravidlá,“ napísala. Medzi zmluvy uvedené v infografike patrí napr. Parížska dohoda, UNESCO, Zmluva o otvorenom nebi a ďalšie.

G7 príliš sebavedomo vyskakuje

Diplomatka pripomenula, že Čína je „motorom číslo jedna“ globálnej ekonomiky, „prispieva k väčšiemu rastu ako všetci členovia G7 dohromady“, je tiež hlavným obchodným partnerom viac ako 140 krajín a druhým najväčším prispievateľom do mierových operácií OSN.

Konfrontácia by mohla mať negatívne dôsledky pre krajiny G7, najmä vo svetle hroziaceho bankrotu USA. S podobnými vyhláseniami predstavitelia G7 tlačia na Čínu, aby upustila od svojej neutrality a postavila sa za úplný reset globálnej ekonomiky, uviedla Chua Čchun-jing.

Turecký odkaz USA riadne nasrdí
Predstaviteľ tureckého ministerstva vnútra Suleiman Soylu prirovnal „proamerickú politiku“ k zrade vlasti. Informuje o tom portál T24, z ktorého cituje web eadaily.com. Minister povedal, že "všetkých, ktorí v krajine podporujú politiku... Čítať ďalej
30 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme