A končí sa meteorologická jar!
31 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Dobré ráno, nes majú meniny Petrany a Petronely, želáme z redakcie pekné sviatočné chvíle.

Predpoveď počasia na 31.5.2023 - stredu vyzerá letne:
Má byť jasno až polooblačno.
Denná teplota 23 až 28, na severe miestami okolo 21 st.
Slabý, miestami severný vietor do 25 km/h.

Letný deň je ako stvorený na "otváranie" studničiek

Ide o je prastarý slovanský zvyk, ktorý sa pripomína v období Turíc, sviatku vstupu do letného obdobia a v kresťanskej tradícii sviatku zoslania Ducha Svätého na apoštolov zhromaždených v Jeruzaleme. Počas tohto dňa ľudia vyčistením otvárajú studničky v chotári. Ak by tak nevykonali, podľa povier by boli postihnuté nedostatkom vlahy. Ľudia tiež veria, že kto otvorí aspoň jednu studničku, bude počas nasledujúceho roka zdravý. 

Dnes je aj

...Svetový deň bez tabaku (WHO) - Tento deň bol vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou za Svetový deň bez tabaku (World No Tobacco Day). Zmyslom 31. mája je zlepšiť informovanie o nepriaznivých zdravotných následkoch fajčenia v mladom veku a podporiť všetky aktivity a chrániť deti a mládež pred aktívnym, ale aj pasívnym fajčením. Tohtoročným heslom dňa bez tabaku je Tabak - smrteľný v každej podobe.

A

Medzinárodný deň sklerózy multiplex - Tento deň vyhlásila Medzinárodná federácia sklerózy multiplex (MFSM) a jej členovania v roku 2009 za účelom zvýšenia povedomia o chorobe skleróza multiplex. Medzinárodný deň sklerózy multiplex je jedinou celosvetovou informačnou kampaňou o tejto chorobe. Každoročne pri tejto príležitosti poskytujú hnutia sklerózy multiplex verejnosti informácie a zvyšujú povedomie o tom, ako táto choroba ovplyvňuje životy viac ako dvoch miliónov ľudí na celkom svete. Medzinárodný deň si pripomíname každoročne poslednú májovú stredu.

Deti vám už v noci nesmú ochorieť
Ambulantné pohotovosti pre deti aj dospelých majú fungovať kratšie, informuje TA SR. Ambulantné pohotovosti pre deti aj dospelých majú po novom fungovať už len do 20.00 h. Sieť detských pohotovostí sa má tiež skonsolidovať. Navrhuje to... Čítať ďalej
30 | 05 | 2023 | Ivan Brožík/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme