Na Orave pátrajú po malom lietadle, ktoré zmizlo z radarov
19 | 05 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Na Orave ešte stále pátrajú po malom lietadle, ktoré vo štvrtok podvečer zmizlo z radarov. Pre TASR to potvrdil podpredseda Oravského záchranného systému Igor Janckulík.

"Polícia nás požiadala o pomoc pri pátraní po malom motorovom lietadle, ktoré pilotoval zrejme maďarský občan a išiel smerom na Poľsko," priblížil Janckulík.

Približne o 18.30 h mali svedkovia počuť lietadlo v okolí Zázrivej. "Bola obrovská hmla, lietadlo nevideli, len počuli, že mu vynecháva motor," uviedol. Lietadlo sa stratilo z radarov približne o 18.45 h nad Oravskou Lesnou. Pilot mal vyslať aj tzv. SOS signál.

"Máme informácie, že približne o päť minút neskôr išlo smerom na Novoť alebo Poľsko," dodal. Keďže lokalizácia nie je presná, je podľa neho potrebné prehľadávať relatívne veľké územie.

Janckulík uviedol, že prehľadali Oravskú Lesnú a široké okolie, no bezúspešne. "Ideme smerom do Novote, ešte tam máme informácie od svedkov, ktorí nám volajú. V noci sa do akcie zapojilo vyše sto ľudí. Medzi nimi Oravský záchranný systém, dobrovoľní hasiči, polícia aj Záchranný systém Slovensko z Trnavy, Serede s dronmi," vymenoval.

Lietadlo mal podľa Janckulíka riadiť profesionálny maďarský pilot, ktorý mal nalietaných 4500 hodín. Štartoval v Topoľčanoch, smeroval do Bialsko Bialej v Poľsku. Približne o 18.30 h mali svedkovia počuť lietadlo v okolí Zázrivej. Lietadlo sa stratilo z radarov približne o 18.45 h nad Oravskou Lesnou. Pilot mal vyslať aj tzv. SOS signál.

Milan Uhrík: Či sa stala chyba zámerne, alebo nie, si urobí názor každý sám
Na štvrtkovej (18.5.) tlačovej besede hnutie Republika upozornilo na chybu a chaos, ktoré sa stali pri schvaľovaní ich zákona, ktorý prešiel prvým čítaním a týka sa zverejňovania výsledkov volieb na všetkých úrovniach. Milan Mazurek informoval, že... Čítať ďalej
19 | 05 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik