Sme rodina verí, že našla liek na vysoké ceny potravín
31 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Na nedávnom sneme Sme rodina si strana odhlasovala pomerne ambiciózny program, s ktorým chce osloviť voličov. Jedným z jeho bodov je aj cenová dostupnosť potravín pre Slovákov. Ako to chcú docieliť, prezradil Milan Krajniak.

Donedávna minister sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak vysvetľuje, ako je možné, že potraviny na pultoch reťazcov sú také drahé. Toto by podľa neho vyriešil štátny holding, ktorý by zabezpečil, že slovenský pestovateľ/chovateľ by mal zabezpečený odbyt cez spracovanie, až po predaj. Štát pritom má aj legislatívu z čias družstiev na to, aby takýto reťazec vedel zrealizovať. Majú aj predstavy, aké by to celé mohlo mať formy tak, aby boli ceny nižšie, ako zahraničné reťazce. Na Slovensku však pôsobia aj domáce reťazce, ktoré rozhodne nie sú lacnejšie, ako tie zahraničné. Podľa Krajniaka by takýto štátny holding vyriešil aj tzv. potravinové púšte, o ktorých už dávnejšie hovoril aj Michal Kaliňák (Hlas-SD).

Príspevky dvíhali aj doteraz

Krajniak pripomenul, že hnutie aj doteraz pracovalo na tom, aby sa zvýšil príspevok na stravné lístky pre pracujúcich, alebo aby sa navýšili peniaze pre školské jedálne. Najväčší problém však vidí niekde inde.

„Na Slovensku existujú ucelené reťazce zahraničných dodávateľov, spracovateľov a predajcov potravín, do ktorých domáci spotrebitelia a Slovenská republika, ako štát, nevie presne zasiahnuť. Jediný spôsob, ako tieto reťazce donútiť znížiť ceny potravín je, že štát sa musí stať silným hráčom,“ vysvetľuje Milan Krajniak, donedávna ešte minister práce, sociálnych vecí a rodiny.

Štát by sa mal podľa neho stať silným hráčom od výroby, cez spracovanie, prepravu, až po predaj potravín, pretože podľa jeho slov na každom z týchto článkov stúpa marža a potraviny na pultoch sú predražené zhruba o 30 percent.

Slovenská potravinová inflácia je o takmer polovicu vyššia ako priemer EÚ
Potraviny, predávané na Slovensku sú zasiahnuté obrovskou cenovou infláciou. Predseda parlamentného výboru pre poľnohospodárstvo jaroslav karahuta informuje na sociálnej sieti, že "ceny potravín na Slovensku narástli o 29 percent a potravinová... Čítať ďalej
09 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Štátna obchodná sieť

„Na báze doterajšieho štátneho podniku Agrokomplex, ktorý sa zaoberá výstavníctvom, ale aj domácimi poľnohospodárskymi produktami, chceme vytvoriť „národný potravinový reťazec“, ktorý bude vykupovať, skladovať, spracúvať, prepravovať a predávať potraviny. Vzhľadom na to, že celý tento reťazec bude pod kontrolou štátu, ten si tú maržu nahodí iba raz,“popisuje predstavu hnutia Krajniak.

Podľa neho treba oživiť doteraz nevyužívané poľnohospodárske družstvá, kde vieme stavať na už platnej legislatíve, dať možnosť realizovať sa domácim chovateľom, pestovateľom a spracovateľom, ktorí svoje výrobky predajú v sieti obchodov.

Ilustračné foto: TASR - Roman Hanc

Tri formy predaja

Hnutie má predstavu, že jednou formou bude štátna prepravná firma, ktorá dovezie potraviny priamo domov. Druhú možnosť spolupráce Krajniak vidí v spolupráci s už existujúcimi reťazcami. Od nich si vedia prevziať niektoré prevádzky, alebo sa dohodnú na inej forme spolupráce. Ako tretiu líniu má Sme rodina predstavu dvoch typov vlastných predajní, čím by vyriešili problém potravinových púští, čo by realizovali formou sociálnych podnikov, plus veľkometrážne predajne.

„Problém je v tom, že ak nebude štát podnikať, nebude schopný byť nejakou protiváhou tým zahraničným korporáciám, ktoré diktujú ceny,“vysvetľuje Krajniak.

Zuzana Čaputová svoj sľub nedodržala!
Rozhodnutie, či bude, alebo nebude Zuzana Čaputová opätovne kandidovať na post hlavy štátu, je témou mnohých diskusii nie len občanov, ale aj politikov. Politológ si myslí, že rozhodnúť sa mala dávno, ona sama sa svojho času vyjadrila, že... Čítať ďalej
18 | 05 | 2023 | Eka Balašková
?session=true

Pekná predstava

Slovenský zákazník má zväčša veľmi dobrý prehľad o cenách v jednotlivých reťazcoch – núti ho k tomu fakt, že do peňaženky má čoraz hlbšie a potraviny sú drahšie a drahšie. Už letmý pohľad do letákov prezrádza, že domáci reťazec, ktorý má predajne aj v mnohých obciach, rozhodne nie je najlacnejší. Uvidíme, ako s cenami „pohne“, ak sa zrealizuje predstava Kollárovho hnutia.

Zdfroj: reprofoto FB | Michal Kaliňák, expert na samosprávu

Potravinové púšte

V našom štáte máme stovky dedín, v ktorých skončili prevádzku aj tie posledné obchodíky s potravinami. Michal kaliňák s Petrom Pellegrinim ešte pred Veľkou nocou vyzvali nečinného premiéra Hegera, aby konal. Predseda vlády, ani jeho ministri podľa nich nevnímali, že na Slovensku existujú potravinové púšte, kde si ľudia nemôžu kúpiť ani len základné potraviny na prežitie.

Pekné sviatky želajú Hegerovi hladní ľudia
Dva obrazy Slovenska ponúka vo svojom príhovore na sociálnej sieti Michal Kaliňák z Hlasu - SD. Plné parkoviská pred nákupnými centrami, ale aj hladné dediny Slovenska. V našom štáte máme toiž stovky dedín, v ktorých skončili prevádzku aj tie... Čítať ďalej
06 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme