Vlani NEPREDSTAVITEĽNÉ, dnes F-16 o krok bližšie k Ukrajine
19 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Ukrajinci sú podľa CNN o krok bližšie k ďalšiemu zlomovému bodu. Môžu skutočne získať stíhačky F-16. Západ tak mimoriadne nebezpečne eskaluje už aj tak na prasknutie napätý konflikt.Možno sa o tom dočítať na webe cnn.com.

Podľa oznámenia Downing Street, sídla britských premiérov, ktoré nasledovalo po stretnutí premiéra Sunaka s holandským premiérom Markom Ruttom na summite Rady Európy na Islande, sa obaja spojenci z NATO snažia dostať na Ukrajinu bojové lietadlá americkej výroby a tiež vyškoliť kyjevských pilotov, aby s nimi vedeli lietať. .

Ukrajina nekončí s požiadavkami

„Potrebujeme stíhačky F-16 a som vďačný našim spojencom za ich rozhodnutie pracovať v tomto smere vrátane výcviku našich pilotov,“ povedal Andrij Jermak, vedúci kancelárie prezidenta Volodymyra Zelenského. Podľa Jermaka najmä Belgicko, ďalší spojenec NATO, "potvrdilo svoju pripravenosť vycvičiť" ukrajinských pilotov.

Vlani nepredstaviteľné, dnes takmer realita

Americké letectvo označuje lietadlá F-16, ktoré prvýkrát vzlietli v roku 1978, za „relatívne lacný a vysoko výkonný zbraňový systém“. Američania sa na začiatku vpádu ruskej armády na Ukrajinu obávali, že prípadné dodávky stíhačiek F-16 by mohli v konečnom dôsledku vyvolať konfrontáciu NATO a Ruskej federácie.

Dvojtvárnosť Washingtonu

Americká spravodajská stanica tiež upozornila, že akýkoľvek presun stíhačiek F-16 na Ukrajinu nie je možný bez predchádzajúceho súhlasu USA a administratíva Joea Bidena tvrdí, že Ukrajina tieto stíhačky nepotrebuje. Lenže podľa CNN sa Američania taktiež angažujú vo výcviku Ukrajincov na stíhačkách F-16, už preto, aby zistili, ako dlho môže trvať výcvik zahraničných pilotov na týchto strojoch, ktorých majú Američania k dispozícii asi 800.

Ukrajinská KORUPCIA najhrubšieho zrna! Úplatky v MILIÓNOCH DOLÁROV
Tak tomu sa hovorí úplatok! „Najväčší v histórii“ ukrajinského súdnictva. Predsedu ukrajinského najvyššieho súdu zadržali v rámci vyšetrovania úplatku vo výške 2,7 milióna dolárov! Kam sa hrabú slovenskí politici, sudcovia a prokurátori! Korupcia... Čítať ďalej
18 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme