Viedeň ostenatívne odignorovala let Zelenského špeciálu ponad Rakúskom
19 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Ukrajinského prezidenta na jeho najnovšom "turné" po metropolách štátov Európy vozí aj salónny armádny Airbus A-319, ktorý patrí nemeckému Bundesheeru. Bežne ho sprevádzajú aj stíhačky. V Rakúsku to však za bežné nepovažili a prelet špeciálu síce umožnili, ale stíhačky zatrhli. Informuje web orf. at.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si počas letu z Ríma do Berlína musel pripomenúť neutralitu Rakúska. Na rozdiel od zvyšku trasy nemal Airbus A319 nemeckého letectva v rakúskom vzdušnom priestore žiadny stíhací sprievod, potvrdil hovorca Bundesheeru Michael Bauer. Pre samotné nemecké vládne lietadlo však nebolo potrebné žiadne osobitné povolenie na prelet.

Rakúsko bolo, je a bude neutrálne, Zelenskyj - neZelenskyj

„Ani nemecké ani talianske stíhačky Eurofighter nepreleteli nad rakúskym územím,“ povedal Bauer. Airbus z Nemecka v sobotu večer v Ríme vyzdvihol ukrajinského prezidenta a priviezol ho do Berlína. Ako oznámilo nemecké letectvo, z leteckej základne Lechfeld v Bavorsku vzlietli ďalšie dve stíhačky Eurofighter „a bezpečne ho odprevadili do Berlína“. S výnimkou letu nad Rakúskom.

Armáda monitorovala let

Hovorca Bauer tiež uviedol, že pohyby lietadiel kontrolovala armáda. Talianske stíhačky sa odpojili pred rakúskou hranicou, Nemci sa lietadla so Zelenským ujali vo vlastnom vzdušnom priestore.

Na samotný nemecký Airbus sa vzťahovalo „trvalé povolenie“. Neexistuje ale žiadny súhlas na prelety lietadiel bojujúcich štátov nad Rakúskom.

Zelenského plán vyhodiť DRUŽBU DO VZDUCHU: Maďarsko ZÚRI, Česko a Slovensko ČUŠÍ
Maďarsko zúri kvôli uniknutým ukrajinským teroristickým plánom na vyhodenie kľúčového ropovodu Družba do povetria. Slovensko a Česko pokrytecky mlčia, píše maďarský portál rmx.news/hungary. Zelenskyj v súkromí plánuje odvážne útoky! Poukazujú na... Čítať ďalej
17 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik