ÚVZ SR varuje! Nebezpečný sklenený pohár!
18 | 05 | 2023 I Gabriela Fedičová

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nevyhovujúci výrobok v podobe skleneného pohára s dekoráciou "cappuccino". Pri skúške sa z neho uvoľnilo kadmium a olovo, ktoré viacnásobne prekročilo maximálnu povolenú hodnotu.

TASR o tom informovali z odboru komunikácie ÚVZ SR.

"Podľa výsledkov skúšky sa z pohára uvoľnilo vyše 15 miligramov olova, pričom maximálna povolená hodnota sú dva miligramy. V prípade kadmia sa zistilo uvoľňovanie viac ako troch miligramov, pričom limitná hodnota je 0,2 miligramu," uviedla vedúca Národného referenčného laboratória pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Poprade Milada Syčová.

Hygienici priblížili, že dekorácia na pohári zasahuje do ústneho okraja. Výrobca pohára nebol uvedený. Príslušné orgány verejného zdravotníctva v SR prijali opatrenia na stiahnutie tohto výrobku z trhu v SR.

"Zároveň bude hlásený do systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá RASFF. Keďže sa uvedený výrobok ešte môže nachádzať na trhu v SR, odporúčame spotrebiteľom, aby tento výrobok nekupovali, už zakúpený výrobok nepoužívali a prípadne ho vrátili späť do miesta predaja," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik