PS drasticky kritizuje Vašečkov návrh!
18 | 05 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Návrh novely školského zákona z dielne poslanca Národnej rady (NR) SR Richarda Vašečku (OĽANO) obmedzuje prístup detí a mladých ľudí k vzdelaniu. Tvrdí to mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS). Novela prešla vo štvrtok do druhého čítania. Podmieňuje prístup k vzťahovej a sexuálnej výchove písomným súhlasom rodičov. PS vyzvalo poslancov nepodporiť zákon v definitívnom hlasovaní.

"Na vzdelávacích štandardoch k výučbe vzťahovej a sexuálnej výchovy sa nedávno zhodli aj odborníci a odborníčky rôznych názorových spektier, ktorí spolupracovali pri tvorbe kurikulárnej reformy pod záštitou ministerstva školstva," uviedla podpredsedníčka PS Lucia Plaváková.

Zákon je podľa PS nepochopením zmyslu a prínosu vzťahovej a sexuálnej výchovy pre spoločnosť.

"Chápem rodičov, ktorí majú obavy, čo sa ich dieťa na tomto predmete bude učiť. Naša generácia ho totiž nepoznala. A namiesto toho, aby sme s rodičmi komunikovali a vysvetľovali im dôležitosť a potrebu vzťahovej a sexuálnej výchovy, v nich týmto zákonom poslanci a poslankyne vzbudzujú strach a neistotu," dodala Plaváková.

PS tvrdí, že všetky deti a mladiství majú právo učiť sa o zdravých a rešpektujúcich vzťahoch, ochrane svojich hraníc či rodovej identite, no tento zákon ich môže o potrebné vedomosti a zručnosti pripraviť.

Škola by podľa Vašečkovho návrhu musela vopred informovať rodiča o plánovanej výchove a vzdelávaní v oblasti sexuálneho správania, a to najmä o obsahu, metodike a cieľoch výchovy, učiteľoch a prizvaných lektoroch a o edukačných publikáciách, ktoré majú byť použité. Ak rodič neudelí súhlas, škola by musela zabezpečiť pre žiaka náhradnú činnosť. Škola by tiež musela po novom rešpektovať právo rodičov na zabezpečenie výchovy a vzdelávania v zhode s ich vlastným náboženským a filozofickým presvedčením.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik