Marica Pirošíková: Záleská mohla spáchať trestný čin
18 | 05 | 2023 I Eka Balaskova

Sudkyňa Pamela Záleská odmietla obžalovanému Lehelovi Horváthovi, obžalovanému z piatich vrážd, povoliť užiť inzulín. Príbuzní sa obrátili na Generálnu prokuratúru, ale aj na Súdnu radu.

Pod statusom GP nájdeme aj empatickú a ľudskú reakciu Zuzany Belicovej, no okrem GP reagovala na prípad aj právnička Marica Pirošíková, niekdajšia zástupkyňa Slovenska na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP). Tá vysvetľuje, aké medzinárodné právne normy sudkyňa Záleská svojim konaním porušila a že ESĽP už v podobnom prípade rozhodoval. Záleskej konanie zhoršuje fakt, že nedovolila podanie životne dôležitého lieku.

Jasné stanovisko Generálnej prokuratúry

&set=a.479549047522490

Medzi reakciami nájdeme aj komentár Zuzany Belicovej: „Nerozumiem, ako sa ešte aj takémuto niečomu môže niekto smiať. Rovnako, ako sa mnohí smiali záchvatu doslova ľudskej troske, p. Jankovskej, pred vstupom na súd v Trnave. Veď nech už by hocikto z nás spáchal čokoľvek, tak snáď každý si zaslúži aspoň trochu citu a ľudské zaobchádzanie, lebo vždy je to človek a nie vec. Zvlášť, ak je nejako chorý.“

Sudkyňa Záleská ignorovala žiadosť obvineného o inzulín! Do prípadu vstúpil aj generálny prokurátor
Na Špecializovanom trestnom súde sa konalo hlavné pojednávanie s obžalovaným Lehelom Horváthom, ktorý je prezývaný Hrobár. Horváth je obžalovaný z piatich vrážd. Na pojednávaní sa dožadoval inzulínu, sudkyňa mu údajne odmietla dať... Čítať ďalej
17 | 05 | 2023 | Ivan Mihale

Odvoláva sa na zákaz mučenia

„Článok 3 Dohovoru zakotvuje jednu z najzakladanejších hodnôt demokratických spoločností, a preto absolútne zakazuje mučenie a neľudské či ponižujúce zaobchádzanie, nech by bolo konanie príslušnej osoby akékoľvek,“hovorí Marica Pirošíková, ktorá tiež podotkla, že povaha toho, čo dotknutá osoba spáchala, je pre posúdenie z hľadiska tohto článku irelevantná. V zmysle judikatúry ESĽP je možné konanie sudkyne považovať za zaobchádzanie porušujúce povinnosť vyplývajúcu vnútroštátnym orgánom z článku 3 Dohovoru.

Štátne orgány by mali konať tak, aby zabezpečili zdravie a všeobecnú pohodu väzňa a Pirošíková uvádza prípad, kedy sťažovateľ bol počas pojednávacích dní nútený vystačiť si s krajcom chleba, cibuľou a kúskom grilovanej ryby alebo fašírky, čo predstavovalo ponižujúce zaobchádzanie (Moisejevs v. Lotyšsko rozsudok z 15. júna 2006).

A to nešlo o jedlo

Konanie sudkyne zhoršuje to, že šlo o podanie životne dôležitého lieku.

„Berúc do úvahy judikatúru ESĽP, odopretie inzulínu v spojení s absenciou včasného poskytnutia adekvátneho jedla obžalovanému napriek jeho výslovnej žiadosti adresovanej sudkyni a následná nevyhnutnosť privolania lekárskej pomoci bola podľa môjho názoru ponižujúcim zaobchádzaním, ktoré je zakázané článkom 3 Dohovoru,“hovorí Pirošíková.

„V tomto ohľade ďalej poukazujem na to, že ak niektorá osoba obhájiteľným spôsobom tvrdí, že bola zo strany štátnych orgánov vystavená zaobchádzaniu, ktoré je nezákonné a v rozpore s článkom 3 Dohovoru, potom vzniká štátu povinnosť viesť účinné oficiálne vyšetrovanie,“ dodáva právnička.

Erik Kaliňák má dôkaz: Lipšic a jeden z kajúcnikov si výdatne pomohli
Erik Kaliňák (Smer-SSD) radí, že ak chcete vedieť, ako sa robí poctivá režimová propaganda, treba sa ísť pozrieť na Večer Mareka Vagoviča. Trojica Lipšic-Juhás-Spišiak sa podľa neho zmohla akurát na silácke právne reči. Propagandistická debata... Čítať ďalej
18 | 05 | 2023 | Eka Balaskova

Nezávislé vyšetrovanie

Orgány musia podľa Pirošíkovej konať z vlastnej iniciatívy. Navyše, vyšetrovanie musí viesť k identifikácii a potrestaniu zodpovedných osôb. „Keby to tak nebolo, zákaz mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania by bol podľa ESĽP bez ohľadu na svoj zásadný význam v praxi neúčinný,“ dodáva doktorka práv.

Čo si myslia členky Súdnej rady

Sudkyňa Marcela Kosová sa na celú vec pozrela ako človek z praxe. Dlhé roky vykonávala súdnu prax na okresnom súde, viac, ako desaťročie pojednáva na Krajskom súde.

„Akonáhle akýkoľvek obžalovaný uviedol, že má zdravotný problém, či už dlhodobý alebo aktuálny, alebo to bolo zjavné a nemusel to ani povedať, vždy som pojednávanie prerušila. Prípadne bola priamo do pojednávacej miestnosti privolaná RZP, ak išlo o akútny zdravotný problém. Je to bežná prax sudcov, keďže nemáme lekárske vzdelanie a schopnosti posúdiť zdravotný stav,"priblížila Kosová. Podľa nej podobné situácie rieši aj Trestný zákon a to konkrétne v § 420 ods. 1, ods. 2 písm. e.

FOTO TASR – Jaroslav Novák | Na snímke členka Súdnej rady SR Marcela Kosová počas zasadnutia rady

Jej kolegyňa Dana Jelínková Dudzíková upozornila, že týmto prípadom sa aj na jej podnet zaoberá Súdna rada. Vypočula si aj zverejnenú nahrávku, ktorej pravosť sa musí ešte potvrdiť, no chce sa oboznámiť aj so stanoviskom sudkyne Záleskej. 

„Pokiaľ obsah nahrávky bude zodpovedať realite, Súdna rada SR musí zaujať stanovisko k tak vážnej téme, o akej nahrávka pojednáva. Jedná sa totiž o to, že tato situácie nielenže zasahujú do práv konkrétnej osoby, ale vrhajú zlé svetlo na justíciu ako celok,"dodáva členka Súdnej rady.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik