BUKOVSKÝ: Denník N ide ZACHRAŇOVAŤ DEMOKRACIU na Slovensku? FÍHA!
18 | 05 | 2023 I Ladislav Kováčik

Lekár Igor Bukovský sa tentoraz na sociálnej sieti vyjadril k tomu, že Denník N sa podujal organizovať sériu diskusií s názvom „Ako zachrániť demokraciu“.

Demokratická diskusia

Bukovský konštatuje, že spomínaný denník už síce nejaký čas nepatrí ani do prvej dvadsiatky slovenských webov s najvyššou návštevnosťou, ale zrejme sám seba stále považuje nielen na „mienkotvorný denník“, ale aj za „strážcu demokracie“ a preto sa redakcia tohto denníka rozhodla organizovať besedy s – podľa Bukovského dosť nabubreným názvom – „Ako zachrániť demokraciu“.

Pokiaľ ide o otázku, ako zachrániť demokraciu, má známy lekár pre Denník N pár tipov. V prvom rade navrhuje otvoriť demokratickú diskusiu o účinnosti, protiústavnosti a „katastrofálnych“ celospoločenských následkoch tzv. protipandemických opatrení. Ďalej navrhuje otvoriť demokratickú diskusiu o nedostatočnom klinickom testovaní mRNA vakcíny proti vírusu SARS-CoV-2, o jej závažných rizikách a slabej účinnosti.

Bukovský ďalej taktiež navrhuje otvoriť demokratickú diskusiu o občianskych slobodách a ústavných právach občanov SR, ktoré sú podľa neho zo strany štátu a vlády SR už najmenej tri roky porušované. Bukovský v tejto súvislosti tiež spomína potrebu demokratickej diskusie o protiústavnej cenzúre informácií, kritických otázok a názorov.

Ďalej žiada tiež otvoriť demokratickú diskusiu o „pôsobení finančných a ideologických záujmov v slovenských médiách, vrátane otvorenej diskusie o možnom prepojení majiteľov a zamestnancov médií s niektorými politikmi, politickými stranami a štátnymi štruktúrami“. Lekár by si taktiež prial aj otvorenie demokratickej diskusie o „zneužívaní médií na šírenie strachu, na spoločenskú likvidáciu názorových oponentov a na neprimerané zasahovanie do života ľudí a dôležitých funkcií spoločnosti“.

Nepohodlný Harabin? Na Facebooku už jeho statusy nenájdete
Emeritný predseda Najvyššieho súdu je nežiadúci už aj na sociálnej sieti Facebook. Na najrozšírenejšej sociálnej sieti na Slovensku si jeho statusy už neprečítate. Po Čarnogurskom a Blahovi je ďalším, komu FB obmedzil slobodu prejavu. Harabin bol... Čítať ďalej
17 | 05 | 2023 | Eka Balaskova

Potláčanie kritickej diskusie

Bukovský si myslí, že Denník N, rovnako ako denník SME a mnohé iné slovenské médiá už dávnejšie zradil svoju funkciu „strážcu demokracie“. Podľa lekára patril Denník N počas koronakrízy k najaktívnejším šíriteľom emocionálne ladených informácií aj dezinformácií o ochorení COVID-19, propagátorom opatrení a ich dodržiavania bez otvorenej odbornej diskusie a pomerne otvorene sa hlásil k potláčaniu kritickej verejnej diskusie a cenzúre, hoci Bukovský pripomína, že ju Ústava SR explicitne zakazuje.

Denník N podľa Bukovského navyše spolu s inými médiami až príliš často obhajoval a podporoval konanie tých politikov, ktorí riadili spoločnosť od marca 2020. „A to aj vtedy, ak bolo ich konanie nevedecké, nelogické, nemorálne, protizákonné alebo dokonca protiústavné,“ píše Bukovský.

Bukovský podľa svojich slov nemôže dať nabok dôležitú otázku a to, prečo sa Denník N považuje za subjekt spôsobilý alebo morálne oprávnený organizovať verejné diskusie o „záchrane demokracie“.

Lekár pripomína, že Denník N počas koronakrízy neprotestoval proti vyhláškam hlavného hygienika, ktoré boli podľa neho opakovane v rozpore so zákonmi SR, neprotestoval ani proti „protiústavnému“ vyhláseniu a predlžovaniu núdzového stavu, neprotestoval takisto ani proti otvorenej cenzúre na sociálnych sieťach a o legitímnych verejných zhromaždeniach proti opatreniam vlády SR písal vždy iba „s dešpektom a manipulatívne“.

Bukovský neváha Denníku N pripomenúť aj to, že sa neozval na obranu demokracie a občianskych práv ani vtedy, keď komentátor denníka SME Peter Schutz v lete 2021 písal, že nezaočkovaní ľudia sú „dobytok s teľacím IQ“ a že by mali „kvičať ako svine na bitúnku“.

A teraz ide „zachraňovať demokraciu“?“, pýta sa Bukovský.

Marazmus svojou širokou sukňou zakrýva tá, ktorej meno sa nevyslovuje!
Liberálna demokracia a la „Slušné Slovensko“ drzo oklamala občanov Slovenska. Ešte majú tú opovážlivosť, že sa postavia pred kamery a tvrdia nám, že sme na správnej ceste a správnej strane. A tento marazmus svojou širokou sukňou zakrýva tá, ktorej... Čítať ďalej
18 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Slová na transparentoch, ale nie v duši

Známy lekár ďalej píše, že zistil, že najväčší pozor si musí dávať na tých, ktorí vznešené a dôležité slová nosia na zástavách a transparentoch, ale nie vo svojej duši. „Ideologickí aktivisti majú vždy väčšie nároky na druhých ako na seba. A preto sa cítia oprávnení „urobiť nás šťastnými aj proti našej vôli“,“ konštatuje Dr. Bukovský.

Súčasťou jeho príspevku je ešte krátke P.S., v ktorom Bukovský cituje z odporúčania Rady ministrov EÚ o pôsobení médií v časoch krízy: „… médiá môžu prispieť k prevencii a riešeniu určitých krízových situácií v spoločnosti tým, že sa budú držať najvyšších profesionálnych novinárskych štandardov, a tiež tým, že budú podporovať kultúru tolerancie a porozumenia medzi rôznymi skupinami v spoločnosti…“

Ktoré slovenské médiá konali počas koronakrízy v zmysle týchto odporúčaní?,“ pýta sa Bukovský v samotnom závere príspevku.

Linku detskej istoty bola vyťaženejšia. Psychický stav detí je čoraz horší
Počet a závažnosť hovorov na Linku detskej pomoci (LDI) sa tento rok opäť zvýšili. Od januára do apríla zaznamenali dvojnásobný počet hovorov oproti danému obdobiu v minulom roku. Upozornila na to programová riaditeľka LDI Táňa Ivanič Rybanská pri... Čítať ďalej
17 | 05 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik