Heger ako trikrát vyvarený čaj: Čo hovorí, bolo dávno povedané
18 | 05 | 2023 I Eka Balaskova

Na diskusiách po návrate expremiéra Eduarda Hegera (Demokrati) do parlamentu vidno, aký bol vo vedení štátu slabý. Vie rozprávať a nepovedať nič, čo by ste dávno nevedeli. Dokázal to aj v nedávnej diskusii s ďalším poslancom z niekdajšej vládnej koalície, Petrom Pčolinským (Sme rodina).

Hegerovi tiež mnohí vyčítajú, že nebol ráznejší. On sám to „ospravedlňuje“ tým, že ak by tak urobil, predčasné voľby sú tu ďaleko skôr. Peter Pčolinský hovorí o svojej predstave toho, čo Slovensko po voľbách potrebuje, Eduard Heger upozorňuje, že Demokrati sa budú sústrediť na „pokračovanie v reformách“. Obaja sa zhodli na fakte, že paragraf 363 už treba nechať na nový parlament, pričom Pčolinskému sa nepáči, že sa zneužíva v predvolebnej kampani. V spoločnosti stále rezonujú stíhačky MIG-29, aktuálne ich právna analýza. Tú mal Naď podľa jeho slov už vo februári, no dátum na nej je až z polovice marca. Obaja sú poslancami Národnej rady SR. Ako tejto inštitúcii dôverujú občania?

Mal buchnúť po stole

Eduard Heger mal byť podľa mnohých ako premiér ráznejší. Prečo „nebuchol po stole“ pri mnohých situáciách, ktoré by si to rozhodne zaslúžili? Podľa jeho vlastných slov, keby preto, lebo on ten stôl zospodu podopieral.

„Keby som ho ja pustil, tak by sa tá koalícia rozsypala a boli by predčasné voľby výrazne skôr. Mne záležalo na tom, aby sme ako vláda urobili mnohé zmeny a tie by neboli,“obhajuje sa Heger, pričom mu je ľúto, že jeho vládu si ľudia budú pamätať, ako obdobie sporov, nie pomoci.

Čo bude po voľbách

„Slovensko po týchto predčasných voľbách potrebuje jednu slušnú, kultivovanú, normálnu vládu, ktorá ľudí nebude obťažovať spormi a hádkami,“ pripomenul Peter Pčolinský (Sme rodina), ktorý ale nezabudol poznamenať, že nebyť pomoci od štátu, občan platí za energie niekoľkonásobne vyššie poplatky, ako teraz.

Ak by sa do vlády dostali Hegerovi Demokrati, mienia „pokračovať v reformách“. A tiež podľa jeho slov Demokrati myslia na budúcnosť.

NAĎOVA „ANALÝZA" K STÍHAČKÁM JE FIASKO, VLÁDA NEMALA PRÁVO POSLAŤ MIGY NA UKRAJINU
Právna „analýza" exministra obrany Jaroslava Naďa k odovzdanie slovenských stíhačiek je podľa strany HLASu úplným fiaskom. „Odvolaná vláda nemala žiadne právo poslať Migy na Ukrajinu, a už vôbec nie na základe takéhoto právneho paškvilu," vyhlásil... Čítať ďalej
17 | 05 | 2023 | Ivan Mihale

Paragraf 363 ako predvolebná téma

„Najväčší problém je ten, že na Ústavnom súde je podanie, týkajúce sa paragrafu 363 a kým Ústavný súd nerozhodne, my sme proti akejkoľvek jeho zmene. Osobne si myslím, že tým už nech sa zaoberá nový parlament, pretože tento parlament sprostým spôsobom zneužíva ako predvolebnú tému práve paragraf 363,“myslí si Pčolinský, podľa ktorého je toto jeden z nástrojov na rozoštvávanie spoločnosti. Jeho spoludiskutér je za jeho zrušenie, no tiež uznáva, že to pôjde až po voľbách.

MIG-y ako bumerang

Hoci minister Naď ešte 11 februára trval na tom, že právna analýza odovzdania stíhačiek MIG-29 na Ukrajinu existuje, po jej zverejnení sa prišlo na to, že vznikla až v polovici marca, teda minister mesiac zavádzal.

„My sme hľadali spôsob, ako môžeme, ako vláda v poverení, tieto MIG-y na Ukrajinu poslať,“vysvetľuje Heger, ktorý síce vysvetlil legislatívny proces, vďaka ktorému nemusel o odovzdaní stíhačiek rozhodovať parlament. Nevysvetlil však časový nesúlad.

Dôverujú ľudia NR SR?

NR SR dôveruje 16 percent Slovákov a 15 percent dôveruje skôr Vláde SR. Nedôveru im v prieskume vyjadrilo viac ako tri štvrtiny Slovákov, konkrétne 79 percent populácie nedôveruje vláde a 77 percent parlamentu.

"Vidíme väčšiu mieru dôvery Európskym inštitúciám predovšetkým medzi ľuďmi s vysokoškolským vzdelaním a mladými ľuďmi do 24 rokov. Mladí ľudia v porovnaní so zvyškom populácie dôverujú viac aj NR SR a vláde. To už ale pre vysokoškolsky vzdelaných Slovákov neplatí," doplnila Denisa Lakatošová z prieskumnej agentúry NMS. Tí podľa nej dôverujú parlamentu a vláde na podobnej úrovni ako zvyšok Slovenska.

PRIESKUM ukázal, v akej miere nedôverujú Slováci NR SR!
Miera dôvery v Európsky parlament a Európsku komisiu je v porovnaní s dôverou, ktorú Slováci vyjadrili Národnej rade (NR) SR a Vláde SR, dvojnásobná. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu výskumnej agentúry NMS Market Research Slovakia na vzorke... Čítať ďalej
16 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik