Čaputová len to svoje hudie: Dobrý pocit, rešpektovaný partner a Rusko je agresor
17 | 05 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Všetci lídri, ktorí sa zúčastnili na samite Rady Európy (RE) v islandskej metropole Reykjavík, majú jednoznačný postoj k tomu, kto je vo vojne na Ukrajine agresorom a kto obeťou. Uviedla to v stredu prezidentka SR Zuzana Čaputová, informuje osobitný spravodajca TASR.

"Máme jasný postoj k tomu, že Ukrajina bráni svojich ľudí a územie voči Rusku, ktoré porušuje medzinárodné právo a pácha vojnové zločiny," povedala Čaputová.

FOTO TASR - Daniel Sanitrik
FOTO TASR - Daniel Sanitrik
FOTO TASR - Daniel Sanitrik
FOTO TASR - Daniel Sanitrik
FOTO TASR - Daniel Sanitrik

Dôležitou témou samitu boli vojnové zločiny, medzi ktoré patria i únosy detí do Ruska, dodala. Podľa jej slov bolo rodičom odobratých už asi 20.000 ukrajinských detí, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú v Rusku bez toho, aby ich rodiny vedeli, kde sú.

Vytvoria register

Výsledkom rokovaní lídrov je aj dohoda o registri škôd, ktorý má spravovať RE. "Tento mechanizmus má slúžiť na nahlasovanie škôd, ktoré sa v súvislosti s vojnou (na Ukrajine) dejú a na zber dôkazov, ktoré budú môcť byť následne využité v súdnych procesoch," vysvetlila prezidentka.
Podľa nej ide do budúcna o dobrý nástroj na vyvodzovanie zodpovednosti a nastoľovanie spravodlivosti. Pripomenula, že k tejto dohode sa pridalo vyše 40 krajín. Štáty, ktoré sa k nej nepridali, sa odvolali na vlastné vnútropolitické dôvody. Čaputová však zopakovala, že postoj všetkých prítomných krajín k vojne na Ukrajine je odsudzujúci.

Rozdávala garancie

Prezidentka SR absolvovala v rámci samitu aj viaceré bilaterálne rokovania s lídrami RE. Podľa vlastných slov sa pri nich sústreďovala na slovenské záujmy, rozvoj bilaterálnej spolupráce v oblasti biznisu, zelenej tranzície či bezpečnostných garancií.

Dodala, že lídri sa prirodzene zaujímali o situáciu na Slovensku po vymenovaní vlády odborníkov. "Uistila som ich, že táto vláda predstavuje kontinuitu v zahraničnej a bezpečnostnej politike, toto boli tiež veľmi dôležité informácie pre predsedu Európskej rady Charlesa Michela a šéfku eurokomisie Ursulu von der Leyenovú," povedala.

Čaputová zároveň skonštatovala, že má dobrý pocit z toho, že Slovensko je v zahraničí rešpektovaný a vážený partner.

TAKTO CICIA Boris "Komár", píšu Socialisti.sk
Hnutie Socialisti.sk prichádza s informáciou, že predseda parlamentu od volieb zo štátu cez svoje firmy „povyťahoval“ takmer tri a štvrť milióna eur a to celkom legálnym spôsobom – na reklame pre štátne zákazky v ním vlastnených médiách. Skrátka,... Čítať ďalej
17 | 05 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik