Strašné svedectvo z frontu
16 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

"Keď ťa zrania, dorazím ťa." Povedal zajatý ruský vojak ukrajinským vyšetrovateľom o tom, čo zažil na fronte od svojho veliteľa.Vojaka zajal ukrajinský dron, mohol sa buď vzdať, alebo vyletieť do vzduchu. Informuje web českej spravodajskej agentúry ČTK novinky.cz. 

Ruský vojak, ktorý sa na začiatku mája pri Bachmute vzdal ukrajinskému dronu, poskytol rozhovor zo zajatia. Popisuje v ňom, ako ho jeden z veliteľov žoldnierskej Wagnerovej skupiny ako nováčika priviedol do zákopov a vysvetľoval mu, čo a ako.

Buď vás zabijú oni, alebo ja

„Wagnerova skupina nám pridelila jedného veliaceho sprievodcu z jej radov a ten nám povedal: ‚Nikto sa nebude flákať. Pôjdete rovno za mnou. Kto sa bude snažiť ukryť, toho zlikvidujem,“ opisoval správanie veliteľa ruský vojak Ruslan Anitin v ukrajinskom zajatí v rozhovore pre ruskú ľudskoprávnu organizáciu Gulagu.net.

Ak vás chytia, nechám vás tam. Keď vás zrania, dorazím vás

„Na ceste sa môže strieľať. Ak niekoho z vás chytia, nebudem vás ťahať zo zajatia,“ vybavoval si Anitin ďalšie pokyny ostrieľaného wagnerovca ​​smerom k nováčikom. Tí vraj boli do zákopov na frontovej línii vyslaní bez zodpovedajúceho výcviku a vybavenia. Velitelia sa im navyše mali vyhrážať zastrelením, nielen ak sa budú chcieť vzdať, ale aj v prípade, že utrpia zranenie v boji.

Na otázku reportéra Gulagu.net prečo sa – hoci mali v rukách samopaly – veliteľovi z radov wagnerovcov nevzopreli, zajatý vojak odpovedal, že mali strach. „Boli sme na tom mieste len dva dni. Doviezli nás tam, nevedeli sme, kam ísť,“ vysvetľoval.

Nevšímajte si mŕtvoly!

Zákopy, kam pridelený veliteľ nováčikov priviedol, boli v podaní webu novinky.cz podľa Anitina plné mŕtvol. „Hovoril nám, že tam budú ležať mŕtvoly, nech si to nevšímame. To, čo nás tam čakalo, som si však vôbec nedokázal predstaviť. Všade naokolo sa váľali telá. Hádzaliich tam do tých zákopoch jedno cez druhé. V zákope, kde som bol ja, ich bolo tak 30 alebo 40. V krytoch boli tiež pochovaní, len tak, napoly. Spomínal ďalej ruský vojak.

On sám mal vlastne šťastie v nešťastí. Ukrajinci ani Rusi ho nezabili, hoci nebojoval a rozhodol sa vzdať. Využil vraj ponuku ukrajinských vojakov a riadil sa odkazom, ktorý mu zhodili z dronu. „Vzdaj sa, choď za dronom,“ stálo na ňom. Vojak to urobil a zábery z toho obleteli svet.

Pomáhajú Rusom

Podľa zdroja z Ukrajinskej pravdy, ktorý ale nemožno overiť, sa teraz muž nachádza v bezpečí v ukrajinskom zajatí.

Gulagu.net je ruská opozičná a ľudskoprávna organizácia, zameraná na boj proti korupcii a mučeniu. Od riešenia problémov  zachránených vojakov sa venovala aj pomoci ruským dezertérom, ktorí nechceli bojovať v ruskej vojne na Ukrajine. Píše web novinky.cz.

Čo si myslia Rusi o použití jadrových zbraní na Ukrajine?
Väčšina Rusov je proti použitiu jadrových zbraní vo vojne s Ukrajinou! Jednoznačný výsledok prieskumu Centra Levada medzi občanmi Ruskej federácie. Píše o ňom dokonca ukrajinský web ctrana.ua. Väčšina Rusov je proti použitiu jadrových zbraní vo... Čítať ďalej
16 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme