Vetrík: Hrad Devín treba vziať zo starostlivosti progresívneho vedenia Bratislavy
15 | 05 | 2023 I Ladislav Kováčik

Prinášame exkluzívny rozhovor s organizátorom nedávneho zhromaždenia na Devíne Miroslavom Vetríkom.

HD: Aký bol hlavný dôvod, hlavná pohnútka, prečo ste zvolali nedeľné zhromaždenie na Devíne?

Vetrík: Z médií som sa dozvedel, ako vedenie Hradu Devín bránilo študentom mať slovenskú zástavu v priestoroch hradného areálu, aby si pripomenuli výstup Ľudovíta Štúra so svojimi študentami. Následne ma oslovil poslanec Tomáš Taraba, aby sme zorganizovali vynesenie slovenskej zástavy na Hrad Devín. Neváhal som ani chvíľu. Aby Slováci nemohli vyniesť svoju národnú zástavu na svoje posvätné miesto národných dejín – na Devín? – To kam sme sa dostali? Niečo škandalózne, neslýchané. Veď takto sa správalo voči Slovákom v čase najväčšej maďarizácie.

Najprv som to ohlásil na miestnom úrade Mestskej časti Bratislava – Devín ako zhromaždenie občanov pred vstupnou bránou do Devínskeho hradu. Ohlásenie zhromaždenia je základné občianske právo a nevyžaduje si súhlas samosprávy.

Následne som požiadal o spoluprácu vedenie Múzea mesta Bratislavy. Na stretnutí mi pracovníci múzea oznámili, že kultúrne podujatie na Devíne v čase návštevných hodín nie je možné. Ponúkli mi, že kultúrne podujatie môžem zorganizovať mimo návštevných hodín: buď v ten deň 7. mája o 17.00 – žeby oni o hodinu skrátili návštevné hodiny, alebo v nasledujúci deň – 8. mája, kedy je hrad pre verejnosť uzatvorený. Keď si takto prenajmem hrad Devín, môžeme si priniesť zástavy akejkoľvek veľkosti na akýchkoľvek veľkých tyčiach. Ak však budem trvať na pôvodne ohlásenom termíne o 14.00 v čase otváracích hodín pre verejnosť, musím rešpektovať vnútorný poriadok Hradu Devín a návštevníci si musia kúpiť riadne vstupné vo výške 8 EUR. Rozišli sme sa, že im do hodiny oznámim, pre akú alternatívu som sa rozhodol.

HD: Ste spokojný s účasťou na Vašej akcii? Bolo podľa Vás zhromaždenie dostatočne medializované?

Vetrík:V deň podujatia primátor Vallo písal na svojom facebooku, že kultúrne podujatie na Devíne nebude, návštevníci musia rešpektovať interný poriadok Hradu Devín. A zvýšený počet mestských policajtov a prítomnosť štátnych policajtov na Devíne to podčiarkovali. Napriek tomu sme sa rozhodli zorganizovať podujatie nie ako nejakí papaláši, že hrad bude pre verejnosť uzavretý, ale v čase otváracích hodín, ktoré sú prístupné pre každého. 

Zhromaždenie určite nebolo dostatočne medializované. Ľudia sa o ňom mohli dozvedieť predovšetkým zo sociálnych sietí. Mainstreamové média o takýchto národných aktivitách radšej nenapíšu. Napriek tomu prišlo na zhromaždenie okolo 500 ľudí a vyše 100.000 ľudí to videlo naživo v priamom prenose. Veľkú úlohu pri medializácii podujatia zohral poslanec Tomáš Taraba, keď spolu s Andrejom Dankom vyzvali Slovákov na účasť na tomto zhromaždení. Spolu pozvali na toto zhromaždenie aj Roberta Fica, ktorý pozvanie prijal.  

Prezidentka Čaputová nie je demokratka, ale ELITÁRKA. "Demokracia" je pre ňu len slovo
Prezidentka sa rozhodla vymenovať úradnícku vládu. Niektoré mená z nej už prenikli na verejnosť. Fakt, že pri zostavovaní novej vlády podľa všetkého odmietla konzultácie s politickými stranami, si môžeme vysvetliť aj tak, že tu na niekoľko mesiacov... Čítať ďalej
11 | 05 | 2023 | Ladislav Kováčik

Splnilo podľa Vás zhromaždenie svoj účel?

Vetrík:Polhodinu pred začiatkom podujatia prišli za mnou zástupcovia vedenia mesta a predstavili sa, že sú od primátora, že nám nebudú brániť vyjsť na hrad so zástavami na tyčiach, pretože videli ten schádzajúci sa veľký zástup ľudí, ale aby sme nenarušili bezpečnosť. Povedal som im, že títo zhromaždení ľudia sú slušní Slováci, ktorí nebudú nikoho vulgárne napádať, nikoho nebudú biť ani opľúvať, ako to urobili pár dní predtým protestujúci za práva LGBT komunity pred NR SR.

Ak odteraz už nebude problém pre nikoho vyjsť na Devín so slovenskou zástavou dôstojne umiestnenou na tyči, tak toto zhromaždenie splnilo svoj účel. Verím tomu. My v našich slovenských veciach už nemáme kam ustupovať. Vidíme, ako liberálni politici sa snažia vymazať identitu národných štátov v Európe.

Práve preto sme toto zhromaždenie chceli využiť aj na to, aby sme priblížili Slovákom niekoľko starobylých fragmentov z dejín, na ktoré môžu právom hrdí. Ja som v príhovore poukázal na prvú štátnosť na našom území, keď Rimania v rokoch 19 až 21 na našom území dosadili do čela istého Vania a vytvorili Vanianum regnum – Vaniovo kráľovstvo. Píše o tom rímsky senátor a historik Publius Cornelius Tacitus.

Druhá významná udalosť našich dejín je príchod kresťanstva na naše územie ešte v časoch apoštolských, keď prišla na naše územie rímska XIV. légia. Vo Svätom písme v Skutkoch apoštolov sa opisuje pokrstenie stotníka Kornélia samotným apoštolom Petrom. Kornélius bol z tejto légie, ktorá prišla na stredný Dunaj a keď vypuklo v Judei židovské povstanie v roku 66, bola poslaná toto povstanie potlačiť. Potom sa légia znovu vrátila na stredný Dunaj. Tretiu významnú epochu dejín priblížila národná umelkyňa Ida Rapaičová. Zarecitovala básnické dielo svätého Konštantína – Cyrila v staroslovenčine a následne v preklade. Toto dielo svojou hĺbkou a duchovnosťou nemá obdobu v celej strednej Európe a je to naše prvé literárne dielo napísane v hlaholike. 

HD: Čo hovoríte na návrh Roberta Fica, aby sa na Devín vrátili oslavy svätých Cyrila a Metoda?

Vetrík:Štát vznikol a udržiava sa ideami, na ktorých vznikol. Hoci Slovenská republika je mladý štát, idey, na ktoré sa odvoláva a na ktorých stojí, sú veľmi staré. Aj v preambule slovenskej ústavy sa odvolávame na cyrilo-metodské dedičstvo. A nemôže to zostať len na nejakej deklaratívnosti. Potrebujeme to dostať do každodenného života, do konkrétnych životných udalostí. Preto návrh Roberta Fica veľmi vítam. Je to konkrétny čin na posilňovanie slovenskej štátnosti. Oslavy svätých Cyrila a Metoda sa musia stať celonárodným podujatím, na ktoré by mali byť pozývaní aj reprezentanti okolitých štátov. Hrad Devín by mal byť vzatý zo starostlivosti progresívneho vedenia Bratislavy a zverený priamo pod NR SR tak, ako je aj Bratislavský hrad.  

HD:Ste zástupcom občianskeho združenia Korunovačná Bratislava. Priblížte, prosím, aktivity Vášho združenia.

Vetrík:Združenie som založil v roku 2002, aby sme u Slovákov posilnili vzťah  k nášmu hlavnému mestu, ktoré bolo korunovačným a hlavným mestom Uhorského kráľovstva. Od roku 2003 organizujem Korunovačné slávnosti. Doteraz som zorganizoval 18 ročníkov. Viac sa dozviete na našej stránke: www.korunovacie.sk.

Poznať pravdivo históriu je veľmi dôležité. História je konštitutívnym prvkom identity každého národa. Nie nadarmo sa hovorí: Historia – Magistra vitae - História je učiteľka života. Pretože ak nebudeme poznať svoju históriu, zopakujeme chyby, ktoré urobili naši predkovia. 

Baránek o tom, ako o Slovensku rozhodujú ZAPREDANCI
Napriek tomu, že Ján Baránek nemá k padnutej a rozpadnutej vláde ani pozitívny, ani negatívny vzťah, dobrých slov pre ňu veľa nenašiel ani počas jej trvania, ani teraz, keď už je jasné, že skončila. Podľa jeho konštatovania zruinovali Slovensko... Čítať ďalej
12 | 05 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme