Čo sa deje na fronte (VIDEO)
15 | 05 | 2023 I Milan Laca

Ministerstvo obrany Ukrajiny oznámilo postup Ozbrojených síl Ukrajiny pri Bachmute v dvoch smeroch.

Ozbrojené sily Ukrajiny postupujú smerom na Bachmut (Arťomovsk). Na svojom telegramovom kanáli o tom píše námestníčka ministra obrany Anna Malyarová. "Naši vojaci postupne postupujú dvoma smermi na predmestí Bakhmut. Teraz nemáme žiadne presné údaje, pretože pokračujú aktívne nepriateľské akcie," povedala Malyarová.

Bachmut...

Namestníčka ministra priznala, že situácia v samotnom meste je zložitejšia, no „vďaka kompetentnému plánovaniu velenia a odvahe našich bojovníkov sa nepriateľovi nedarí mesto ovládnuť". Britská spravodajská služba informovala, že ukrajinské jednotky postúpili o kilometer v južnej časti Bakhmutu v Doneckej oblasti. V rovnakom čase námestníčka ministra obrany Anna Malyarová oznámila postup Ozbrojených síl Ukrajiny smerom na Bachmut o dva kilometre. Podľa nej „tento týždeň sme v Bachmute nestratili ani jednu pozíciu“.

Ako vyzerá Bachmut (Arťomovsk)

Ako informujú

Zo všetkých správ na ruských telegramových kanáloch o začatí ofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny sú stále viac či menej podrobné informácie iba o situácii okolo Bakhmuta, napísala Strana.ua. Čo sa týka informácií o iných oblastiach, najmä o Záporožskom regióne, Gorlovke, Dnipre a Belgorode, samotní Rusi ich už vyvracajú. Telegramové kanály blízke Jevgenijovi Prigožinovi, kurátorovi jednotiek  "Wagner" napísali, že ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v postupe na severnom a južnom krídle,  západne od Bachmutu, postupne vytvárajú polkruh okolo mesta a odtláčajú ruské sily od ciest, vedúcich do Bachmutu. Hlavným plánom ozbrojených síl Ukrajiny je, podľa Prigožina, ďalej pretláčať krídla,  s cieľom obkľúčiť Bachmut. Podľa neho sa situácia zatiaľ vyvíja podľa najhoršieho scenára pre Rusov. V samotnom Bachmute, podľa Prigožina, "Wagnerovci" pokračovali v ofenzíve v západných štvrtiach mesta a postúpili o 220 metrov, napísala Strana.ua.

National Interest: Systém PATRIOT Ukrajinu NEZACHRÁNI!
Cesta k mieru na Ukrajine nemusí byť vydláždená zbraňami, ale diplomatickou jemnosťou. Taktické prostriedky nemôžu dosiahnuť Ukrajinou vytýčené strategické ciele. Zbraňové systémy sa neukážu ako rozhodujúce, ale diplomatická moc áno, píše americký... Čítať ďalej
14 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Hlásenia ruskej strany 

Ukrajinské jednotky zaútočili pozdĺž celej línie dotyku. Agentúre TASS to oznámil poradca úradujúceho šéfa Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Jan Gagin. "Stojí za zmienku vážna aktivácia nepriateľa pozdĺž celej línie kontaktu. Aktivovali sa vo vzduchu a u seba v tyle, kde veľmi aktívne pracovali podporné služby," povedal Gagin. Spresnil, že ukrajinské jednotky sa snažia nájsť slabiny v obrane. O aktivácii ukrajinských jednotiek informujú TASS aj vojci  a velitelia množstva jednotiek v rôznych sektoroch frontu vo viacerých smeroch naraz. Zvýšil sa tiež počet ostreľovaní obývaných miest v DĽR. V dňoch 12. a 13. mája podnikli ozbrojené sily Ukrajiny raketové útoky na Lugansk. Boli zničené budovy dvoch podnikov, poškodené sociálne zariadenia a obytné budovy. Zranilo sa šesť detí.

Čo hovorí Ministerstvo

Ukrajinské jednotky sa pokúsili prelomiť obranu ruských jednotiek v oblasti Arťomovska (Bachmutu) ale všetky útoky nepriateľa boli odrazené. Informovalo Ministerstvo obrany Ruskej federácie. Ruské útočné jednotky v smere Soledar-Arťomovsk, s podporou jednotiek vzdušných síl, pokračovali v boji o dobytie západných štvrtí mesta. Nepriateľ sa pokúsil prelomiť obranu našich jednotiek severne a južne od Arťomovska. Všetky útoky jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny sa však odrážajú. V obrane ruských jednotiek neboli potvrdené žiadne prielomy, zdôraznilo Ministerstvo obrany.

VOJNA NAVEKY: Nemecko venuje Ukrajine ďalšie 3 miliardy dolárov
Nemecko poskytne Ukrajine dodatočnú vojenskú pomoc v hodnote viac ako 2,7 miliardy eur (3 miliardy USD), vrátane tankov, protilietadlových systémov a munície, uviedla v sobotu vláda. Oznámenie prišlo v čase, keď v Berlíne prebiehajú prípravy na... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik