Slovensko bez Čaputovej? Nová vláda ju môže stáť kreslo
14 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Sociológ Michal Vašečka tvrdí, že nová úradnícka vláda na Slovensku, ktorú vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová môže spôsobiť, že Čaputová neuspeje s obhajobou prezidentského postu v nadchádzajúcich voľbách v roku 2024. „Na úradnícku vládu bude útočiť opozícia aj niekdajšie vládne strany," je presvedčený Vašečka.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala kvôli dlhotrvajúcej kríze úradnícku vládu, ktorá má doviesť krajinu k predčasným voľbám v septembri tohto roku. Premiérom bude ekonóm a viceguvernér centrálnej banky Ľudovít Ódor.

„Je to uznávaný ekonóm, predstavuje takú pokojnú silu. Je to prvýkrát, čo bude na poste premiéra človek maďarskej národnosti, v minulosti by to vzbudilo veľké emócie, ale dnes nie. To je tá lepšia strana mince,“ hovorí Vašačka v rozhovore pre Český rozhlas Radiožurnál.

Podľa Vašečku sa Ódor tak trochu sebaobetuje, pretože odchádza z prestížnej funkcie v centrálnej banke do politického prostredia, kde bude čeliť kritike zo všetkých strán. "Z nasledujúcich zhruba šiestich mesiacov nemôže vyjsť dobre, pretože naňho budú útočiť opozičné aj niekdajšie vládne strany," má jasno sociológ.

Vládna kríza na Slovensku bola podľa Vašečku daná najmä tým, že jednotlivé rezorty viedli ľudia, ktorí neboli pripravení vládnuť. Rovnako tak to vraj bolo v Slovenskej informačnej službe. „Pod seba si ju do značnej miery zabrala strana Sme rodina, a to mnohým nevyhovuje. Slovenská politika sa dostala tam, kde je, aj kvôli tomu extrémnemu rozparcelovaniu si štátnej správy,“ usudzuje Vašečka. Vláda odborníkov tak vraj nepríde so žiadnou legislatívnou smršťou, ale bude skôr len upratovať na jednotlivých ministerstvách.

Útoky na úradnícku vládu, ktorú vymenovala prezidentka, podľa Vašečku môžu zhoršiť šance Čaputovej na znovuzvolenie. 

Fico má o prezidentkinej vláde jasno: ČAPUTOVÁ NEMOHLA RISKOVAŤ! (VIDEO)
Líder opozičnej strany Smer-SSD Robert Fico v tom má jasno. Podľa neho si prezidentka SR Zuzana Čaputová nemohla dovoliť predčasné parlamentné voľby skôr, ako koncom septembra. Hlavným dôvodom bola snaha o to, aby Slovensko na letnom samite NATO... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik