Zelenskyj potrebuje viac času: Z jarnej protiofenzívy letná? Alebo nebodaj jesenná?
11 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Volodymyr Zelenskij uviedol, že Ukrajina potrebuje ešte viac času, kým bude môcť spustiť svoju dlho očakávanú "jarnú" protiofenzívu proti Rusku. Dodal, že ešte len čaká na obrnené vozidlá sľúbené Západom. Bez nich by straty boli podľa Zelenského neprijateľné, informuje The Guardian.

Z jarnej protiofenzívy letná? Alebo nebodaj jesenná?

Ukrajinský prezident povedal, že novovytvorené brigády sú pripravené na útok. „Môžeme ísť dopredu a byť úspešní. Ale stratili by sme veľa ľudí. Myslím, že je to neprijateľné. Musíme teda počkať. Potrebujeme ešte trochu času."

Vyjadrenia Zelenského v rozhovore s niekoľkými médiami vrátane BBC sú zatiaľ najjasnejším znakom toho, že v najbližších týždňoch pravdepodobne nedôjde k veľkému ukrajinskému vojenskému útoku. Ukrajinskí velitelia uviedli, že Kyjevu stále chýbajú životne dôležité zbrane potrebné na úspech rozsiahlej kampane. Zahŕňajú delostrelecké systémy s dosahom 300 km, schopné zasiahnuť ruské sklady munície a veliteľské centrá.
Znamenal by nezdar protiofenzívy nutnosť mierovej dohody?

Čoraz viac sa obávajú, že ak protiofenzíva dosiahne len skromné ​​územné zisky, západní partneri Ukrajiny vyvinú tlak na Kyjev, aby prijal nevýhodnú mierovú dohodu s Moskvou.

Zelenskyj: Nedáme ani kúsok zeme výmenou za mier

Zelenskyj povedal, že Ukrajina nie je pripravená postúpiť žiadnu zem pre „mier“. Zdôraznil: „Každý bude mať nápad. Nemôžu tlačiť Ukrajinu, aby sa vzdala území. Prečo by mala ktorákoľvek krajina sveta dať Vladimírovi Putinovi svoje územie?

Odmietol tiež ruské tvrdenia, že ukrajinskí agenti vykonali minulý týždeň bezpilotný útok na Kremeľ. Incident označil za „veľmi, veľmi umelý“ a povedal, že nedokázal presvedčiť ani ruskú verejnosť a „ich vlastných propagandistov“.

Rusko nasadilo do boja najnovšie tanky (VIDEO)
Francúzi informovali, že Rusko použilo proti ozbrojeným silám Ukrajiny najnovšie tanky. Le Figaro: Rusko použilo na Ukrajine technologicky revolučný tank Armata. Západ, priprav sa Rusko začalo v bojoch proti Ozbrojeným silám Ukrajiny nasadzovať... Čítať ďalej
11 | 05 | 2023 | Milan Laca

Patová situácia v Bachmute

Po ústupe ruských síl na východe Bachmutu Zelenskij povedal, že Moskva začína pociťovať nedostatok zbraní na bojisku. Poznamenal: "Stále majú veľa vo svojich skladoch, ale už vidíme, že v niektorých oblastiach znížili denné ostreľovanie."

Putinov tlačový hovorca vo štvrtok pripustil, že niekoľkomesačný pokus Ruska zmocniť sa Bachmutu ešte nevyšiel. „Špeciálna vojenská operácia pokračuje. Ide o veľmi náročnú operáciu a, samozrejme, za rok sme dosiahli určité ciele,“ povedal Dmitrij Peskov.

V rozhovore pre bosnianskosrbskú televíziu Peskov dodal: „Podarilo sa nám dosť poraziť ukrajinskú vojenskú mašinériu. Táto práca bude pokračovať." Peskov uviedol, že nepochybuje o tom, že Bakhmut „bude obsadený a bude držaný pod kontrolou“.

Prigožin, Putin, zdroj: TASR

Prigožin zúri

Zdá sa, že Jevgenij Prigožin, šéf Wagnerovej skupiny, potvrdil ukrajinské tvrdenie v charakteristickom video výbuchu. Obvinil ruskú brigádu, že opustila svoje pozície vo frontovej línii Bachmut a umožnila Ukrajine zmocniť sa územia.Tohtotýždňový ústup bol fiaskom, skonštatoval Prigožin.

„Naša armáda uteká. 72. brigáda dnes ráno pustila 3 km štvorcové, kde som stratil asi 500 mužov,“ povedal Prigožin. 

Vo vyhlásení neskôr na sociálnych sieťach Prigožin potvrdil, že Wagnerove sily postúpili o 170 metrov. Ukrajinskí vojaci sa podľa neho obmedzili na územie s rozlohou 2,25 km2 a v západných okresoch posiatych výškovými budovami sa dostali pod tlak.

Prešľapujú na mieste

Vlani na jeseň ukrajinské ozbrojené sily dobyli späť juhoukrajinské mesto Cherson a oblasti na pravom brehu rieky Dnepro v Chersonskej oblasti, ako aj väčšinu Charkovskej oblasti na severovýchode, vrátane miest Izium a Lyman. Odvtedy však Kyjev dosiahol len málo ziskov.

Šéf Wagnerovcov: Macronovi vytrhneme tie zhnité zuby!
Jevgenij Prigožin opäť zúri. A vyhráža sa francúzskemu prezidentovi. Francúzsky parlament totiž označil jeho Wagnerovu skupinu žoldnierov za teroristickú organizáciu. A k rovnakému postupu vyzýva celú Európsku úniu, píše POLITICO. Prigožin sa... Čítať ďalej
11 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik