Ukrajinská ofenzíva - prvý úspech
12 | 05 | 2023 I Milan Laca

Ukrajinské jednotky úspešne zaútočili.

V Bachmute (Arťomovsku) podnikli ukrajinské jednotky úspešný protiútok. Uvoľnili si tak „cestu života“ z mesta smerom na Časov Jar.

Zlá situácia

V oblasti Bachmutu (Arťomovska) sa situácia prudko zhoršila. Podľa vojenského spravodajcu Oleksandra Simonova niektoré ruské jednotky v okolí mesta opustili svoje pozície po protiútoku ukrajinských ozbrojených síl. Reč je o vojakoch 9. motostreleckého pluku Ozbrojených síl RF. Opustili pás lesa a severným smerom odišli z opevneného areálu. Diaľnica na Časov Jar bola teda opäť pod kontrolou ukrajinských bezpečnostných síl a teraz môžu do mesta presunúť zálohy.

Zelenskyj potrebuje viac času: Z jarnej protiofenzívy letná? Alebo nebodaj jesenná?
Volodymyr Zelenskij uviedol, že Ukrajina potrebuje ešte viac času, kým bude môcť spustiť svoju dlho očakávanú "jarnú" protiofenzívu proti Rusku. Dodal, že ešte len čaká na obrnené vozidlá sľúbené Západom. Bez nich by straty boli podľa Zelenského... Čítať ďalej
11 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Rusi strácajú

Podľa stránky Ruská jar, stratili po protiútoku nepriateľa ruské jednotky kontrolu nad 600-metrovým úsekom v oblasti Bogdanovky.  Ukrajinský vojenský spravodajca Oleksandr Jaremčuk hlásil, že ruské jednotky opustili svoje pozície v bývalej bašte ukrajinskej armády. Tieto informácie však zatiaľ oficiálne nepotvrdilo Ministerstvo obrany Ruskej federácie.

Prigožin tvrdí

Zakladateľ súkromnej vojenskej spoločnosti Wagner Jevgenij Prigožin povedal, že jednotky ruských ozbrojených síl, ktoré majú držať krídla v smere na Bachmut (Arťomovsk), opúšťajú svoje pozície prakticky bez boja. K západnému okraju mesta zostáva, podľa Prigožina)  625 metrov. Úspech "Wagnerovcov" je však ohrozený akciami ukrajinských jednotiek na krídlach. Prigožin pripomenul, že pozície by mali držať jednotky ruského ministerstva obrany. Podľa neho sa však vzdávajú takmer bez boja.

Varovanie

Situácia na krídlach sa vyvíja podľa najhoršieho z predpovedaných scenárov. Územia, o ktoré dlhé mesiace platili krvou a životmi naši spolubojovníci, sú dnes prakticky bez boja opúšťané tými, ktorí by nás mali držať na krídlach, - uvádza slová podnikateľa jeho tlačové stredisko. Predtým boli bojovníci Ozbrojených síl Ruska nútení opustiť opevnenia pod tlakom Ozbrojených síl Ukrajiny. Potom, čo ich  jednotky Wagner prišli zachrániť, vrátili pozície vrátené pod kontrolu ruskej armády.

Ukrajina mlčí

Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny nespomína ofenzívu Ozbrojených síl Ukrajiny na bokoch Bachmutu, ako povedal kurátor Wagner PMC Jevgenij Prigožin. Informovalo o tom vo štvrtok 11. mája vo večernom zhrnutí Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny na Facebooku.

Hlavné vyhlásenie z rokazu:

    1. Najzúrivejšie boje sú o Bakhmuta a Marinku. Súhrn zároveň nehovorí nič o útočných akciách Ozbrojených síl Ukrajiny na krídlach v Bachmute, ktoré ohlásil Jevgenij Prigožin. Ide len o útočné akcie nepriateľa.

Nebezpečné rozhodnutie Britov! Okamžitá reakcia Kremľa!
Briti urobili nebezpečné rozhodnutie: tretia svetová vojna by mohla vypuknúť, informuje na titulke maďarský denník Origo. Británia svojím rozhodnutím predčí aj U.S.A., Kremeľ okamžite reaguje! Zdá sa, že Británia sa pripravuje na vyslanie rakiet... Čítať ďalej
11 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme