Politológ: Káčer potichu potopil Demokratov
11 | 05 | 2023 I Eka Balaskova

Eduardovi Hegerovi sa zrejme okrem na niekoľkýkrát padnutej vlády rozpadáva pod rukami ešte aj jeho strana Demokrati. K 1. máju odchod z nej oznámil aj odvolaný minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Kým za bežných okolností by jeho odchod a oznámenie, že nemieni kandidovať, vyzeral ako riadne „tresknutie dvermi“, okolo tejto udalosti je „ticho“.

Káčer svoj odchod zo strany, ktorú len prednedávnom „spoluzakladal“ komentoval, ako niečo, čo nebolo žiadne prekvapenie, nič viac k tomu však nepovedal. A nevyjadrujú sa ani „kolegovia“ Demokrati. Politológ Tomáš Koziak si však myslí, že Káčerov odchod je „začiatkom konca“ strany, ktorá takmer ani nezačala a v podstate s ním súhlasí aj spisovateľ Gustáv Murín. Podľa Koziaka sa Káčer môže uplatniť v diplomacii, kde by bol vraj prínosom. Nevidel pán politológ nedávnu debatu v Michalovciach?

Nebol to podraz

„Nebolo to pre Demokratov prekvapenie, hovoril som, že odídem už dávnejšie. Formálne som ale skončil 1. mája. Dôvody nebudem komunikovať. Nebudem kandidovať v nasledujúcich voľbách za žiadnu stranu,"vyjadril sa Káčer. Ten pár dní po tom ako ďalší vrátil prezidentke poverenie na vedenie ministerstva zahraničia a Hegerovo vystúpenie v RTVS okomentoval ako babráctvo a ak podľa neho prezidentka váhala s vymenovaním úradníckej vlády, Heger jej týmto prejavom uľahčil rozhodovanie.

Členovia strany Demokrati sa však k jeho odchodu zo straníckych štruktúr nevyjadrujú, ani keď ich o to novinári požiadajú.

Zásadné vyhlásenie exministra Rastislava Káčera!
Odchádzajúci minister zahraničných vecí Rastislav Káčer opustil mimoparlamentnú stranu Demokrati ešte 1. mája. Potvrdil to pre TASR. Zároveň informoval o tom, že nebude v septembrových parlamentných voľbách kandidovať za žiadnu stranu. "Nebudem... Čítať ďalej
09 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Bude to bolieť

„Demokrati prišli o jednu z veľmi výrazných politických osobností. Určite ich to ešte viac poškodí. Toto obdobie je určite pre Eduarda Hegera aj jeho labutia pieseň v politike. Tým, že nedokázal udržať vládu, môže veľký projekt Demokratov zbaliť a predčasne ukončiť. Je to preto pre Hegera veľká prehra,” myslí si politológ Tomáš Koziak, ktorý má o Káčerovi mienku, že to bol veľmi kvalitný minister zahraničia.

Tomáš Koziak, politológ, rektor Vysokej školy politických a spoločenských vied v Kutnej Hore / Foto: archív T.Koziaka

Súhlasí aj Murín

„Rezignácia Káčera bez zjavného vonkajšieho popudu? Veď tým on aktívne položil Hegerovu vládu „povereníkov“! Aj za cenu prvej dezercie z Hegerom stvoreného záchranného člnu s posádkou ministerských utečencov s názvom „Demokrati“? Z postu člena Predsedníctva tohto politického patvaru? To sa predsa nerobí len tak,“ myslí si spisovateľ Gustáv Murín.

Gustáv Murín: Káčer – vrchol SAMODEŠTRUKCIE „Demokratov“
Spisovateľ Gustáv Murín napísal blog, v ktorom komentuje súčasné politické dianie, zvlášť odchádzajúceho ministra Káčera. Všetko kontroluje ambasáda za plotom „DYSTÓPIA je opakom UTÓPIE. A ako propagátor dystópie na Slovensku som už na počiatku... Čítať ďalej
08 | 05 | 2023 | Ladislav Kováčik

Môže pokračovať v diplomacii

„Pokiaľ sa rozhodol, že nepôjde na kandidátku žiadnej z politických strán, čo je pravdepodobné, môže sa vrátiť opäť do diplomacie. V tej by bol pre Slovensko určite aj naďalej prínosom. Všetko však bude závisieť od toho, aká bude povolebná politická konštelácia,” dodáva Koziak.

„Ukážkový“ diplomat

„Toto je vaša túžba? Toto je váš mier? Aby ruské vojská s ich tankami a s ich vraždením prechádzali cez naše hranice a zabíjali naše deti, znásilňovali vaše ženy, ničili vaše domovy? Toto je váš mier?!? Za toto ste tu prišli zjapať, ako stádo paviánov? Nehanbíte sa za to? Toto je vaše vlastenectvo?,“ hovorí polohysterickým hlasom v diskusii s občanmi v Michalovciach Rastislav Káčer. Tá sa udiala začiatkom marca a ďalší „Demokrat“, Jaroslav Naď sa v nej „blysol“ menej nápadnou, zato jednoznačnou poznámkou, ako je dobré poznať tváre tých, ktorí dávali na vedomie politikom svoj hlasný nesúhlas s ich názormi.

Ľuďom preteká pohár, ministrom praskajú nervy (VIDEO)
V pondelok (6. 3.) v Michalovciach odštartovalo druhé kolo pochodov za mier. V ten deň sa uskutočnila aj beseda odvolaných ministrov Jaroslava Naďa (OĽaNO) a Rastislava Káčera, ktorých ľudia v sále privítali veľmi netradičným, o to menej príjemným... Čítať ďalej
07 | 03 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik