Monika Beňová: Špeciálne by som chcela napísať pár viet k tomu, ako prezidentka použila city a strach o deti
11 | 05 | 2023 I Gabriela Fedičová

"Som v politike 24 rokov. Počas celého obdobia čelí moja strana “kritike” vačšinou veľmi skreslenej a neobjektívnej, zo strany viacerých médií. Nesťažujem sa, konštatujem to. Nie je mi to ani ľúto. Pár krát som sa v minulosti snažila požiadať “o opravu” subjektívnych názorov novinárov. Nikdy sa tak nestalo. Viem s tým žiť aj keď to nepovažujem za správne". Citát Monika Beňová (SMER - SSD), europoslankyňa

Názor Moniky Beňovej, zverejnený na sociálnej sieti preberáme v plnom znení. 

Otázka Denníka N a odpoveď Moniky Beňovej

Pre množstvo pracovných povinností som nemala veľa priestoru sledovať politický “diskurz” na Slovensku. Dnes sa na mňa obrátil dennikN s otázkou, ako hodnotím stanovisko mojej strany Smer SD vo vzťahu k p.prezidentke Z. Čaputovej a p. Odorovi, predpokladanému predsedovi úradníckej vlády.

Toto je moj názor a stanovisko, ktoré som poslala DennikuN.

“Dobrý deň, ospravedlňujem sa, som na zasadnutí EP. Pozrela som si zostrih z TK a prečítala som si tlačovú správu z 9.5. O americkej agentke tam nebolo nič napísane. R. Fico hovoril o Z. Čaputovej ako o pani prezidentke, ani jedno urážlivé slovo v tlačovej správe nebolo. O p. Odorovi sa tiež vyjadroval slušným oslovením. Informoval o ich minulých aktivitách v súvislosti s Via iuris a v súvislosti so Stredoeuropskou univerzitou vo Viedni. Neviem, či p.prezidentka posobila vo via iuris a či p. Odor prednášal na uvedenej univerzite, ale s oficiálnych údajov za rok 2020 deklarovala via iuris príjem od OSF grant vo vypške 69.940 eur a SE univerzita bola úplne oficiálne založená v roku 1991 Open society foundations, ktorá je aj v súčastnosti jedným z jej donorov.

Rovnako je vydavateľstvo denníka SME od roku 2021 v podiele odkúpenom od spoločnosti Penta vlastnené Media Development Investment Fund, ktorého jedným zo spoluvlastníkov je OSF a ktorej v roku 1995 keď vznikli poskytol počiatočnú investíciu vo výške 500.000 usd.

Neviem, prečo by niekoho mali tieto verejne dostupné informácie a ich prípadná interpretácia urážať.

Je osobným a slobodným rozhodnutím každého človeka, pre koho a s kým spolupracuje.

Nemalo by to však ovplyvňovať jeho politické rozhodnutia v období, keď zastáva verejnú funkciu.”

Áno, máme iný názor na mnohé témy ako má p.prezidentka

A je to úplne v poriadku. To je pluralita ktorú nám demokracia umožňuje.

Mne osobne sa viac páči postoj francúzskeho prezidenta E. Macrona v kontexte suverenity v rozhodnovaní. Ale neberiem názor p.prezidentke ak suverenitu vníma inak. Je však úplne prirodzené, že ak s ňou nesúhlasíme, tak to povieme a pomenujeme dovody. Lebo to je politika.

A špeciálne by som chcela napísať pár viet k tomu, ako p.prezidentka použila city a strach o deti. Som v politike 24 rokov. Počas celého obdobia čelí moja strana “kritike” vačšinou veľmi skreslenej a neobjektívnej, zo strany viacerých médií. Nesťažujem sa, konštatujem to. Nie je mi to ani ľúto. Pár krát som sa v minulosti snažila požiadať “o opravu” subjektívnych názorov novinárov. Nikdy sa tak nestalo. Viem s tým žiť aj keď to nepovažujem za správne.

Tiež som žena-politička, tiež mám deti. Tiež som počas 24 rokov dostávala a stále dostávam primitívne poznámky, správy či vyhrážky. Keď v roku 2015 či 2016 fašisti a extrémisti skandovali pred Prezidentským palácom rovnako primitívne nadávky ako ich skandujú dnes, jediný politik ktorý sa ma zastal z toho “druhého”tábora bol O. Dostál. Tiež tam tí primitívi kričali že ma treba obesiť a bla bla bla. Ok, prečítala som si to, vypočula, zhodou okolností som bola práve v Londýne na kampani proti Brexitu. Keď som sa vrátila na Slovensko, nešla som podávať trestné oznámenia. Nepodávam ich ani dnes, keď mi vypisujú o znásilnení, vody ktorá sa na mňa varí, alebo že vedia kde bývam a nájdu si ma, keď mi vypisujú nech moja dcéra zdochne alebo nech ochorie alebo podobné nezmysly. Sú to proste buď zlí, alebo zmatení alebo nešťastní osamelí ľudia zo všetkých “táborov”.

Som si však celkom istá, že dramatizovaním a hysteriou po každom takomto “želaní” nič nezmením.

Nemám šófera ani ochranku a za celých 24 rokov mi nakoniec nikto nič neurobil. Neviem si predstaviť, žeby sme všetci utekali podávať trestné oznámenia a žiadali ochranku. Aj keď verím tomu, že niektorí by radi vyvolali konflikt na verejnosti, aby sa potom mohli tváriť ako martýri či bojovníci za pravdu.

Píšem to preto, aby sme si všetci uvedomili pár faktov

Každý máme právo na vlastný názor, život a rozhodnutia.

Každý máme právo pomenovať s čím súhlasíme ale aj to, s čím nesúhlasíme.

Odpoveďou na nesúhlas s iným názorom nie je trestné oznámenie.

Proste povedzme ten náš a argumentujme.

Robme to slušným a primeraným sposobom.

Neprajme iným ľuďom nešťastie.

Ak sa mi niekoho názory nepáčia, mám právo povedať to a nemusia ma zato hneď obviňovať a dávať mi rozne prívlastky.

Buďme empatickí/é ale nedramatizujme.

Všetci sme v napatej situácii. Na Slovensku prebieha politický súboj a to ešte ani kampaň pred voľbami nezačala. Nie SMER - SSD sposobil túto ústavnú a politickú krízu.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik